logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes S Klasa W140 - hałas w tylnym moście, możliwy brak oleju?

oko 26 Mar 2004 09:18 8766 7
REKLAMA
  • #1 565231
    oko
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    mam taki problem chodzi o to że kupiłem auto ze 2 miesiące temu i od tego czasu słyszę hałas w tylnym moście "wyje" czym to może grozić? poza tym mam obawy czy jest tam olej bo słyszałem że te mercedesy a chodzi o model s klasy w140 miały sporadycznie wycieki właśnie z tylnego mostu czy jest taka możliwość że wyleciał całkowicie olej i dlatego "wyje"?proszę o pomoc w tej sprawie
  • REKLAMA
  • #2 565286
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 206
    W takich wypadkach zaczynasz i tak od wymiany oleju , bo nie wiesz co ktos tam wlał. Przy okazji jak jestes pod samochodem dokonujesz inspekcji wycieków itp.
  • REKLAMA
  • #3 565591
    Kafaro
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    W dyfrze jest malo oleju. Wystarczy ze poci sie i w ciagu kilkunastu lat wyleci cały.
    Dyfer z duzym przebiegiem moze wyc.
  • #4 565886
    michal__
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Ja słyszałem że w Mercedesach tych to standard jak most wyje, ale najlepiej sprawdź olej.
  • REKLAMA
  • #5 575837
    psiemek
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Poza tym moze wytarły sie trochę tryby i trzeba je troche skrecic. Tam jest regulacja docisku kół zebatych do siebie.
  • REKLAMA
  • #7 578749
    dareksp9
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Nikt nie powie co jest konkretnie jeśli nie sprawdzisz poziomu oleju ew. go wymienisz to jest podstawa dalszego określenia co tam "wyje". Jeśli po wymianie oleju dalej jest taki efekt proponuje podnieść auto i dotykać patykiem kolejno łożysk i go słuchać jeśli słuchać szum to znaczy że uszkodzone dane łożysko w przeciwnym wypadku uszkodzone tryba przekładni. Sam stosuje taki sposób sprawdzania łożysk i nigdy mnie nie zawiodło. Pozdrawiam Darek.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem hałasu ("wycie") w tylnym moście w Mercedesie S Klasy W140, który może wynikać z braku oleju lub zużycia elementów mechanicznych. Zaleca się rozpoczęcie diagnostyki od sprawdzenia i wymiany oleju w dyferencjale, gdyż jego wycieki są znane w tym modelu i mogą prowadzić do całkowitego opróżnienia oleju. Dodatkowo wskazano na możliwość zużycia trybów przekładni, które wymagają regulacji docisku kół zębatych. W celu dokładniejszej diagnozy sugeruje się podniesienie auta i kontrolę łożysk poprzez dotyk i nasłuchiwanie szumu, co pozwala określić uszkodzone elementy. Bez sprawdzenia poziomu oleju i stanu mechanicznego mostu nie można jednoznacznie określić przyczyny hałasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA