logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sposób by "super glue" po otwarciu nie zasechł w t

stas256 11 Gru 2008 21:56 36224 8
REKLAMA
  • #1 5847880
    stas256
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    Problem może banalny ale nie lubię niespodzianek gdy trzeba coś skleić a tu tubka zaschła.
    Próbowałem zatkana tubkę ustawiać zatyczką w dół, smarować smarem i jak dotąd z marnym efektem.
    Z góry dziękuję za skuteczny "McGyveryzm" klejowy
  • REKLAMA
  • #2 5848136
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Heh... :D

Sam w sumie nie cierpię tego rodzaju klejów, ale ostatnio w pewnym szczególnym przypadku się przydał ;)

Aby nie zasychał, wystarczy bardzo delikatnie ściskać tubkę (używając tylko tyle, ile potrzeba), następnie po użyciu należy oczyścić plastikowy wylot np. kawałkiem sztywniejszego papierka/kartki (nie ligliny), po szybkim oczyszczeniu (aby papierek się nie przykleił) bierzesz tubkę w paluszki, trzymasz pionowo (wylotem do góry) i delikatnie uderzasz denkiem o twarde podłoże (stół roboczy) w sposób taki jak gdybyś nabijał młotek na rękojeść - tylko jak wspomniałem ---> z mniejszym nakładem siły.., i klej powinien "zejść" z podajnika do tubki :)

pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 5848682
    ORMO_PL
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    Albo to co mówił Krzysio, albo po delikatnym i nie przesadnym użyciu, nacisnąć tubkę w "szerokość" (od szczytu xP). Wówczas tubka powiększy nieznacznie swoją pojemność i zassie trochę kleju do środka, przez co rurka nie zaschnie :)
  • REKLAMA
  • #4 5848711
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    albo kup tą kropelkę co "sama stoi" :p ja ją mam od 3 miesięcy i nie zasycha :) bez żadnych dodatkowych zabiegów :) poza tym, że zwykle nie ściskam pojemniczka tylko czekam chwilę aż samo wypłynie
  • REKLAMA
  • #5 5848734
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Wypróbowany sposób to trzymać tubkę z klejem w małym słoiczku z wodą . :D
    Pozdrawiam .
  • #6 5849693
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Stary1952 napisał:
    Wypróbowany sposób to trzymać tubkę z klejem w małym słoiczku z wodą . :D
    Pozdrawiam .

Ale fajnie :D Twój post to akurat do Działu na Wesoło się nadaje :D

Klej, który do zżelowania potrzebuje wilgoci, którą akurat czerpie z powietrza :idea:
  • #7 5850134
    stas256
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    Dzięki za odzew i kilka "patentów" na mój problem.
    Kiedyś myślałem nad uszczelką silikonową do tubki :D
    Hmm a idąc tropem uszczelki to może spróbuje wycisnąć trochę silikonu sanitarnego do kapsla. Wcisnę w silikon "dziubek" końcówkę tubki i tak powinien powstać ściśle dopasowany odlew zatykający końcówkę tubki.
  • #8 5850667
    jero22
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Spróbuj trzymać tego rodzaju kleje w lodówce.
    Ja tak robię i muszę przyznać że klej nie zasycha,można go użyć nawet po pół roku od pierwszego otwarcia.Tylko pamiętaj aby dobrze zamknąć wylot ,z tym zasychaniem samego wylotu sobie jeszcze nie poradziłem.
    Jak kupuję taki klej od razu daję do lodówki,niska temperatura zapobiega jego parowaniu.
  • #9 5850770
    otp2
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Tylko i wyłącznie trzymać w lodówce (chlodno i suche powietrze), a tego typu kleje wiążą pod wpływem wilgoci.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem zaschnięcia kleju cyjanoakrylowego ("super glue") po otwarciu jest powszechny. Zalecane metody zapobiegania to: delikatne ściskanie tubki podczas aplikacji, szybkie oczyszczenie wylotu tubki papierkiem, trzymanie tubki pionowo w górę i lekkie uderzenie denkiem o twardą powierzchnię, co powoduje cofnięcie kleju do wnętrza tubki. Alternatywnie można lekko nacisnąć tubkę na szerokość, aby zwiększyć jej objętość i zassać klej do środka, co zapobiega zaschnięciu. Przechowywanie kleju w lodówce w suchym i chłodnym środowisku znacząco wydłuża jego trwałość i zapobiega parowaniu. Propozycje obejmują także zastosowanie silikonowej uszczelki lub wyciśnięcie silikonu sanitarnego do kapsla, aby szczelnie zatkać końcówkę tubki. Niektóre osoby polecają kleje o specjalnej formule, które "same stoją" i nie zasychają szybko. Wskazano, że kleje cyjanoakrylowe wiążą pod wpływem wilgoci z powietrza, co jest przyczyną ich szybkiego zasychania na wylocie tubki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA