logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eskort Mk7 1.8D - szybkie rozładowanie akumulatora po postoju

kriss 88 16 Gru 2008 12:04 954 7
  • #1 5865819
    kriss 88
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam

Mam problem z akumulatorkiem w eskorcie . ładowanie jest jaj jeździ co dziennie to wszystko jest ok. Ale jak tylko postoi 2 dni akumulator się wyczerpuje i nie zakręci już rozrusznikiem.
    Myślę ze gdzieś pobiera prąd "na lewo" , uszkodzony CD\CB radio ?
    Jak to sprawdzić ?
  • #2 5865957
    Marcin Dorociak
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Witam. Na pewno gdzieś pobiera prąd na lewo,mój kolega miał to samo z fordem,nawet kupno nowego akumulatora nic nie dało a okazało się że to radio:)w pierwszej kolejności po odpinaj radia,jeżeli to nie pomoże to trzeba zerknąć w elektrykę.
  • #3 5866028
    kriss 88
    Poziom 16  
    Odpinać wszystko i sprawdzać czy jest zmiana po 2 dniach to jednak czasochłonne bardzo.
    Myślałem raczej gdzie się wpiąć miernikiem żeby zobaczyć ile tego prądy "znika" a później ew. gdzie ?
  • #4 5866049
    Androl
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam,

Możesz jeszcze wpiąć się amperomierzem (szeregowo) pomiędzy klemę aku a przewody. Sprawdzić ile Ci pobiera prądu (przy wyłączonym silniku) i wtedy odpinać po kolei odbiorniki i będziesz widział przy odpięciu którego Ci spadnie pobór prądu z aku.

Pozdrawiam
  • #5 5866220
    kriss 88
    Poziom 16  
    Właśnie nie bardzo wiem między jakie kable wpiąć amperomierz

czy po prostu w ten sposób że zdejmuje klemę i łącze z aku amperomierzem ?

Eskort Mk7 1.8D - szybkie rozładowanie akumulatora po postoju
  • #6 5866334
    jokerdrek
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    odłacz klemę i połacz ją z jednym przewodem amperomierza natomiast drugi przewód amperomierza podłacz do akumulatora i podaj dane pomiaru :)

no tak jak na twoim rysunku :)
  • #7 5866375
    kriss 88
    Poziom 16  
    Heh dzieki :D
  • #8 5866413
    jokerdrek
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    wartość pomiaru nie powinna przekraczać 0.20 A

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy szybkiego rozładowywania się akumulatora w samochodzie Eskort Mk7 1.8D po postoju trwającym około dwóch dni. Ładowanie akumulatora podczas codziennej jazdy jest prawidłowe, jednak po dłuższym postoju akumulator nie ma wystarczającej mocy do uruchomienia rozrusznika. Podejrzewa się nieautoryzowany pobór prądu ("prąd upływowy"), potencjalnie przez uszkodzone radio CB/CD. Zalecane jest wykonanie pomiaru prądu upływowego amperomierzem wpiętym szeregowo między klemę akumulatora a przewody, co pozwoli określić natężenie prądu pobieranego przy wyłączonym silniku. Następnie należy kolejno odłączać poszczególne odbiorniki, aby zidentyfikować źródło nadmiernego poboru prądu. Wartość prądu upływowego nie powinna przekraczać 0,20 A. Instrukcja podłączenia amperomierza obejmuje odłączenie klemy akumulatora i wpięcie miernika zgodnie z przedstawionym schematem, co umożliwia precyzyjny pomiar prądu upływowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA