logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TNK na komputerze z kartą SkyStar 2 – czy działa z programatorem Phoenix przez RS232?

20 Gru 2008 19:05 61766 135
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę uruchomić TNK na SkyStar 2 z programatorem Phoenix podłączonym przez RS232 i jak to skonfigurować?

Tak, TNK da się uruchomić na SkyStar 2 z Phoenixem pod RS232, ale potrzebujesz odpowiedniej wtyczki do programu DVB [#6019577][#5955887] Najprostszy opisany wariant to ProgDVB 4.82 + CnxCAM 0.1.0.3 beta2: skopiuj wtyczkę do folderu Plugins, ustaw właściwy port COM Phoenixa i włącz Active=1 [#5955568][#5955887] W ustawieniach kanału trzeba wskazać Conax/CAID 0x0B00 i właściwy ECM, inaczej dekodowanie nie ruszy [#5955942][#6109370] Jeśli CnxCAM zawiesza program albo powoduje zacięcia obrazu, forumowicze polecali zamiast tego NewCS uruchomiony przed programem oraz EmuNation/ACamd; w threadzie działały takie zestawy jak ProgDVB 6.05 + ACamd 0.6.0.2 albo DVBDream [#5955887][#6348089][#6383628] Przy krótkich przycięciach można też wyłączyć EMM w CnxCAM, bo to odświeżanie uprawnień powodowało chwilowe ścinki, ale trzeba je potem okresowo włączać [#6765666][#6766311]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 5882338
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5883320
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 5883366
    =X=
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Musisz dodać wtyczke ConaxCAM do ProgDVB.
    Link do folderu Plugins
  • #5 5883492
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 5883779
    =X=
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Cała instalacja tej wtyczki polega na wklejeniu plików z linku do folderu (C:\Program Files\ProgDVB czy jak to tam idzie) w ProgDVB lub MyTheatre.Wtedy w menu programu pojawi się konfiguracja wtyczki i trzeba ją włączyć.Nie wiem jak jest z czytnikiem kart sim ale z phoenix'em działa.Nie mam gotowca bo nie mam karty dvb.

A tu znalazłem gotowca My Theatre

Link
  • #7 5892793
    Neostradek
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Mam kartę Twinhan 1027, do tego phoenix + karta TNK + DVBDream + wtyczka CnxCAM i kanały mi odbiera, ale... co ok 10sekund obraz i dźwięk się ścina na każdym kanale z TNK, akurat wtedy jak aktualizowane są kolejne ECMy czy jakoś tak (nie wiem co to jest, ale zmienia się co 10sek, co widać w monitorze tej wtyczki). Próbowałem odpalić tą wtyczkę (CnxCAM) pod ProgDVB i MyTheathre, niestety bezskutecznie. Oczywiście kanały FTA chodzą normalnie, nie zacinają się, jedynie te z TNK. Wie ktoś na czym polega problem?
  • #8 5894271
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5894401
    Neostradek
    Poziom 14  
    Karta jest w porządku, komputer nie jest słaby, a sygnał na poziomie 70% i jakość 90% więc to nic z tych rzeczy.

Po kilku godzinach starań w końcu udało mi się uruchomić TNK na ProgDVB i tu się nie tnie, jednak sam program wywala mi się czasem zgłaszając błędy, np:
    TNK na komputerze z kartą SkyStar 2 – czy działa z programatorem Phoenix przez RS232?

Po takim błędzie trzeba uruchomić ponownie komputer żeby móc oglądać Tv, bo karta nie odpowiada.

Dlatego używam DVBDream, gdyż tu problemy się nie zdarzają aż tak często.

Udało mi się również znaleźć jedną wersję MyTheatre, na której również działa mi TNK i też się nic nei tnie, ale niestety program ten nie jest darmowy (koszt 40$) i działa tylko przez 1h :(

Tak więc pewnie to wina wtyczki CnxCAM, że nie współpracuje dobrze z DVBDream, a szkoda, bo jest dużo lepszy i wygodniejszy od ProgDVB.
  • #10 5895177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 5955192
    milosz47
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Jakiej wersji progDVB używasz? Ja mam 4.54 i wtyczkę CnxCAM v.0.1.0.3.beta 2. Włożyłem do phoenixa aktywną kartę TNK bez skutku. W oknie monitora tej wtyczki nic się nie dzieje. Możesz podpowiedzieć co robić?
  • #12 5955272
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5955355
    milosz47
    Poziom 14  
    Czytałem że w oknie ustawień tej wtyczki mają być zafajkowane trzy pozycje z góry i ostatnia z lewej strony, ale u mnie jakby phoenix nie działał chociaż cyfra chodziła dobrze.
  • #14 5955568
    Neostradek
    Poziom 14  
    Testowałem chyba wszystkie wersje ProgDVB od wersji 3 wzwyż :) i tylko wersja 4.82 działała jako tako, z tym, że niekiedy mi wysypywał się program... Aby wtyczka CnxCAM chodziła (wersja 0.1.0.2 lub 0.1.0.3) wystarczyło że ustawiłem w pliku konfiguracyjnym port COM, pod którego mam podpiętego Phoenix'a i Active=1.

P.S. słyszałem że tanie przejściówki USB->COM nie nadają się do takich rzeczy, dlatego zakupiłem droższą (ok 30zł) na Profilic'u

A jeśli komuś nie działa ta wtyczka poprawnie, to niech zainstaluje sobie NewCS + Emunation. Używam tej kombinacji pod DVBDream'em i w końcu spokój, wszystko śmiga aż miło.
  • #15 5955608
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 5955869
    milosz47
    Poziom 14  
    W oknie monitora wtyczki CnxCAM na kanale TVN mam na dole pod pozycjami CA, ECM, EMM siedem wpisów. Czy tak ma być?
  • #17 5955887
    Neostradek
    Poziom 14  
    Mówisz i masz.

Do ProgDVB (jak również DVBDream, ale tu się mi tnie):
    CnxCAM:
    Wersja 1.0.0.3 beta2. Należy go wrzucić go katalogu Plugins i zmienić port COM (u mnie jest na 7, u każdego będzie inny).

Z DVBDream'em (pod ProgDVB też raczej będą śmigać, ale już nie sprawdzałem, bo debeściacki jest ten pierwszy :P ) używam następujących pliczków:

EmuNation:
    Wersja 1.3beta4. Zawiera 2 pliczki, wrzucamy je do folderu Plugins, w pliku konfiguracyjnym (.conf) ustawiamy zmienną Active na 0, jeśli chcemy aby po włączeniu programu była ona nieaktywna, lub na 1 - aktywna. I taka mała uwaga, w moim DVBDreamie przy zmianie kanału z kodowanego na niekodowany przy aktywnej wtyczce wysypuje się DVBDream, w nowszych wersjach zostało to wyeliminowane, ale sprawdzałem najnowszą wersję i mi wcale nie chciała pójść, zbyt wiele tam ustawień było i nie mogłem sobie poradzić, a tu jest prościutko :P Tak więc ustawiam sobie Active=0 i nie muszę się martwić że po uruchomieniu programu załaduje mi się niekodowany kanał i wysypie mi program. A jak przełączam sobie program na kodowany to w menu wtyczki zahaczam Active i już śmiga.

cardclient:
    Wrzucamy bezpośrednio do folderu Plugins i nic nie zmieniamy, pod warunkiem że nie zmienimy nic również w NewCS, gdyż są tu dane odnośnie użytkownika, hasła, portu itp do serwera NewCS, z którym się łączymy

newcs_win32:
    Wersja 1.16 Release Candidate 9 - niezbyt nowa, ale ważne że działa
    Umieszczamy gdziekolwiek chcemy. Ja mam w głównym folderze DVBDream, żeby było pod ręką :) W pliku konfiguracyjnym newcs.xml zmieniamy w znaczniku <node> port COM na taki, gdzie mamy Phoenixa (u mnie COM7). I to wszystko, no chyba że chcemy pozmieniać hasła i użytkowników, porty itp, ale trzeba też potem zmienić ustawienia w pliku cardclient.conf. Przed uruchomieniem DVBDream'a należy uruchomić serwer NewCS odpalając plik newcs.exe, bo inaczej DVBDream się wysypie (przynajmniej u mnie tak jest). Dlatego najlepiej wrzucić skrót do niego do Autostartu

pthreadVC2:
    Plik ten potrzebny jest do działania NewCS'a, wgrywamy go do głównego katalogu aplikacji (DVBDream czy ProgDVB) i ma sobie tam luzem leżeć :)

Mam nadzieję że komuś pomogłem, jak jeszcze jakieś pytania macie to walcie
    Załączniki:
    • CnxCAM.rar (18.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • EmuNation.rar (178.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • cardclient.rar (714 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pthreadVC2.rar (14.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • newcs_win32.rar (176.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #18 5955942
    Neostradek
    Poziom 14  
    milosz47 napisał:
    W oknie monitora wtyczki CnxCAM na kanale TVN mam na dole pod pozycjami CA, ECM, EMM siedem wpisów. Czy tak ma być?

Można we właściwościach kanału usunąć niepotrzebne wpisy (przynajmniej pod DVBDream'em)

Do TNK potrzebne są jedynie te, które w CA mają 0x0B00, dla TVN przykładowo wtedy ECM wynosi 1288. Jeśli używana wersja ProgDVB czy innego programu nie wybiera automatycznie odpowiedniego typu nalezy go samemu wskazać, jeśli dobrze pamiętam poprzez dwukrotne kliknięcie na odpowiedniej linijce (we właściwościach kanału, a nie wtyczki).
  • #19 5956061
    milosz47
    Poziom 14  
    Neostradek wielkie dzięki. Zadziałało. Niestety na kanałach n sport, TVP sport i RELIGIA.TV ciemność. Zainstalowałbym DVB Dreama ale mam kartę sprzętową Technotrend v.1.3 i podobno na niej nie pójdzie.
  • #20 5956286
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 5956302
    Neostradek
    Poziom 14  
    milosz47 napisał:
    Neostradek wielkie dzięki. Zadziałało. Niestety na kanałach n sport, TVP sport i RELIGIA.TV ciemność. Zainstalowałbym DVB Dreama ale mam kartę sprzętową Technotrend v.1.3 i podobno na niej nie pójdzie.

Też mi te kanały nie działają, ale to przez to, że jakość mam na poziomie kilku procent, na szczęście nie interesuję się sportem i chodziło mi tylko o te TVNy i TVP :)
    P.S. Czasem niektóre rzeczy chodzą pod czymś, pod co nie są przeznaczone :) Zawsze warto sprawdzić :)

Dodano po 2 [minuty]:

Cytat:
    Neostradek no i lipa jakos mi nie idzie ten progdvb co poradzisz? Bo jak skopiuje ta wtyczke cnxcm do folderu plugins to mi sie tną kanały z TNK czy tez z c+ a na cyfrowym polsacie wszystko smiga. Jaka moze byc tego przyczyna?

To wszystko zależy od wersji ProgDVB, musisz znaleźć taką, która Ci pójdzie, mi poszła 4.82, ale ja mam TwinHan 1027. Ta wtyczka sobie nie radzi właśnie z tym systemem CONAX, a polsat jest pod Nagravision, dlatego Ci chodził... Polecam drugi sposób, czyli NewCS + Emunation, powinno pójść bez problemu.
  • #22 5957220
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 5957246
    Neostradek
    Poziom 14  
    Cytat:
    Stary wrzuc jakiegos gotowca bo ja nie daje juz rady.

Się robi :)

Wrzucam 3 pliczki:

DVBDreamv1.4i+NewCSv1.16+EmuNationv1.3beta4
    Tu mi wszystko śmiga pięknie, polska wersja językowa, lista polskich kanałów fta + wybrane z TNK (tvn, tvp, disney) - przykładowy screen:

ProgDVB raczej ciężko sobie radzi z moją kartą, ponadto coś namieszałem z kodekami i przy każdym uruchomieniu pojawia się komunikat:
    Ale po kliknięciu przycisku OK program się wyświetla i działa OK.
    Ponadto wysypuje mi się przy próbie dostania się do właściwości jakiegoś kanału, a nie wszystkie ustawiłem na Conax'a, żeby z TNK działało. Ponieważ nie używam już go odkąd DVBDream mi śmiga, to nie męczyłem się już z tym problemem, ale wystarczy zapewne zarejestrować ponownie filtry, lub cały program :)

ProgDVBv4.82pl+CnxCAMv0.1.0.3
    Wersja z wtyczką CnxCAM.

ProgDVBv4.82pl+NewCSv1.16+Emunationv1.3beta4
    Wersja z NewCS i Emunation
    Przy zmianie kanału z fta na kodowany (TNK) nie wyświetla nic, ale nie wysypuje się program, więc jak uruchomi się od nowa to będą działały kodowane, dopóki nie przełączymy się na fta :)

Niektóre z wyżej opisanych błędów występują zapewne tylko z moją kartą (TwinHan 1027), a na SkyStar powinno wszystko śmigać aż miło, bo to raczej do niej jest ten program.
    Załączniki:
    • ProgDVBv4.82pl+NewCSv1.16+Emunationv1.3beta4.rar (3.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ProgDVBv4.82pl+CnxCAMv0.1.0.3.rar (2.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DVBDreamv1.4i+NewCSv1.16+EmuNationv1.3beta4.rar (9.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 5957881
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 5958632
    milosz47
    Poziom 14  
    Neostradek ProgDVBv4.82pl+NewCSv1.16+Emunationv1.3beta4 jednak się wysypuje. Aktywowałem w nim moją kartę i w głównym oknie programu nie pokazuje zainstalowanych wtyczek. Jak by ich nie było. Więc nie można ich konfigurować i monitorować. Chyba że tak ma być. Zostanę przy swojej wersji 4.54. Na razie moja chodzi stabilnie.
  • #26 5958793
    Neostradek
    Poziom 14  
    Witam
    Wyeliminowałem błąd z ładowaniem filtra Elecard poprzez odpalenie pliku register.bat w katalogu Filters w ProgDVB.
    Ponadto trzeba pamiętać, że przed uruchomieniem ProgDVB należy uruchomić serwer NewCS - jest w katalogu newcs_win32 w katalogu głównym ProgDVB.
    U mnie wtyczka wyświetla się, co widać na poniższym screenie:

TNK na komputerze z kartą SkyStar 2 – czy działa z programatorem Phoenix przez RS232? kliknij aby zobaczyć w pełnym rozmiarze

Tak więc jak się uruchomi ProgDVB to gra mi dobrze, ale czasem się sypnie przy przełączaniu (jak za szybko zmieniam je) lub jak chcę wejść do właściwości jakiegoś z nich.

Najlepiej ściągnąć sobie instalkę ProgDVB, a następnie dograć wszystkie wtyczki po kolei, które umieściłem wcześniej. Jak jedna wersja nie pójdzie to zainstalować inną, do skutku :)
  • #27 5959158
    milosz47
    Poziom 14  
    Uruchomiłem serwer NewCS i pokazało się to okno dosu jak u Ciebie na obrazku i co z tym dalej robić, bo jak zamknąłem i uruchomiłem proga to jest jak było.
  • #28 5959192
    Neostradek
    Poziom 14  
    jak widać na załączonym poprzednio obrazku serwer musi cały czas chodzić, to DOS'owe okienko musi cały czas być uruchomione, co najwyżej można je minimalizować
  • #29 5973698
    Marcino1979
    Poziom 1  
    Mozesz te pliki wrzucić na inny serwerek bo jak ktos jest new to nie pobierzedziekuje!!!!!!
  • #30 5973746
    Neostradek
    Poziom 14  
    Marcino1979 napisał:
    Mozesz te pliki wrzucić na inny serwerek bo jak ktos jest new to nie pobierzedziekuje!!!!!!

Niestety już je skasowałem, ale widzę że masz już wystarczająco dużo punktów, więc pobierz je, wrzuć na inny serwerek i zapodaj linka, dzięki czemu ktoś kto jest NEW je pobierze :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia karty TNK do komputera z kartą SkyStar 2 oraz programatora Phoenix przez port RS232 i obsługi kanałów kodowanych za pomocą różnych programów DVB. Użytkownicy potwierdzają, że konfiguracja SkyStar 2 + Phoenix + karta TNK jest możliwa, jednak wymaga instalacji odpowiednich wtyczek, takich jak CnxCAM, ACamd lub EmuNation, oraz poprawnej konfiguracji portu COM, na którym działa czytnik Phoenix. Wtyczka CnxCAM wymaga umieszczenia plików w folderze Plugins programu ProgDVB lub DVBDream i ustawienia właściwego portu COM. Problemy zgłaszane to częste zawieszanie się programów (zwłaszcza ProgDVB i DVBDream) przy odtwarzaniu kanałów TNK, cięcia obrazu i dźwięku co około 10 sekund związane z aktualizacją ECM, a także brak obrazu na kanałach kodowanych mimo poprawnego sygnału i zielonych ikon w programie. Zalecane jest używanie starszych wersji ProgDVB (np. 4.82) lub DVBDream z wtyczką ACamd, która działa stabilniej. Konieczne jest także uruchomienie serwera NewCS przed startem programu, który obsługuje komunikację z kartą. Użytkownicy podkreślają, że Phoenix na USB emuluje port COM i nie wymaga dodatkowej przejściówki, a kabel koncentryczny RG6U jest wystarczający do połączenia anteny z kartą SkyStar 2. Aktywacja karty TNK może być wykonana przez internet lub za pomocą tunera satelitarnego, a Phoenix sam potrafi przeprowadzić aktywację bez konieczności stosowania modułu malinowego. Wtyczki EMM w CnxCAM odpowiadają za przesyłanie uprawnień do karty i powinny być okresowo włączane. Problemy z EPG na kanałach TVN i TVP są powszechne i nie wynikają z konfiguracji użytkownika. W dyskusji pojawiły się także pytania o kompatybilność z innymi systemami operacyjnymi (Linux, Mac) oraz o możliwość oglądania TNK na dwóch komputerach jednocześnie z jedną kartą. Ogólnie, konfiguracja TNK z Phoenixem i SkyStar 2 jest możliwa, ale wymaga cierpliwości, odpowiednich wersji oprogramowania, właściwej konfiguracji portów COM oraz czasem dodatkowego uruchamiania serwera NewCS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA