Przepraszam że zawracam głowę przed swiętmi ale chciałbym już skończyć tego robocika póki mam wolne. Co do schematu to jednak zmiesze wszystko na 6,5 X 5,5 cm nie stosując SMD dlatego oddałem jeszcze czujniki TCRT5000 . Dużo ze schematu piewotnego pominąłem dlatego mam obawy że nie będzie działać, zmieniłem także podłaczenie mostka H zamieniona kolejność, nie wiem czy dobra. Jeżeli chodzi o czujniki lini to postąpiłem tak jak w tym temacie http://www.dioda.com.pl/forum/topics20/czujni...000-do-robota-podazajacego-za-linia-vt893.htm ale mam pytanie czy bedzie działc bez sprzężenia tak jak to jest w schemacie http://www.dioda.com.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_490183ca1ee7a1270.gif Pominąłem taże piny 20,21,22 czy nie popełniłem błędu? tam jest puszczone zasilanie a ja go nie mam. Diody już poprawiłem. To jest schemat ostateczny i poza tym co jest na schemacie nie mam zamiaru nic już dodawać, wszystko co ma być jest na schemacie ale czy dobrze, bedzie działać??
Czy może trzeba coś zmienić, zastąpić?
Bardzo dziękuję za pomoc i życze wesołych świąt !!!
Poprawiłem dość dużo wyeliminowałem błedy i zakłócenia na lini Sharpa dodalem cewkę i kondensator tak jak na pierwotnym schemiacie, pzrzy ledzie dodałem rezystor, podłaczyłem 3 piny 20,21,22. Zasilane bedzie z 4 akumulatorów zmiarzone napięcie 5,1-5,3 V dlatego tak jak w artykule jest napisane pozbyłem się stabilizabora, ale resztę zostawiłem, nie bardzo wiem po co ale powinni działać.
Co do sprzęzenia na czujnikach lini to nie jestem taki pewien czy powinny być stosuje TCRT5000. Co mam z tym zrobić??
Sprzężenie dodane, elektrolit usunięty, z tego co napisał bardzo pomocnyMcRancor można jeszcze dodać kondensator przy TL084P.
Czy może trzeba coś zmienić, zastąpić?
Bardzo dziękuję za pomoc i życze wesołych świąt !!!
Poprawiłem dość dużo wyeliminowałem błedy i zakłócenia na lini Sharpa dodalem cewkę i kondensator tak jak na pierwotnym schemiacie, pzrzy ledzie dodałem rezystor, podłaczyłem 3 piny 20,21,22. Zasilane bedzie z 4 akumulatorów zmiarzone napięcie 5,1-5,3 V dlatego tak jak w artykule jest napisane pozbyłem się stabilizabora, ale resztę zostawiłem, nie bardzo wiem po co ale powinni działać.
Co do sprzęzenia na czujnikach lini to nie jestem taki pewien czy powinny być stosuje TCRT5000. Co mam z tym zrobić??
Sprzężenie dodane, elektrolit usunięty, z tego co napisał bardzo pomocnyMcRancor można jeszcze dodać kondensator przy TL084P.