logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić mechanizm Soft Touch do ZRK M9115 w Krakowie lub Katowicach?

livekiller 24 Mar 2004 16:44 3994 13
REKLAMA
  • #1 562652
    livekiller
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Zwracam się z prośbą o adresy sklepów w okolicy Krakowa lub Katowic lub linki sklepów internetowych, w których można kupić mechanizmy do starych magnetofonów. W magnetofonie wymienionym w temacie calkowicie mi się posypał mechanizm, nieopłaca go się naprawiać bo jest już całkowicie rozklekotany, a zależy mi na tym magnetofonie bo mam do niego pewny sentyment. Dla niewiedzącyh przypominam, że w M9115 jest mechanizm typu "Soft Touch".
  • REKLAMA
  • #2 562661
    Marek Kolodziejczak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    czy rozsypal sie caly mechanizm czy tylko zegarek
    paski sa te same roznica jest tylko w sprzegielku
  • REKLAMA
  • #3 562667
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    a ja mam w sumie podobne pytanko dotyczace tego mechanizmu - gdzie w necie dostane wszystkie paski do niego, i ewentualnie do tego siedzacego w M9108?
  • REKLAMA
  • #4 562712
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    Gdańsk jest tam sklep internetowy w którym zawsze mieli części do Starszych Magnetofonów i innych sprzętów RTV www.aprovi.com.pl Tel 058-344-32-58 ul Hallera
  • #5 562719
    livekiller
    Poziom 16  
    Dokładniej mówiąc to nie działa w tym mechaniźmie kilka rzeczy:
    - włączanie nagrywania - naciskając przycisk REC nic się nie dzieje, nawet Play się nie załącza, do tej pory trzeba było odpalać nagrywanie "ręcznie" naciskając dźwignie w środku magnetofonu i przycisk Play
    - cały układ naciągu tasmy, brakuje kilku zębatek, a te co są to albo jakieś pokrzywione, albo brakuje im kilku zabków, skrzywiona jest przekładnia z zębatkami, które odpowiadały za przewijanie, skrzywiona jest ośka na której było kółko ze sprzęgłem
    - duże koło napędowe lata na wszystkie strony, przez co dźwięk "faluje", regulacja łożyskiem dociskowym nic nie daje
    -zacina się przy właczaniu funkcji (play,pauze itd.) brakuje niektórych spręzynek
    Trochę tragicznie to wszystko wygląda. Dostałem ten magnetofon od kuzyna, który próbował go naprawiać znając jedynie "sadystyczne" metody naprawy(klejenie sprzęgła itp.) i doprowadził go do takiego stanu. Dobrze że nie zepsuł nic w elektronice. O ile pamiętam to wczesniej były tylko problemy z autostopem. Może i dałoby się to wszystko wyprostować i naprawić, ale wolę wymienić caly mechanizm.
  • #6 562730
    Marek Kolodziejczak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    bo mechanizmy mam ale nie wiem teraz czy mam jeszcze zegarki
    pozdrawiam.
  • #7 562756
    livekiller
    Poziom 16  
    przejrzałem oferte na http://www.aprovi.com.pl/ i widze tam raczej części do magnetowidów. Potrzebowałbym całego mechanizmu, żeby tylko zamontować do niego głowice, silniki(jedyna rzecz z tamtego mechanizmu, która nadaje się do użytku, oczywiście po przesmarowaniu i regulacji) i wszystko przykręcić do obudowy i przesmarować. Jeśli miałby Pan mechanizm z zegarkiem do tego magnetofonu to prosiłbym dać znac tutaj lub na GG 3964087
  • REKLAMA
  • #8 563293
    Pixelos
    Poziom 11  
    To i ja sie podlacze, bo jednak nigdzie nie znalazlem mechanizmu do m9100... moj gg 1576838

Pozdrawiam
  • #9 563885
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    co do okolić krakowa to polecam zajrzeć na giełdę w krakowie na ulicy chyba balickiej kupowałem tam na jesieni mechanizm do 9115 bez modułu sprzęgła i bez koła zamachwego ale za to po 10zł (cała reszta była) moduł był do kupienia osobno ale ceny jego nie pamiętam
  • #10 564131
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    W Rzeszowie z miesiąc temu widziałem w sklepie "Domar" takie mechanizmy, sprzedają w sumie za dwadzieścia pare - trzydzieści kilka zł, jak również całe płyty do polskich magnetofonów, radiomagnetofonów itp, stare, ale nieużywane.
  • #11 2455095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2458721
    livekiller
    Poziom 16  
    już udało mi się załatwić kompletny mechanizm do tego decka, ale moze jeszcze ktos bedzie chetny na elektrodzie:)
  • #13 2718179
    sSmall
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    też poszukuje takiego mechanizmu bo jakiś jeleń rozkręcił go i nie poskręcał wpadł w moje ręce i obojętnie co przycisnę nie reaguje to dalej mam z tym zrobić może jakiś rysunek jak to ma być poskręcane

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest mechanizm typu "Soft Touch" do magnetofonu Unitra ZRK M9115, który uległ poważnemu uszkodzeniu mechanicznemu, obejmującemu m.in. uszkodzenia układu naciągu taśmy, zębatek, sprężynek oraz mechanizmu włączania nagrywania. W dyskusji wskazano kilka źródeł części i mechanizmów: sklep internetowy Aprovi z Gdańska oferujący części do starszych magnetofonów, giełdę w Krakowie przy ulicy Balickiej, gdzie można kupić mechanizmy do M9115 bez modułu sprzęgła, oraz sklep Domar w Rzeszowie sprzedający używane, ale nieużywane mechanizmy i płyty do polskich magnetofonów. Jeden z uczestników dyskusji posiada dwa kompletne i sprawne magnetofony M9115, oferując mechanizmy do sprzedaży. Wspomniano również o poszukiwaniu pasków do mechanizmu M9115 i M9108. Wskazano, że mechanizm do M9115 jest trudny do znalezienia, a części zamienne często dotyczą magnetowidów. Jeden z użytkowników oferował mechanizm do M9015 na aukcji internetowej. Dyskusja podkreśla sentymentalną wartość magnetofonu i trudności w naprawie ze względu na rozklekotany stan mechanizmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA