logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia komunikatorów i p2p przy radiówce, Win XP SP3, router

kewin86 04 Gru 2008 23:21 6689 7
REKLAMA
  • #1 5819144
    kewin86
    Poziom 10  
    Witam wszystkich mój problem polega na tym iż mam specyficznie ograniczony dostęp do internetu, tzn. strony www ładują się bez problemu, pliki ściągam z pełną prędkością natomiast wszelkie programy takie jak: komunikatory(gg,tlen,skype),p2p(utorrent,emule,bearshare) itp - nie mogą połączyć się z siecią.
    w torrencie i emule próbowałem przestawić porty na 80,443,8080 i nic to nie dało. Skanowałem antywirusem(KIS2009 i NortonSecurityScan) oraz mks online. Żadnych wirusów. Nie dokonywałem wcześniej żadnych zmian w systemie.
    Mam radiówke, używam routera, win xp sp3.
    Proszę o rade.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5819216
    mr_kciuk
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    usługodawca zablokował porty, musisz się z nim skontaktować
  • REKLAMA
  • #3 5819522
    kewin86
    Poziom 10  
    Skoro zablokował wszystkie porty to dlaczego przeglądarki internetowe działają a torrent bądź skype ustawione na te same porty (80,8080 lub 443) już nie?
  • REKLAMA
  • #4 5820078
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Sa rozne sposoby blokowania ruchu, blokowanie portow po numerkach to najstarszy i najbardziej "prymitywny", osobiscie podejzewam ze admin uzyl czegos w stylu layer7 filter [rozpoznaje protokoly transmisji], zablokowal wszystko oprocz protokolu www i innych potrzebnych do dzialania www [np dns].
  • REKLAMA
  • #5 5823081
    kewin86
    Poziom 10  
    Zrobiłem tak jak mi mr_kciuk poradził i zadzwoniłem do firmy która udostępnia mi internet a tam usłyszałem że "(...)Z ich strony żadne zmiany w świadczonej usłudze nie nastąpiły(...)" A wieczorem net sam powrócił do stanu pierwotnego stanu i już wszystko działa. Zastanawiające...

Ale jedna rzecz mnie nadal nurtuje:

Alana napisał:
    Sa rozne sposoby blokowania ruchu, blokowanie portow po numerkach to najstarszy i najbardziej "prymitywny", osobiscie podejzewam ze admin uzyl czegos w stylu layer7 filter [rozpoznaje protokoly transmisji], zablokowal wszystko oprocz protokolu www i innych potrzebnych do dzialania www [np dns].

Jeżeli faktycznie tak było to dlaczego w momencie gdy restartowałem router to wszystkie protokoły działały przez parę minut a dopiero potem były blokowane? Na jakiej zasadzie to działa?
  • #6 5823104
    Alana
    Poziom 37  
    Jezeli provider nic nie zrobil [tzn jezeli wierzysz ze nic nie zrobil i nie ma nic w umowie zeby nie stosowac routerow] to prawdopowobnie mamy do czynienia z uszkodzeniem routera ktory sie zawiesza w tak dziwny sposob. Moze pomoc wgranie najnowszego firmware do routera, zresetowanie go do ustawien fabrycznych albo wrecz wymiana.

Moze sie jednak zdazyc ze na serwerze operatora jest zainstalowany program ktory monitoruje ruch wychodzacy z twojego komputera i jak zauwazy "cos podejzanego" [dzielenie lacza, wysylanie spamu, wirusow] to wlacza z automatu takie ograniczenie i w momencie ustania prob takich dziwnych transmisji [zresetowales router] ograniczenie sie wylacza do czasu az ponownie zlapie dziwna transmisje. Moze byc tak ze jak masz router z wifi to ci ktos sie do tego wifi podlaczyl na lewo i to ta osoba ma zawirusowany komputer a nie ty, takie zeczy nalezy posprawdzac. Jezeli admin sieci wie ze masz router to po prostu do niego zadzwon i zapytaj go czy cos takiego przypadkiem nie zainstalowal.
  • #7 5824462
    kewin86
    Poziom 10  
    Dziękuje Alana za wyjaśnienie :)
    Jak na razie wszystko działa bez problemu. Też tak na początku myślałem że może to wina routera, zresetowałem do ustawień fabrycznych, wgrałem najnowszy firmware ale żadnego rezultatu to nie przyniosło(zresztą na stronie producenta pisało że są to tylko zmiany kosmetyczne w tej wersji firmware,o ile dobrze tłumacze).
    Co do WLAN'u to mam go wyłączonego w routerze, bo komputery są połączone kablowo a poza tym dostęp jest zabezpieczony hasłem.

W kwestii dzielenia łącza - człowiek który mi instalował internet powiedział że poprzez router mogę łączyć dowolną ilość komputerów, bez informowania o tym dostawcy.

Wirusów nie rozsyłam, regularnie skanuje dysk Kasperskim i Mks Online a czasem także Combofix'em,bo miałem przyjemność gościć w moim systemie wirusa Vundo.

Spamu też nie wysyłam ale co jeśli mój komputer jest tzw. "zombie" ? Wiem że taki komputer sam może rozsyłać spam i ja tego nawet nie zauważę. Czy da się jakoś to sprawdzić i unieszkodliwić ?
  • #8 5824500
    Alana
    Poziom 37  
    Ja takie cos lapalam za pomoca firewala ja podejzanym PC, takiego ktory sie mnie pytal za kazdym razem jak program probowal nawiazac polaczenie, czy to wychodzace czy przychodzace.
    Dla ciebie to moze byc wyzsza szkola jazdy wiec proponuje zrobic inaczej - jak ci znowu sie cos takiego zrobi to odpal komputer z jakiejs dystrybucji linux live [z cd czy perndrive] - wtedy masz pewnosc ze na tej maszynie nie ma aktywnego robactwa i sprawdzasz czy jest net, czy komunikator gg zachowuje sie poprawnie [na linuxa jest kadu i ekg]. Oczywiscie pozostale komputery wtedy albo wylaczone albo tez uruchomione w ten sam sposob.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku połączenia programów komunikatorów (GG, Tlen, Skype) oraz aplikacji P2P (uTorrent, eMule, BearShare) z internetem przy jednoczesnym prawidłowym działaniu przeglądarek WWW na systemie Windows XP SP3 z routerem i łączem radiowym. Próby zmiany portów na standardowe (80, 443, 8080) nie przyniosły efektu. Skanowania antywirusowe (Kaspersky Internet Security 2009, Norton Security Scan, MKS Online) nie wykazały infekcji. Podejrzewano blokadę portów lub filtrowanie ruchu na poziomie warstwy 7 (Layer7 filter) przez dostawcę internetu, który mógł ograniczać ruch poza protokołami WWW i DNS. Po kontakcie z dostawcą, który zaprzeczył wprowadzeniu zmian, problem sam ustąpił. Dyskutowano również o możliwym uszkodzeniu routera lub automatycznym systemie monitorowania ruchu operatora, który mógł tymczasowo blokować podejrzane transmisje. Zalecano aktualizację firmware routera, reset do ustawień fabrycznych oraz sprawdzenie, czy nie ma nieautoryzowanych urządzeń w sieci. Wskazano także na możliwość infekcji typu "zombie" i sugerowano testowanie połączenia z użyciem systemu Linux Live CD/USB, aby wykluczyć wpływ złośliwego oprogramowania na Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA