logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie maszyny są potrzebne do obróbki plexi?

kucop 20 Gru 2008 15:41 3607 6
REKLAMA
  • #1 5881532
    kucop
    Poziom 2  
    cześć to mój pierwszy post na tym forum a trafiłem na nie bo chciałem sie dowiedziec jakie maszyny są potrzebne do obróbki plexi. pare postów jest na temat plexi na forum a bardzo mnie interesuje obróbka tworzyw sztucznych więc jak ktoś może mi pomóc to bardzo prosze
  • REKLAMA
  • #2 5882560
    Przemek_Kuchta
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Wiertarki, frezarki, plotery, giętarki, palniki gazowe.
    Wszystko zależy od tego co chcesz zrobić z tą plexi.
  • REKLAMA
  • #3 5882857
    gandzia
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Ja mam ten sam problem może ktoś by poradził jak zrobić takie ładne zgięcia, żeby nie pękały i nie tworzyły się pęcherzyki powietrza, oraz jak stworzyć takie ładne brzegi przeźroczyste
  • REKLAMA
  • #4 5883032
    Przemek_Kuchta
    Poziom 20  
    Plexi gnie się nad naciągniętym drutem oporowym.
    Jakie maszyny są potrzebne do obróbki plexi?
    Plexi oparta jest na 2 chłodzonych podpórkach. Chłodzenie obiegiem wymuszonym np wodą. W zależności od grubości plexi reguluje się odległość między podpórkami i odległość drutu od plexi. Jakie powinny być odległości, to wiedzą jedynie ci co pracują z plexi, ja jak coś mam do wygięcia to jadę do firmy która świadczy takie usługi.
    Gięcie należy rozpocząć jak plexi trochę zmięknie, trzeba wyczuć moment kiedy staje się platyczna i po wygięciu, do czasu ostygniecia, należy trzymać ją w szablonie (mogą to być 2 deski pod kątem prostym).
    Gdy się potrzyma za długo nad drutem to pojawiają się wspomniane pęcherzyki.

Co do ładnych krawędzi to należy użyć palnika acytylenowego. Próby z grzaniem nad świeczką czy grzaniem nad kuchenką przynoszą mizerne rezultaty. Wystarczy krótkie muśnięcie krawędzi i już uzyskuje się piękną błyszczącą krawędź.
  • REKLAMA
  • #5 5892068
    kucop
    Poziom 2  
    aha cos mi to mówi:) ale gdzie i za ile mozna kupić taką maszyne?? specjalna do obróbki plexi.
  • #6 5895673
    Przemek_Kuchta
    Poziom 20  
    Nigdzie nie widziałem takowej maszynki, większość firm zajmujących się obróbką plexi poprostu sobie robi takie maszynki. Nic trudnego. Jak byś potrzebował takową maszynkę, a nie znalazł nigdzie gotowej, to dał bym radę wykonać. Jak coś to kontakt na priva.
  • #7 5895693
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    kucop napisał:
    aha cos mi to mówi:) ale gdzie i za ile mozna kupić taką maszyne?? specjalna do obróbki plexi.

Na pewno nie w realu za 2,59 ;)

To jest sprzęt specjalistyczny, jak nie masz co robić przez pół roku to możesz próbować klecić w garażu, z marnym efektem.

Takie zabawki to parenaście tysięcy złotych.

Podsumowanie tematu

✨ Do obróbki plexi potrzebne są różne maszyny i narzędzia, w zależności od rodzaju wykonywanych operacji. Podstawowe urządzenia to wiertarki, frezarki, plotery, giętarki oraz palniki gazowe, zwłaszcza acetylenowe do uzyskania gładkich, błyszczących krawędzi. Gięcie plexi wykonuje się nad naciągniętym drutem oporowym, przy czym plexi opiera się na chłodzonych podpórkach z wymuszonym obiegiem wody. Kluczowe jest wyczucie momentu, gdy materiał staje się plastyczny, oraz szybkie utrzymanie kształtu w szablonie do ostygnięcia, aby uniknąć pęknięć i pęcherzyków powietrza. Specjalistyczne maszyny do obróbki plexi są rzadko dostępne komercyjnie i często wykonywane na zamówienie przez firmy zajmujące się tym profesjonalnie. Koszt takich urządzeń jest wysoki, sięgający kilkunastu tysięcy złotych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA