logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować 2 konwertery na jednej antenie satelitarnej? Astra i Hot-Bird

DJ DAREK 23 Mar 2004 10:02 22096 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się zamontować dwa konwertery na jednej antenie satelitarnej, aby odbierać Astrę i Hot Birda?

Tak — montuje się drugi konwerter na specjalnym uchwycie typu „zez”; antenę ustawia się na Hot Birda, a drugi konwerter kieruje na Astrę [#560529][#560538] Taki uchwyt pozwala regulować odległość i kąt drugiego LNB, a dokładne ustawienie trzeba dobrać doświadczalnie [#560538] Odległość między konwerterami zależy też od średnicy anteny, więc na różnych talerzach może być inna [#562486] Jeśli oba konwertery mają pracować z jednym tunerem, łączy się je przez przełącznik DiSEqC 2/1 i programuje satelity w odbiorniku [#563586] Można też użyć przełącznika ręcznego, ale wymaga to przełączania „na piechotę” [#563665]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 560520
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    mozna na jednej antenie satelitarnej zamiescic 2 konwertery tak aby jeden byl skierowany np. na ASTRE a drugi troszke skrzywiony na Hot-Bird??
  • REKLAMA
  • #2 560529
    SatCom
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    witam
    bez problemu, kupujemy uchwyt do drugiego konwertera, antenę ustawiamy na hotB. a zezujemy na astrę.
    pozdrawim
  • #3 560536
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    dziekuje za konkretna i szybka odpowiedz :)

chce to wykorzystac do tunera satelitarnego ktory kupuje do PC ; )
  • #4 560537
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć !

Albo w tym co masz , montujesz konwerter z załacznika :D
    Załączniki:
    • Jak zamontować 2 konwertery na jednej antenie satelitarnej? Astra i Hot-Bird 2x.jpg (8.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 560538
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1048
    Cześć!
    Oczywiście! Takie zamocowanie nazywamy "Zezem", bo jeden konwerter patrzy wprost na antenę a drugi trochę z boku, czyli "zezuje". Do tego celu służy specjalny uchwyt (do zeza) kory ma możliwość zamocowania drugiego konwertera i jego regulację (ustawienie odległości od pierwszego i kąta). Odległość ta zależy od średnicy anteny i trzeba ją dobrać doświadczalnie. Problem zeza był poruszany na forum kilkakrotnie i możesz odszukać te posty. Rozwiązanie z podwójnym konwerterem jest trochę gorsze (moim zdaniem, bo nie ma możliwości regulacji i ten podwójny układ przystosowany jest TYLKO do anteny jednego rozmiaru.
    Pozdrawiam!
    P.S. Sorry, że trochę się powtórzyłem ale jak zaczynałem pisać post, nie było jeszcze ani jednej odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #6 560558
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    ja mam antene srednicy 90cm (chyba tak na oko) i jeden konwerter juz jest to teraz zrobic jakas przystawke do drugiego i zamocowac i powinno chodzic ;)
  • REKLAMA
  • #7 560570
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !

Preskaler napisał:
    Rozwiązanie z podwójnym konwerterem jest trochę gorsze (moim zdaniem, bo nie ma możliwości regulacji i ten podwójny układ przystosowany jest TYLKO do anteny jednego rozmiaru.

Jak to "do jednego rozmiaru" ? Możesz mi to jakoś wytłumaczyć ?

Mam rozumieć , że w ognisku ( nie całkiem ) anten o różnych wymiarach , stały kąt pomiędzy satelitami będzie się zmieniał ?
    Zakładałem takie konwertery do 90-tek , 105-tek i jednej 120 . Wszędzie odbierany sygnał był "wzorcowy" .

Nopisz , co byś chciał regulować w takim konwerterze , bo ja jakoś nie widzę potrzeby . Chyba , że jeden miałby być na asrtę , a drugi na sirusa , no to wtedy trzeba regulować :D
  • #8 561358
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    a mozecie mi powiedziec jaki tuner do PC lepiej kupic: tuner tv+radio czy wlasnie tuner satelitarny ??
  • #9 562380
    SatCom
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    najlepiej kupić tuner satelitarny do pc koszt około 300zł.
    pozdro
  • #10 562486
    Preskaler
    Poziom 40  
    [quote="c2h5oh"]Cześć !

Preskaler napisał:

Jak to "do jednego rozmiaru" ? Możesz mi to jakoś wytłumaczyć ?

Mam rozumieć , że w ognisku ( nie całkiem ) anten o różnych wymiarach , stały kąt pomiędzy satelitami będzie się zmieniał ?
    Zakładałem takie konwertery do 90-tek , 105-tek i jednej 120 . Wszędzie odbierany sygnał był "wzorcowy" .

Nopisz , co byś chciał regulować w takim konwerterze , bo ja jakoś nie widzę potrzeby . Chyba , że jeden miałby być na asrtę , a drugi na sirusa , no to wtedy trzeba regulować :D

Tak jest! Anteny o różnych wymiarach mają ognisko w innej odległości od czaszy. żwykle większe, mają dalej oddalone a mniejsze - bliżej. Z asady podobieństwa trójkątów wymika, że odległości ognisk "Astry" i H.B. będą w większych antenach położone dalej od siebie jak w małych. Przy małych antenach konwertery prawie się stykają a przy dużych są oddalone nawet do 5 cm. Oczywiście chodzi o "Astrę" i "Hot Byrda". Dla dalej od siebie położonych satelit, te różnice odległości będą jeszcze większe.
  • #11 562487
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    no tez tak sadze ze tuner satelitarny do PC tylko jaki :P, slyszalem ze najlepszy i niedrogi jest -> SKYSTAR2
  • #12 563512
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Witam.
    Ustawienie konwerterów to jedno ale powiedzcie jak najprościej podłączyć to ustrojstwo do jednego tunerka z jednym gniazdkiem?
  • #13 563586
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Odpowiadam na pytanie Don Romano : kupujesz przełącznik DiseqC z dwoma wejściami i jednym wyjściem , kable z konwerterów łączysz do wejść przełącznika a jego wyjście do wejścia odb. sat i po problemie. Musisz tylko jeszcze dokonać nastaw w odbiorniku sat dot. satelitów ( programowanie ). Pozdrawiam.
  • #14 563665
    Preskaler
    Poziom 40  
    Możesz też zastosować jakiś przełącznik (ręczny) lub przekażnik. Przy "ręcznym" Trzeba (niestety) podnieść "siedzenie", podejść do przełącznika, przełączyć go i wrócić a fotel i tak za każdym razem gdy chcemy przełączyć konwertery, ale ok. 40 zł. nie musimy wydawać na "diseq". Z przekażnikiem może być trochę lepiej tylko trzeba "dokombinować" jakieś sterowanie, żeby działał na "pilota" no i oczywiście zasilanie do niego.
  • #15 564303
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Bardzo dziękuję teraz wszystko jasne.
  • #16 564510
    c2h5oh
    Moderator
    Preskaler napisał:

Tak jest! Anteny o różnych wymiarach mają ognisko w innej odległości od czaszy. żwykle większe, mają dalej oddalone a mniejsze - bliżej. Z asady podobieństwa trójkątów wymika, że odległości ognisk "Astry" i H.B. będą w większych antenach położone dalej od siebie jak w małych. Przy małych antenach konwertery prawie się stykają a przy dużych są oddalone nawet do 5 cm. Oczywiście chodzi o "Astrę" i "Hot Byrda". Dla dalej od siebie położonych satelit, te różnice odległości będą jeszcze większe.

Nie będę polemizował , ale poczytaj sobie specyfikację takiego konwertera :

http://www.satnet.com.pl/opis.php?id=8

Ale oni pewnie też nie mają racji :D
  • #17 565138
    Preskaler
    Poziom 40  
    Nie ma cudów! Ja w pisane już nie wierzę! Firmy produkujące sprzęt (wydaje się) nie biorą żadnej odpowiedzialności za to co piszą Wierzę w nauki ścisłe. Jeśli w trójkącie jedne boki są takie same (odległość od satelity) a drugie boki (odległość konwertera od czaszy) się zmienią, to zmieni się także trzeci bok (odległość od siebie ognisk). Przepraszam za jakość rysunku ale myślę, że można z niego coś zrozumieć. Narysowałem to dla jednej satelity ale dla dwóch te odległości się dodadzą.
    Załączniki:
    • Jak zamontować 2 konwertery na jednej antenie satelitarnej? Astra i Hot-Bird Ognisko.gif (1.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 566605
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    W pełni zgadzam się z Preskaler'em.Nie raz montowałem takie konwertery i pracowały one różnie przy różnych antenach.A co do firm to faktycznie piszą co chcą bez jakiejkolwiek odpowiedzialności.
  • #19 576613
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam.
    Mam shitową antenkę od Wizji ok.50-60 cm. Przymocowałem do niej dwa konwertery i działa. Drugi konwerter dobrałem doświadczalnie umiejscowienie (trzymałem go w rękach) trochę blachy i działa. Dorobiłem zwykły przełącznik z tyłu tunera + gniazdko i użytkuję trzy lata. Standartowa bolączka to kiepski obraz przy beznadziejnej pogodzie i latanie do przełącznika aby zmienić satkę. Jak ktoś lubi kombinować i rzadko ogląda TV to mu starczy. Mi wystarcza, choć dziś pewnie bym kupił większą antenę i zeza - zawsze mniej roboty i lepszy efekt.
  • #20 577666
    _Zbyszek_
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    leszekraczka napisał:
    Standartowa bolączka to kiepski obraz przy beznadziejnej pogodzie i latanie do przełącznika aby zmienić satkę.

Napięcie 8 nóżki eurozłącza jest dobre do przełączania konwerterów. Można je włączać i wyłaczać przyciskiem tv/sat na pilocie.
  • #21 6608867
    tomek11213
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam
    Mam pytanie odnośnie dwóch konwereterów na jednym talerzu ale skierowanych na tą samą satelite, konkretnie na hotbird. jestem w posiadaniu tych konwereterów i dwóch tunerów aczkolwiek nie mam talerza. próbowałem coś skombinować samemu ale nie mogę ustawić drugiego gdy pierwszego mam ustawionego. próbowałem jeden obok drugiego bliżej lub dalej czy jeden nad drugim i NIC. a nie chce mi się kupywać żadnych specjalnych akcesoriów.
  • #22 6608912
    ansat
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Tak nie będzie działać. Musisz kupić konwerter TVIN.
  • REKLAMA
  • #24 6610896
    tomek11213
    Poziom 11  
    Z fizyki nigdy nie byłem dobry:D ale gdy wczoraj poczytałem troche na ten temat domyśliłem się że to jest mało prawdopodobne. drugi wariant o jakim myśle to to żeby rozdzielic sygnał na przewodzie (rozgałęznik ze wzmocnieniem sygnału do zwykłej telewizji) przecież to taki sam przewód antenowy.
    jak myślicie? nie będzie to tańsze rozwiązanie?
  • #25 6611032
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    tomek11213 odnośnie zeza tak zwanego wszystko znajdziesz TUTAJ co do rozdzielenia sygnału to konwerter twin to normalne rozwiązanie tylko
  • #26 6611199
    tomek11213
    Poziom 11  
    No tak ale możliwość z zezem odpada ponieważ ja chce korzystać z jednej satelity na dwóch odbiornikach. bo przecież na żadnej praktycznie innej satelicie niż hotbird nie ma tylu polskich programów co tam.

Dodano po 1 [minuty]:

a zez z tego co zrozumiałem do tego sie nie przyda

Dodano po 1 [minuty]:

dla sprostowania dodam że chodzi mi o niekodowane kanały
  • #27 6611230
    wicher44
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Zez w twoim przypadku jest odpowiedni ale z konwerterami twin. Kolego czytaj co piszą inni.

Dla sprostowania konwerter twin posiada 2 niezależne wyjścia na 2 tunery. Potrzebny będzie ci również przełącznik diseqc.
  • #28 6611299
    tomek11213
    Poziom 11  
    coś czuje że ratuje mnie albo drugi talerz (bez konwetera) albo konwerter twin. ja poprostu chciałem wykorzystać to co leży bezurzyteczne małym kosztem ale widze że sie nie da tego zrobić w moim przypadku

Dodano po 3 [minuty]:

jeśli są dwa wyjścia i dwa tunery to do czego mi jest potrzebny przełącznik?
  • #30 6612132
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Na jednej antenie satelitarnej można zamontować dwa konwertery, aby odbierać sygnał z dwóch satelitów, np. Astra i Hot-Bird, stosując tzw. "zez" – ustawienie, w którym jeden konwerter jest skierowany centralnie, a drugi lekko przesunięty. Do tego potrzebny jest specjalny uchwyt umożliwiający regulację kąta i odległości konwerterów, dostosowany do średnicy anteny (np. 90 cm). W praktyce odległość ogniskowa konwerterów różni się w zależności od rozmiaru anteny, co wpływa na ich ustawienie. Do odbioru sygnału z dwóch konwerterów na jednym tunerze stosuje się przełącznik DiSEqC, który pozwala na wybór sygnału z odpowiedniego konwertera. Alternatywnie można użyć konwertera typu twin, który posiada dwa niezależne wyjścia do podłączenia dwóch tunerów bez potrzeby przełącznika. W przypadku odbioru sygnału z jednego satelity na dwóch tunerach lepszym rozwiązaniem jest konwerter twin. Do tunera PC rekomendowany jest tuner satelitarny, np. model Skystar2, kosztujący około 300 zł. Próby montażu dwóch konwerterów na jednej antenie bez odpowiednich uchwytów i przełączników są problematyczne i zwykle nie przynoszą oczekiwanych efektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA