logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z połączeniem internetowym przez router Edimax

athame 10 Gru 2008 23:35 2870 6
REKLAMA
  • #1 5844271
    athame
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem z połączeniem internetowym za pomocą routera Edimax BR 6104.
    Bez routera internet śmiga jak marzenie. Przy próbie połączenia za pomocą routera (chcę rozdzielić internet w sieci domowej, usługodawca się zgadza, otrzymał adresy fizyczne mojego komputera i routera), pojawia się to połączenie, nie ma komunikatu, że z ograniczeniem czy brak łączności, jest adres IP, brama, maska podsieci i DNS, ale nie można korzystać z internetu (ani gg, ani strony internetowe, ani klient torrent nie działają). Router był konfigurowany, gdy wchodzę na 192.168.2.1 (ip dla routera) widać, że jest connected, wszystkie pola są wypełnione (tj. ip i reszta). Jeśli chodzi o sam komputer, ping dla ip, bramy, dnsa jest ok, a przy pingu dla hosta zewnętrznego gubi niektóre pakiety i wyskakuje komunikat: "Upłynął limit czasu żądania". Na komputerze jest win xp sp2 i mandriva. Na obu występuje ten problem. Na xp z firewallem czy bez, z antywirusem czy bez - nie ma różnicy... Wujek google podpowiedział, że może to być problem z MTU, ale nie do końca rozumiem o co z tym może chodzić i jak dokładnie mam to zmienić? Czy mam wyszukać to optymalne MTU przy podłączeniu z routerem czy bez? A może problem leży zupełnie gdzie indziej? Dodam, że podjęta była już próba ręcznego wpisywania adresu ip i dns, również klonowanie mac'a nic nie pomogło. Resetowanie ustawień routera również. Nie mam już pomysłów...
  • REKLAMA
  • #2 5844360
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Jak masz skonfigurowane informacje o DNS? Wpisane ręcznie adresy DNS czy włączone automatyczne pobieranie DNS'ów?
    Coś więcej o tym dostawcy, czy to jest radiowy, kablówka, LAN, xDSL? IP masz przypisane stałe od dostawcy czy dynamicznie przydzielane przez DHCP?
  • REKLAMA
  • #3 5845086
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 5847207
    athame
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o dostawcę, to to jest to łącze stałe o zmiennym IP przypisywanym przez DHCP. Co do adresów IP i DNS, była podejmowana próba ustawienia automatycznie pobieranych, pobieranego automatycznie adresu IP i ustalonego DNS oraz nawet (w desperacji) próba ustawienia konkretnego adresu IP i DNS. jednak rezultat jest niezmienny: połączenie widnieje jako aktywne, pakiety są przesyłane, natomiast nie można wyświetlić żadnej strony ani korzystać z gg itd. Instrukcja routera była przestrzegana, była podjęta nawet próba konfiguracji routera pod inne połączenie, ale wtedy wyświetla się komunikat: Disconnected. Tylko po ustawieniu na cable i automatycznym pobieraniu IP router wyświetla Connected. Na tym samym komputerze na linuksie router również ma problem z połączeniem z Internetem, a bez routera na obu systemach internet śmiga... Router był resetowany kilka razy dla sprawdzenia różnych ustawień i nadal nic...
  • REKLAMA
  • #5 5848627
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    TTL sprawdzałeś?
  • #6 5850386
    athame
    Poziom 11  
    TTL z routerem 118, bez 119. Czyli niby ok. Podobno niektórzy usługodawcy filtrują TTL i blokują wszystko oprócz pingów. Ale skoro mój provider zezwolił na rozdzielenie neta przez router i nawet kazał podać sobie mac routera i obiecał go uaktywnić, rzeczywiście router jest connected bez klonowania mac'a, więc to chyba odpada? Nie wiem już na prawdę co robić...
  • #7 5862301
    athame
    Poziom 11  
    Jednak się okazało, że provider blokował wszystko oprócz pingów. Przyznali się do tego po kilku dniach molestowania ich telefonicznie i odblokowali. Nawet coś jakby przeprosiny usłyszeliśmy... Ale ile nerwów zjedliśmy to inna sprawa... Dziękuję za pomoc. Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku dostępu do internetu przez router Edimax BR 6104, mimo poprawnej konfiguracji i aktywnego połączenia z przypisanym adresem IP, bramą, maską podsieci oraz DNS. Internet działał bezpośrednio na komputerze, zarówno pod Windows XP SP2, jak i Mandriva Linux, natomiast po podłączeniu routera pakiety ping do hostów zewnętrznych były częściowo tracone, a usługi takie jak przeglądanie stron, komunikatory i klient torrent nie działały. Próbowano różnych konfiguracji adresów IP i DNS (automatyczne i ręczne), resetów routera oraz zmiany ustawień połączenia, bez efektu. TTL pakietów był prawidłowy (118 z routerem, 119 bez), co sugerowało brak problemów z filtrowaniem TTL. Ostatecznie okazało się, że dostawca internetu blokował ruch wychodzący oprócz pingów, mimo wcześniejszej zgody na rozdzielenie łącza i podanie adresu MAC routera. Po interwencji dostawca odblokował ruch, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA