logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA1554 rozwinięcie projektu MDCS - czy zadziała?

Ash Ketchum 22 Gru 2008 23:00 2001 3
REKLAMA
  • #1 5892498
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Na stronie MDCS-a jest projekt subwoofera na TDA1554 z wykorzystaniem jednego kanału wzmacniacza. Ma on specjalny filtr dolnoprzepustowy pasywny pobierający sygnał wysokopoziomowy z głośnika zasilanego radiem. Wadą tego jest brak sumowania kanałów - filtr pobiera sygnał z 1go kanału co wg MDCS-a nie przeszkadza gdyż niskie tony z obydwu kanałów są zbliżone. Ale ja chciałem wykorzystać oba kanały kostki TDA. Rozwinąłem ten projekt przez dodanie na jej wejście drugiego kanału takiego samego filtra i podłączenie go do drugiego kanału. Ale jest kolejny problem - MDCS pisał na stronie że to podłącza się do głośników zasilanych radiem, ja zamierzam nie używać radia a zamiast niego MP3. Więc dodałem drugi 1554 do głośników grających pełnym pasmem. I sygnał będzie pobierany do kanałów subwooferowych z pierwszego TDA. Czy to zagra wg schematu? Masę MP3 dać do masy zasilania? Widzę wszystkie masy tu są spięte. Oczywiście dioda zabezpieczająca przed odwrotną polaryzacją wspólna. Elektrolit ten 4700u też tylko że dla dwóch układów to dwa lub 10000. Jedynie te małe przy każdym TDA jak MDCS dał przy samej kostce.
    TDA1554 rozwinięcie projektu MDCS - czy zadziała?
  • REKLAMA
  • #2 5893947
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 856
    Oj kolego coś mieszasz ;)
    Tak pobrany sygnał ma tylko jedną połówke sinusoidy przez co będą masakryczne zniekształcenia ;P to tak wstępem a dwa to wzmacniacz 2 kanały i sub spokojnie możesz zrobić na jednym scalaku :)
  • REKLAMA
  • #3 5894404
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Będzie działać, mkpl się myli...
  • #4 5895076
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 856
    Przeciez ten pierwszy wzmacniacz jest w mostku choć w sumie mogę się mylić.
    Osobiście podłączył bym wejscia wzmacniacza razem i problemu by nie było ;) Ewentualnie wykozystać 2 koncówki na stereo a kolejne 2 zmostkować na bass prosty filtr na wzmacniaczu operacyjnym i mamy 2.1 jak się patrzy ;)
REKLAMA