logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofalówka Electric - Pali bezpiecznik po 1-2 sekundach grzania, co może być przyczyną?

boruc23 09 Gru 2008 23:10 6623 7
REKLAMA
  • #1 5839938
    boruc23
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Mikrofalówka firmy Electric po podłączeniu włącza się, po włączeniu start zaczyna grzać przez ok 1-2 sekundy i pali bezpiecznik. Od czego to może być?

Dodam, żę to moja pierwsza mikrofalówka w naprawie więc prosiłbym o wyrozumiałość.

Dokładny model mikrofalówki dodam jutro.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5840101
    ekobrawo01
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Z mikrofalą trzeba ostrożnie radze nie naprawiać ze zdjętą obudową. Takie objawy mogą świadczyć o kończącym się życiu magnetronu (lampy mikrofalowej) naprawa nieopłacalna. O ile wkładasz dobry bezpiecznik nie wiem czy tam nie musi być zwłoczny, bo dosyć duże trafo jest to i udar prądowy też duży.
  • REKLAMA
  • #3 5840798
    boruc23
    Poziom 12  
    Witam

Jeżeli chodzi o zużycie magnetronu to chyba nie możliwe ponieważ mikrofalówka jest nowa ale niestety brak karty gwarancyjnej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5841031
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5842857
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1407
    szypek72 napisał:
    Dioda wysokiego napięcia może mieć przebicie.

Jak też kondensator WN.
    Wyłącznik drzwi, też do sprawdzenia.
  • #6 5842897
    boruc23
    Poziom 12  
    WItam

Z tego co czytałem to tą diodę można wogóle odłączyć, ale mam pytanie ponieważ u mnie są dwie : jedna idzie od kondensatora do masy(obudowy), a druga pomiędzy dwa zaciski kondensatora i teraz czy mogę odłączyć dwie czy tylko jedną z nich? Jeżeli jednąto którą?

Przepraszam za tak podstawowe pyatania ale pierwszy raz naprawiam mikrofale i dlatego pytam o takie szczegóły.

Pozdrawiam
  • #7 5843361
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1407
    Ta od kondensatora do masy musi być.
    Odłącz tę na zaciskach kondensatora.
    Dobrze jest zmierzyć analogowym miernikiem ,czy któraś nie ma zwarcia. Kondensator też.
  • #8 5843480
    boruc23
    Poziom 12  
    Witam

No niestety nie mam analogowego miernika. Odłączę tą diodę i dam znać co i jak.
    P.S czy może ktoś polecić dać jakiegoś linka do sklepu lub allegro który miernik analogowy jest wart uwagi.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Mikrofalówka marki Electric po włączeniu grzeje przez 1-2 sekundy i powoduje przepalenie bezpiecznika. Możliwe przyczyny to uszkodzony magnetron, choć jest to mało prawdopodobne w nowym urządzeniu bez gwarancji. Inne potencjalne usterki to przebicie diody wysokiego napięcia, uszkodzony kondensator wysokiego napięcia oraz problem z wyłącznikiem drzwi. W mikrofalówkach występują dwie diody: jedna łącząca kondensator z masą, która musi pozostać podłączona, oraz druga między zaciskami kondensatora, którą można odłączyć do testów. Zalecane jest użycie analogowego miernika do sprawdzenia stanu diod i kondensatora. Brak analogowego miernika wymaga jego zakupu, a użytkownik prosi o rekomendacje dotyczące odpowiedniego modelu miernika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA