logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa sieci. Doradźcie. Małe serwery z zainstalowanym Linuksem.

mavarick87 28 Gru 2006 19:05 2257 25
  • #1 3379622
    mavarick87
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam

Po nowym roku zamierzam zacząc budowe sieci udostępniającej internet.
    Sytuacja wygląda następująco
    W moim domu będzie stał serwer na linuxie z podzielonem łączem DSL.
    z kąd będzie wysyłany sygnał do wierzy nadawczej która jest oddalona on niego 1km a z wierzy sygnał będzie przesyłany do miejscowości B oddalonej o 7km.

I tak.

Zamierzam w wierzy nadawczej zamątować 3 anteny 2 5,4Ghz i jedną 2,4Ghz. Antenteny 5,4Ghz będą urzywane do odbioru danych z serwera i łączenia się z miejscowością B. Zas antena 2,4Ghz będzie urzywana do rozsyłu sygnału do stacji klijęckich.

Zamiast kosztownych i mało wydajnych AP Zamierzam w wierzy nadawczej i miejscowości B zamątwać w skrzynkach małe serwery z zainstalowanym linuxem.

Co o tym myślicie

Post był raportowany.

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • #2 3379680
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    to dobre rozwiązanie kazdy tak robi jak ty piszesz..... sa malutkie anteny 5Ghz ktore maja zasieg do 1km sa strasznie faajne bo nie zajmuja duzo miejsca. ja bym proponował dorzucic jeszcze 1 antene 2,4Ghz zeby zwiekszyc pole zasiegu dla klientow... a jakie to maja byc wieze?? koscielne??
  • #3 3379684
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6428
    Pomysł jest... chory, podobnie jak Twoja ortografia.
    Nie każda karta działa w trybie AP, nie widzę też sensu stosowania serwera zamiast AP, zwłaszcza że serwer będzie droższy, będzie pobierał więcej prądu i zajmował więcej miejsca, poza tym antena powinna być jak najbliżej karty, w przypadku AP - nie ma problemu ale z serwerem to już co innego. No i co by miał robić ten serwer? Znaczy po co serwer do punktu dostępowego? Serwer na routerze ale na AP?
  • #4 3379752
    mavarick87
    Poziom 19  
    tzok
    a w jaki sposób chcesz obsłużyć 300 klijętów. Wskarz mi AP który takiemu zadaniu podoła. A po co karta ma działac jak AP?? w serwerze będą 3 karty WLAN dwie do anten 5,4Ghz i jedna do 2,4Ghz.
    Koszt takiego serwera to okolo 500zł
    licząc płyta główna + procesor P3 1Ghz + 512 Ram + karta CF z adapteram na złącze IDE.
    Co do kwesti odtegłości to możliwe jest zamatowanie tego urządzenia w skrzynce elektrycznej, wodoszczelnej.

danielk

tylko nadajnik w miejscowości B będzie zamontowany na wierzy kościoła dlatego jest możliwośc tam montarzu jedynie anten panelowych do 5,4Ghz zaś do komunikacji dom-nadajnik i nadajnik - miejscowość B urzyję paraboli.

Jak myśłicie lepiej zastosowac połączenie parabola - panel czy panel - panel (5,4Ghz)

Parabola 28 dB
    Panel 23dB
  • #5 3379809
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    A na jakim łaćzu chcesz to postawić ? Żeby wszystko chodziło w miare na 300 oosób. ?
  • #6 3379832
    mavarick87
    Poziom 19  
    chodzi ci o dostawce internetu?

Dodano po 1 [minuty]:

2x DSL 1500. Oczywiście zablokowane p2p żeby nie obciaząc sieci. Pozatym nie wszyscy na raz będą kozystać z internetu
  • #7 3379857
    trocse
    Ocena: 28
    Jak blokowane p2p to po co ta siec do gg i www ? :) a powiedz po ile chcesz kasowac za taki net?, to juz nie te czasy zeby kokosy na radiowkach robic , no ale jak ktos ma duzo czasu i cierpliwosc do telefonow od klientow :). Ale moze sa jeszcze miejsca gdzie netu niet, ale ponoc za slowami Plusa: internet jest wszedzie :)
  • #8 3379888
    mavarick87
    Poziom 19  
    no własnie są jescze miejsca gdzie jedynym dostępem do netu jest neo i tak własnie jest w miejscowościach gdzie planuje zbudować ta sieć.

abonament miesięczny będzie wynasil 40zł
  • #9 3379968
    trocse
    Ocena: 28
    Troszke drogo, musisz pamietac ze po nowym roku neo bedzie atrakcyjniejsza dla ludzi, a sam IPLUS np za 60 zl tez juz bedzie konkurencyjny, i jeszcze chcesz ciac p2p, no ale wszystko zalezy od rynku :) Ja tylko uprzedzam ze to nie kokosy juz i nalezy pamietac o rejestracji takiej sieci podatkach itd, juz nie mowie o certyfikatach itd. Ale nie ma co straszyc moja rada zaczac od mnieszej liczby ludzi i sie rozwijac, i za mniejsze pieniadze, o dbac o sprawnosc techniczna tej sieci , jeden drugiemu bedzie reklamowal jak cos ale nie mysl o wycieciu p2p moja rada, poprostu steruj pasmem jak trzeba.
  • #10 3379995
    mavarick87
    Poziom 19  
    ok z tymp2p jeszcze pomysle, jak narazie będe monopolistą na tym obszarze. pozatym ztego co wiem to skrzynki pod neostrade już sie zapychaja a tp ani myśli o założeniu nowych.

To będzie legalna firma wie wsystkie formalności już załatwiam.

Wstępnei ogłosiłem zapisy na ten internet i zgłosiło sie prawie 200 osób
  • #11 3380023
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    300 osob na 2xdsl 15000, nie realne, za maly gorny transfer. 300 klientow na karcie, nie realne. 300 klientow to zwykla karta 10/100 ethernet nie obsluzy. Ciecie p2p, 40zl, tez bez sensu.

Anteny netus,interline,cyberbajt, 5GHz raptory, 2,4GHz cisco (50 klientow powinien obsluzyc). Pozdrawiam !!!
  • #12 3380086
    mavarick87
    Poziom 19  
    marian1977

w niedalekiej miejscowości działa siec na 200 osób z pod 2x DSL 4000 i jakoś wszystko gra. Pozatym mówie że przeciez nigdy wszyscy na raz nie będą siedzieć na necie i ciągnąc na maxa. Pozatym co cię boli to 40 zł??
    Dlaczego mam dawać taniej jeśli będe mial ta samą ilośc klijętów.
  • #13 3380187
    stk
    Poziom 12  
    Sam mam siec na 70 userow, lacze 2xdsl4000, nic nie blokowane, przekierowane po 10 portow do roznych p2p, qos + kolejkowanie na kazdej bazie, wszedzie (na bazach i bramie) jako system operacyjny TYLKO MikroTik, wlasny serwer VOIP (Asterisk), podlaczen w ciagu roku mam okolo 25 odejsc 4 (w tym na neo 1 - slownie jedno odejscie), klienci placa po: 39zl za 256 i 49 za 512, siec istnieje od ponad 3 lat i powiem ci z wlasnego doswiadczenia, ze to co planujesz to ci nie wyjdzie w taki jak przedstawiles sposob...

dla 300 userow trzeba:

minimum 10 kart radiowych (zakladamy ze na bazie jest system MikroTik) na karcie nie wiecej jak 30 przypisanych klientow - nie aktywnych tylko przypisanych do interfejsu radiowego !!!

lacza bedziesz potrzebowal zeby dzialalo to "normalnie" minimum 15mbps ale lacza z prawdziwego zdarzenia nie dsla, jak bys chcial to na dslach robic musisz miec ich minimum 10szt., pisze tu o dsl400 bo ten tylko dziala rozsadnie - reszta czyli 8000 i 15000 to sciema marketingowa (narazie) tpsa, nie powiem ze to nie dzial ale np. na dsl4000 mam ping do onetu na poziomie 10-15ms a na 15000 ktora mialem na testy ping byl w granicach 35-60ms !!!
    i teraz przeliczajac 10 x 400 (za dsla i linie tel.) = 4000 za tyle mozna miec 15mbps w jednym kawalku od tpsa w nowych promocjach ATMa po swiatelku...

aa no i bym zapomnial o najwazniejszym: BARDZO DOBRY ADMINISTRATOR bo jak chcesz sam sie w to bawic to nie przetrwasz roku - albo klienci ceibie zjedza albo zwiniesz interes i zrazisz ludzi od sieci radiowych - popatrz do czego doprowadzilo robienie sieci przez grabarzy, malarzy, mechanikow >>>> ludzie teraz boja sie profesjonalnie zrobionych i zarzadzanych sieci radiowych !!!!

jakbys chcial wiecej info to na priv.
  • #14 3380234
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ja za 15zł m-c nie wziałbym takiego neta. To nie te czasy jak sie cieło p2p ;) Pamiętasz SDI ?? To jak sieć była na 10 osób to sie wtedy blokowało p2p.
  • #15 3380256
    mavarick87
    Poziom 19  
    Raczej nie będzie MT tylko linux. Wiec co polecasz stk do podłączenia takiej liczby userów??

Dodano po 2 [minuty]:

ga;axy_938 a co mnie obchodzi czy byś wzią czy nie. Pytanie w temacie były inne. Jeśli nie masz nic konkretnego do przekazanie to oszczędź sobie
  • #16 3380311
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Tylko próbujemy tobie wszyscy uświadomić że przy łaczu niby 30mbit nie dasz rady obsłużyć 300 klinetów
  • #17 3380379
    marian1977
    Poziom 17  
    Jak byly czasy SDI to sie nie cielo p2p bo nie bylo p2p. 30mbit obsluzy 1000 klientow, ale nie asymetryczne lacze i przy okazji asynchroniczne. 200 osob na 2xDSL4000... pewenie fajnie sie gada np. przez skype, nie mowiac juz o graniu.

Jezeli jestes pewien na te 300 osob, to zainwestuj w lacza symetryczne (tpsa, tanszy tktelekom, gts energis). Linki na 5GHz zrob na sprzecie raptor (cyberbajt.pl, troche tam tego jest), natomiast na 2,4 daj cisco lub mikrotik i rob w polaryzacji pionowej, zawsze mniej zasmiecona, nawet tak na przyszlosc. A jezeli srednio sie na tym znasz, to od razu daj sobie spokoj. POZDRAWIAM I ZYCZE POWODZENIA !!!
  • #18 3380465
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Polecam jakiegoś dslka 8mbit i do tego polpaka 4/4 ;)
  • #19 3380553
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    czy ty chcesz do 1 anteny nadawczej podpiąc 300 klijętow???? to jest niemozliwe. Nasza firma Szczucinska ma ok 10 punktow dostępowych i mają dopiero ok 300 klijętow. maja łącza DSL chyba razem z 18Mb czy jakos tak.

a ile chcesz pobierac za podłączenie sie do sieci tzn jaka ma byc opłata początkowa??
  • #20 3381308
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Za duża asymetria tego DSLa 15mbps. To nie wypali.
    Powinieneś mieć download do uploadu w stosunku 4:1 żeby jakoś to chodziło.
  • #21 3381541
    kamikaze
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Może być ciężko z realizacją twojego pomysłu.
    Zacznijmy od anten na przesył, nie mam sensu ładować się w parabole. W cybejbajcie maja fajne panele (GigaEter 18) mam na nich linki które mają nawet i po 12 km ap na przesyły polecam WLA5000 v 2 (mydelniczka) są bardzo stabilne i wydajne (przesyły na 5g). A co stacji rozgłoszeniowych tu już trzeba zainwestować w coś wydajnego. Może MT ? albo jakieś proximki. A ten pomysł z DSL 15000 jest nierealny, przedewszystkim wątpie żebyś dostał od tpsa takiego dsla a co dopiero dwa.
  • #22 3381801
    mavarick87
    Poziom 19  
    ok to zacznijmy od początku sieć docelowo na 300 osób . Narazie jest chetnych okolo 200. wszystko tak jak na rysunku. Te duże okręgi to teren jaki chciałbym pokryć sygnałem (około 3km) jesli da radę więcej to tym lepiej. Na sprzet mam max 11 tyś zł.

Niech kotoś zaprojektuje z grubsza taką sieć. Co do łącza to powtarzam - przeciez nie wszyscy będą siedzieć na raz na necie i ściągac z niego ile się da.
    Załączniki:
    • Budowa sieci. Doradźcie. Małe serwery z zainstalowanym Linuksem. 234.JPG (25.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 3381899
    tzok
    O ile linki między przekaźnikami mogą być p2p (czyli ad-hoc) to nadajniki muszą chodzić w trybie AP, a mało która karta Ci to obsłuży. Całe zarządzanie ruchem masz z centralnego routera u Ciebie w domu, więc po co jeszcze jakieś komputery przy AP.

P.S.
    Co to są "klijęci" i "wierze" :evil: to drugie to coś od wiary, co nie ;)
  • #24 3382054
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    ja bym to tak zaplanował budowe tej sieci :

-most miedzy wierzą z antenami a twoim domem (tam gdzie bedziesz miał net bym zostawił ,oczywiscie 5GHz)

-ale 300 userów na 1 antenie ??? nie !!!!!!!!!!!

na twoim miejscu zaczynałbym od 3 anten sektorowych ustawionych foto w miarę powiekrzania sie sieci dołozysz sobie kolejną antene i oczywiscie kartę ,pomysł z serwerem koło anten niejest zły ,sam u siebie mam tak i sprawdza sie rewelacyjnie ,nawet zapomniałem co to reset :D

co do łącza 2 x 15 mb z tepsy to jednak nie jest to za mały upload i siec sie zapcha szybko nawet z blokadą p2p ale ja bym dołozył do tego polpaka ,ciezki ruch wrzuciłbym na 2 x 15mb (niemiałem z nim do czynienia wiec niepowiem jak sie on zachowuje) a reszte (www,komunikatory,poczta) na polpaka i blokady p2p niemusiałbym stosować ,zapewniając klijetom swobodę poruszania w sieci po za tym w sieci nigdy niesiedzą wszyscy .
  • #25 3382261
    tzok
    Te wierze i klijęci to chyba zaraźliwe jest :evil: cokolwiek to jest.

30Mbps na 300 osób to trochę za wolne łącze, ale można klientom (nie klijętom ani klijętą) przydzielić po 256kbps i powinno działać znośnie (ale gwarantowany transfer w umowie 128kbps). Jeśli nie będzie publicznych IP to nie trzeba blokować p2p. 40zł to uczciwa, acz wysoka, cena za łącze 256kbps i 128kbps gwarantowane, tylko nie wiem jak jest "drożnością" tych łączy DSL.

Hyperion za radiówkę 320kbps (gwarantowane 16kbps) chce 49zł/m-c.
  • #26 3382339
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    mavarick87 pasmo 5,4GHz NIE JEST pasmem do stosowania na zewnątrz, 5,6-5,8GHz tak ;)

Podsumowanie tematu

✨ Planowana jest budowa sieci udostępniającej internet dla około 300 użytkowników na obszarze do 7 km, z serwerem Linux w domu dzielącym łącze DSL (2x DSL 1500) i sygnałem przesyłanym przez wieżę nadawczą oddaloną o 1 km oraz dalej do miejscowości B oddalonej o 7 km. W wieży nadawczej mają być zamontowane trzy anteny: dwie na 5,4 GHz do łączności z serwerem i miejscowością B oraz jedna na 2,4 GHz do rozsyłu sygnału do stacji klienckich. Zamiast tradycyjnych punktów dostępowych (AP) planowane jest użycie małych serwerów z Linuxem w skrzynkach w wieży i miejscowości B. Dyskusja wskazuje na problemy z wydajnością i realnością takiego rozwiązania: łącze DSL łącznie 3 Mb/s jest niewystarczające dla 300 użytkowników, a jedna antena nie obsłuży tak dużej liczby klientów. Zalecane jest stosowanie wielu kart radiowych (minimum 10) i anten sektorowych, a także rozważenie łączy symetrycznych zamiast DSL. Wskazano na konieczność stosowania sprzętu obsługującego tryb AP, a nie tylko serwerów, oraz na problemy z pasmem 5,4 GHz (zalecane 5,6-5,8 GHz). Proponowane marki sprzętu to MikroTik, Raptor, Cisco, Proxim, Cyberbajt, Netus, Interline. Wskazano, że blokowanie p2p może być nieefektywne, a zarządzanie ruchem powinno odbywać się centralnie. Budżet na sprzęt to około 11 tys. zł, a abonament planowany jest na 40 zł miesięcznie. Podkreślono konieczność realistycznego planowania infrastruktury i stopniowego rozwoju sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA