logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć fototranzystor L932P3C w projekcie Waldemar światłolub?

Mortez 05 Gru 2008 18:59 7340 17
REKLAMA
  • #1 5821736
    Mortez
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam właśnie robię Waldka ale napotkałem problem.Mam fototranzystor L932P3C i jedna nóżka jest dłuższa a jedna krótsza i nie wiem gdzie jest plus a gdzie minus.Proszę o pomoc!!:|
  • REKLAMA
  • #2 5821974
    jamtex
    Poziom 23  
    Ocena: 247
    Jaki plus ???

Dłuższa nóżka to Emiter, krótsza to [C] Kolektor.
    Nie wiedziałem, że (foto)tranzystor ma nóżki (plus i minus) ?
  • #4 5822574
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    tylko na schemacie
    http://www.dioda.com.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_488cbec66f4fc4358.jpg
    Nie ma oznaczenia gdzie jest emiter i kolektor ale mam +i-

jak byk namalowane są wyprowadzenia fototranzystora tylko trzeba wiedzieć co oznaczają , jaki plus / minus może warto popatrzeć do dokumentacji http://www.soselectronic.com/a_info/resource/pdf/king/l932p.pdf proponuje zacznij od poznania symboli elementów elektronicznych
  • #5 5822632
    jamtex
    Poziom 23  
    Ocena: 247
    Mortez napisał:
    Właśnie wiem że fototranzystor ma Emiter i Kolektor tylko na schemacie
    http://www.dioda.com.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_488cbec66f4fc4358.jpg
    Nie ma oznaczenia gdzie jest emiter i kolektor ale mam +i- Tylko nie wiem która nóżka jest plusem a która minusem:cry:

Zacznij od poznania oznaczeń elementów - to tak jak z nauką pisania i czytania nie można tego robić nie znając liter.

Emiter jest zawsze oznaczony "strzałką".
  • REKLAMA
  • #6 5823949
    Mortez
    Poziom 11  
    Chyba źle mnie zrozumieliście
    Ja widzę gdzie są na schemacie wyprowadzenia do fototranzystorów.Tylko mam dwie nóżki przy fototranzystorze i która to emiter ??
  • #8 5825072
    bogdan_p
    Poziom 39  
    żenada to jeszcze za słabe określenie , dwa posty wyżej ta sama dokumentacja , chyba że pojawi się post czym otworzyć PDF-efa
    logiczne jeżeli masz zaznaczony kolektor ( krótsza końcówka ) to druga ( dłuższa końcówka ) to emiter
  • #9 5839516
    Mortez
    Poziom 11  
    Przepraszam że pytam o tak banalne sprawy ale mam dopiero 14 lat i wkraczam w świat elektroniki
  • REKLAMA
  • #10 5850492
    mlody elektronik
    Poziom 10  
    Witam wszystkich, chce waldemara zrobic żeby miał napęd 4x4. chcę podłączyc 2 silniki do jednego fototranzystora. czyli jeden fototranzystor będzie sterował dwoma silnikami. podłącze te 2 silniki równolegle do wyjśc z tego układu. jeśli tak zrobię napięcie wychodzące na te silniki podzieli się na 2?? czy będzie nadal takie same,ale więcej mocy będzie pobierac z zasilania??A jeśli dam fotodiody IR(odbiorcze oczywiście) zamiast fototranzystorów,to czy bedzie wszystko działac ok i czy będę mógł sterowac dowolnym pilotem ??
  • REKLAMA
  • #11 5850537
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Po pierwsze, poczytaj o podstawach elektroniki, co to jest prąd, co napięcie i co się dzieje jak się łączy obciążenia. Po drugie, albo dajesz fotodiody, albo fototranzystor - one nie są zamienne.
    Po trzecie, nie wiem jak chcesz sterować dowolnym pilotem, chyba pomyliłeś roboty...

Nie musisz też podwójnych ?? dawać, to nie gg, że pojawi się kolorowy obrazek, polskie znaki też wstawiasz tam gdzie Ci się podoba - i tak chcesz budować robota?
  • #12 5850678
    mlody elektronik
    Poziom 10  
    Podstawy elektroniki mam za sobą, pytam dla upewnienia, kto pyta nie błądzi.
    Fotodioda w zależności od kierunku włączenia może pracować w jednym z dwóch trybów:
    - fototranzystor,
    - fotoogniwo
    Pilot wysyła sygnał diodą IR , a jak ja będę miał w tym robocie odbiorczą diodę to czy będę mógł tak sterować??
    Poniżej schemat wg. którego chcę zrobić mojego pierwszego robota
    Jak podłączyć fototranzystor L932P3C w projekcie Waldemar światłolub?

PS. nie używam gg, a co do polskich znaków są posty na tym forum które rażą analfabetami i jakoś nie widziałem tam upomnień

Pozdrawiam
  • #13 5851318
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    Fotodioda w zależności od kierunku włączenia może pracować w jednym z dwóch trybów:
    - fototranzystor,
    - fotoogniwo

to coś nowego że z fotodiody można zrobić fototranzystor i fotoogniwo .......
    każdy pilot RTV wysyła modulowaną wiązkę promieniowania w przedziale 30-50 kHz co zupełnie nie nadaje się do sterowania w Twoim rozwiązaniu układowym , po raz kolejny proponuje zacznij od podstaw elektroniki bo chyba nie wszystko do końca rozumiesz
  • #14 5851697
    mlody elektronik
    Poziom 10  
    To z tą fotodiodą ze moze pracowac w dwóch trybach wyczytałem na innym znanym forum , mogę Ci podac link
  • #15 5851787
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    mlody elektronik, wiem, o którą wiadomość Ci chodzi, już ją usunąłem, aby nie wprowadzać innych w błąd. Nie zauważyłem tego wcześniej. Oczywiście był to błąd, wspomniany przez Ciebie element może pracować jako fotodioda lub "fotoogniwo" (o małej wydajności), ale nie jako fototranzystor.
  • #16 5851788
    bogdan_p
    Poziom 39  
    nadal nie rozumiesz podstawowych pojęć ; fotodioda to fotodioda , fototranzystor to fototranzystor oba te elementy różnią się zasadniczo pod względem budowy i parametrów , jeszcze nie słyszałem żeby można było z diody zrobić tranzystor
    to że oba te elementy pod wpływem światła "wytwarzają" pewną energię trudno nazwać fotoogniwem , gdzie aktywna powierzchnia to kilka mm² , fotoogniwa o sensowej wartości otrzymanej energii to powierzchnie rzędu kilku cm² wzwyż
  • #17 5852108
    kujaziom
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    próbuje zrobić Waldka ale cos mi nie wychodzi nie wiem jak podłączyć foto tranzystor czy dłuższa noge podłączyć do rezystora schemat jest dobry ?? czy moge podac słabsze napiecie np 4,5 v?? z jakiej odległosci układ powinien zadziała ragując ze światłem ??
    jaka jest zasada działania foto tranzystora??

to schemat

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1166723.html#5852046
  • #18 5866958
    mlody elektronik
    Poziom 10  
    treker napisał:
    mlody elektronik, wiem, o którą wiadomość Ci chodzi, już ją usunąłem, aby nie wprowadzać innych w błąd. Nie zauważyłem tego wcześniej. Oczywiście był to błąd, wspomniany przez Ciebie element może pracować jako fotodioda lub "fotoogniwo" (o małej wydajności), ale nie jako fototranzystor.

jak widac ten użytkownik wprowadził mnie w błąd.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia fototranzystora L932P3C w projekcie robota Waldemar światłolub. Głównym problemem było rozróżnienie wyprowadzeń fototranzystora – która nóżka to emiter, a która kolektor, oraz czy fototranzystor posiada biegunowość plus/minus. Wyjaśniono, że fototranzystor ma wyprowadzenia emiter i kolektor, a nie bieguny plus i minus. Dłuższa nóżka to emiter, krótsza kolektor. Uczestnicy dyskusji wskazali na konieczność zapoznania się z dokumentacją techniczną (datasheet) L932P3C, podając link do PDF producenta, gdzie są opisane symbole i wyprowadzenia. Podkreślono, że emiter jest oznaczony strzałką w symbolu tranzystora. W dalszej części rozmowy pojawiły się pytania o zastosowanie fotodiod zamiast fototranzystorów oraz o sterowanie robotem za pomocą pilota IR. Zwrócono uwagę, że fotodioda i fototranzystor to różne elementy o odmiennych właściwościach i nie są zamienne. Omówiono także podstawy elektroniki dotyczące łączenia obciążeń i działania elementów światłoczułych. Podsumowując, kluczowe jest korzystanie z dokumentacji technicznej i znajomość podstaw elektroniki przy budowie projektu Waldemar światłolub z użyciem fototranzystora L932P3C.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA