logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć halogeny 12V pod sufitem bez zwarcia?

ola.r 12 Gru 2008 06:28 5735 14
REKLAMA
  • #1 5848591
    ola.r
    Poziom 1  
    Proszę wszystkich o pomoc.Wczoraj mój zdolny mąż skończył budowanie sufitu w którym zainstalował 5 halogenków.Jak sobie je chciał zaświecić (po to,żeby się ucieszyć -jak sam powiedział-,że mu świeci(szkoda,że nie pod sufitem))to nastąpił błysk a potem to już tylko czarna rozpacz.Po dłuższym czasie niedowierzania,wściekłości i zabójczej dawki przekleństw usłyszałam,że ja kupiłam złe halogenki.W tym miejscu chcę jasno określić,że tegoż zakupu dokonywaliśmy wspólnie a ja nie miałam obowiązku wiedzieć,że do koncepcji oświetlenia naszego sufitu jaki zrodził się w głowie mojego męża(skądinąd bardzo kochanego)żaróweczki 12woltowe nie pasują.Wczoraj mój "elektryk" autorytatywnie stwierdził,że musi zamontować transformatorek,mówiąc jednocześnie,że będzie on "buczał".Ja jednak wierzę,że fachowcy doradzą coś,co będzie lepszym rozwiązaniem.Bardzo zależy mi na czasie.
    Pozdrawiam wszystkich elektryków:cry:
  • REKLAMA
  • #2 5848593
    dugi.1985
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Witam ja osobiście mam w przedpokoju halogen na 230V, ale u znajomych są na 12V i nie słyszałem nigdy pracy transformatora. Jeżeli mąż zrobił instalacje na 230V a zostały włożone halogeny na 12V nic innego nie zostaje jak zakupić żaróweczki na odpowiednie napięcie.
  • #3 5848643
    fadil
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Nie ma żadnego problemu, są przynajmniej dwa rozwiązania:
    1. wymienić żarówki na napięcie ~230V
    2. zamontować na wejściu transformator obniżający napięcie do 12 V (toroidalny lub elektroniczny); trzeba tylko pamiętać, aby moc trafo była większa od sumy mocy żarówek przynajmniej ok. 30%; nic nie powinno buczeć

Pozdrawiam
    f.
  • REKLAMA
  • #4 5848671
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    ola.r napisał:
    Wczoraj mój "elektryk" autorytatywnie stwierdził,że musi zamontować transformatorek,mówiąc jednocześnie,że będzie on "buczał"

Buczeć to może ten " elektryk " nad swoją niewiedzą . Zarówno transformatory toroidalne jak i elektroniczne są bardzo ciche i ich nie słychać . Nie wymieniał bym halogenów na nap. 230V z tego względu , że mi osobiście barwa światła z 12V wydaje się lepsza . :lol:
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #5 5848941
    alfaam
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    Wymienić "elektryka" na nowszy model
  • #6 5849854
    Dexter861
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jeśli instalacja jest na 230V to nie ma sensu kupować i nowych halogenów na 12V i transformatora (koszt ok 50 - 100zł w zależności od mocy) tylko odrazu kupić halogeny na 230V.

W kwestii koloru świecenia - nie o to było pytanie a swoją drogą to indywidualne gusta każdego co ma "ładniejszą" barwę.

pozdrawiam
  • #7 5850825
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    piszecie o kosztach, gustach a wiemy tylko że jest sufit podwieszany i było zwarcie ( powód wiadomy ). Przecież ola.r może mieć te halogeny zamontowane nad brodzikiem
  • #8 5851066
    mondo_09
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Skoro juz sie upalio co sie miało upalić to lepszą alternatywą pozostaje zakup nowych halogenów na 230V.
  • REKLAMA
  • #9 5851153
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    mondo_09 napisał:
    Skoro juz sie upalio co sie miało upalić to lepszą alternatywą pozostaje zakup nowych halogenów na 230V.

:crazyeyes: :shii:
  • #10 5851403
    pletwonurek2
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jeszcze jest taka sprawa. Jak została poprowadzona instalacja. Jeżeli przewód leci z jednego halogenu do drugiego, z drugiego do trzeciego itd. to jeżeli wepniemy transformator a obwód będzie zbyt długi to ostatnia lampka może świecić słabiej niż pierwsza. Jeżeli nie jest to w łazience lub w miejscu które nie ma kontaktu z wilgocią proponuje żarówki 230V
  • #11 5874582
    mondo_09
    Poziom 16  
    shulc napisał:
    mondo_09 napisał:

:crazyeyes: :shii:

Hmm???
  • #12 5879563
    adam152.
    Poziom 2  
    myśle że to upalanie to nie jest dewiza tego elektryka bo trzeba zobaczyć co sie upaliło a nie wymieniać
  • #13 5880093
    cygan689
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam, zgadzam się z poprzednikami, że najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie transformatora elektronicznego, którego budowa w większości przypadków pozwala na wprowadzenie go przez otwór w podwieszanym suficie w pewnej odległości od najblizszej lampki.Co zaś do transformatorów toroidalnych to poza oczywiście zdecydowanie większymi rozmiarami, to w zależności od producenta spotkałem się z kilkoma egzemplażami które żeczywiście buczały, pomimo odpowiedniego doboru mocy (z zapasem około 20%).Mogę również dodac, że trwałośc lamp na napięcie 12v, w mojej ocenie jest wyższa aniżeli lamp na 230v.
  • #14 5899160
    mondo_09
    Poziom 16  
    adam152. napisał:
    myśle że to upalanie to nie jest dewiza tego elektryka bo trzeba zobaczyć co sie upaliło a nie wymieniać

W tym przypadku (w/g mnie)(włączenie 12V żaróweczek na 230V) może prowadzić jedynie do upalenia (resza raczej nie zdążyłaby ;p) samych żarówek (przy założeniu, że były dobrze podłączone). No chyba że w instalacji jest coś nie tak.
  • #15 5899187
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1374
    ora.l
    Czyli podłączyliście 230v na halogenki 12 V.
    Wymiana żarówk i dodanie elektronicznego transformatora powinna załatwić problem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zwarcia powstałego po podłączeniu halogenów 12V do instalacji sufitowej, prawdopodobnie zasilanej napięciem 230V. Przyczyną awarii było użycie żarówek 12V bez odpowiedniego transformatora obniżającego napięcie. Rozwiązania proponowane w dyskusji to: wymiana halogenów na modele 230V lub montaż transformatora (toroidalnego lub elektronicznego) o mocy przewyższającej sumaryczną moc żarówek o około 20-30%. Transformator elektroniczny jest preferowany ze względu na cichą pracę i możliwość montażu w suficie podwieszanym. Wskazano, że transformatory toroidalne mogą buczeć, ale jest to zależne od producenta i jakości urządzenia. Zwrócono uwagę na sposób prowadzenia instalacji – długie obwody mogą powodować spadki napięcia i nierównomierne świecenie halogenów. W przypadku instalacji w pomieszczeniach wilgotnych (np. łazienka) zaleca się szczególną ostrożność. W dyskusji podkreślono, że podłączenie halogenów 12V bez transformatora do sieci 230V prowadzi do ich uszkodzenia. Ostatecznie rekomenduje się zastosowanie transformatora elektronicznego lub wymianę żarówek na 230V, zależnie od preferencji dotyczących barwy światła i kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA