logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Docinanie PLEXY. Czym to zrobić? Proszę o rady i wskazówki.

DntSLn 21 Sty 2007 14:02 9844 8
REKLAMA
  • #1 3469306
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam, mam zamiar dość precyzyjnie dociąć plexę.

Będą tam proste jak i krzywe krawędzie, więc łamanie odpada...

Myślałem nad "wypalaniem", lecz nie bardzo wiem czym to zrobić... Sądzę że to chyba najlepszy pomysł, lecz potrzebuje jakieś urządzenie - może lutownica ze zmienionym "grotem"? Po przepalaniu na pewno zostaną "grudki" ale usunę je nożem do papieru.

Proszę o jakieś dokładne propozycje, plexa ma grubość 2-3mm
  • REKLAMA
  • #2 3469415
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Temat "wypalania" nie przejdzie...
    Plexi nie jest materiałem termoplastycznym podatnym na obróbkę jak inne tworzywa.
    Bardzo dobrze za to obrabia się mechanicznie.
    Narzędzia jakich powinieneś użyć to:
    -brzeszczot do metalu (cięcie w linii prostej),
    -sznur diamentowy (ostrze w formie drutu (2 mm) z wtłoczonymi w powierzchnię drobinami diamentowymi) umożliwiający cięcie we wszystkich kierunkach),
    -papier ścierny
    -pasta polerska
    Życzę sukcesów w pracy!
  • #3 3470004
    DntSLn
    Poziom 22  
    O kurrcze, mam jedynie brzeszczot i papier ścierny...

Jest to szyba z allegro za 10zł wiec moze się da na ciepło? Z ciekawości przepaliłem ją na wylot gwoździem rozgrzanym zapalniczką... poszło nawet łatwo:)

Może to nie jest prawdziwa plexi lecz coś w podobie?
  • REKLAMA
  • #4 3473921
    -Hudy-
    Poziom 15  
    Ja wycinałem brzeszczotem i kątówką z tarczą diamentową, ale możesz mieć problemy z uzyskaniem pożądanego efektu.
  • REKLAMA
  • #5 3474262
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3474274
    wspol_nik
    Poziom 25  
    Ocena: 20
    Witam.
    Proponuję bardzo prosty sposób do każdego rodzaju pleksi:Jakikolwiek brzeszczot /może być do metalu lub do drewna lub innej piły taśmowej ucinam nożycami do blachy ukośnie i ostatni ząb jest narzędziem tnącym/zawsze mogę uciąć jak się ztępi/.Resztę owijam taśmą izolacyjną aby można trzymać. Pociągam wielokrotnie zarysowując rowek coraz głębszy/cierpliwie nie naciskać zbyt mocno/. Naciętą płytkę łamię na krawędzi stołu. Tak samo postępuję z laminatem na płytki druk. i z powodzeniem. Oczywiscie cięcie w linii prostej.
    Zyczę dobrych efektów. Pozdr. wsp ;)
  • #7 3474389
    DntSLn
    Poziom 22  
    No łamanie już było.. rysowałem nożem i się udało:) Chyba właśnie zrobię to szlifierką kątową i jak kolega mówił będę odłamywał "sopelki":)

Wczoraj zrobiłem próbę na ciepło.. dość ładnie idzie.. po za tym pewnie nożyk do tapet i skrobanie krawędzi co do milimetra:]

Po za tym jak robicie otwór np na wentyl? Wczoraj próbowałem wiertarką - pleksi pęka. Tylko przetapianie gorącym gwoździem chyba.. potem nożyk:]
  • REKLAMA
  • #8 3474497
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Właśnie chodzi o to, by w czasie obróbki NIE rozgrzać materiału. Bo mętnieje on potem, odkształca się i pęka, bo występują tam naprężenia. Wierci się z dość niskimi obrotami, by materiał był strugany (z wiertła powinien odchodzić wiór), a nie osadzać się stopiony materiał. To samo z cięciem. Można kupić okrągłe brzeszczoty, pasujące do zwykłej oprawy do piły włośnicowej, które umożliwiają cięcie we wszystkich kierunkach. Dodatkowo w czasie obróbki zalecane jest zwilżanie narzędzi (jakąś naftą lub terpentyną - nie może reagować z materiałem).
  • #9 3474571
    DntSLn
    Poziom 22  
    o kurcze.. dobrze wiedzieć.. będę musiał tym brzeszczotem sie "namachać":/

Dziękuję za wypowiedzi, temat zamykam, ewentualne rady proszę kierować na PW:)

Pozdrawiam Dn'tSLn - Kuba

Podsumowanie tematu

✨ Do precyzyjnego cięcia plexi o grubości 2-3 mm zaleca się obróbkę mechaniczną zamiast termiczną, gdyż plexi nie jest materiałem termoplastycznym podatnym na wypalanie. Najlepszymi narzędziami są brzeszczoty do metalu (do cięć prostych), sznur diamentowy umożliwiający cięcie krzywych, papier ścierny oraz pasta polerska do wygładzania krawędzi. Cięcie powinno odbywać się przy niskich obrotach, aby uniknąć przegrzania, które powoduje matowienie, odkształcenia i pękanie materiału. Można także wycinać zgrubnie kątówką z tarczą diamentową, a następnie wygładzać końcówkami do wiertarek lub szlifierką kątową, odłamując powstałe „sopelki” stopionego materiału. Do prostych cięć można zastosować metodę nacinania plexi brzeszczotem lub nożycami do blachy, a następnie łamania na krawędzi stołu. Wiercenie otworów wymaga niskich obrotów i ostrożności, aby nie spowodować pęknięć; przetapianie gorącym gwoździem jest ryzykowne i może uszkodzić materiał. Zwilżanie narzędzi naftą lub terpentyną podczas cięcia może poprawić efekt i zmniejszyć tarcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA