logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić stan wstrzymania i Wake on LAN na serwerze z Windows XP?

mkpl 23 Gru 2008 23:22 5864 6
REKLAMA
  • #1 5897031
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 858
    Witam
    Własnie postawiłem sobie serverek na Win XP. Z komputerem komunikuję się przez pulpit zdalny (brak monitora myszki klawiatury itp..)

Chciałbym w jakiś sposob aby komputer wchodził w stan wstrzymania po powiedzmy godzinnej bezczynności i aby się dało go wybudzić poprzez LAN. Ustawiłem już w biosie WakeUp LAN lecz nie wiem jak ustawić stan wstrzymania. W ustawieniach systemu (Opcje Zasilania) jest tylko możliwość ustawienia czasu bezczynności dla hibernacji a i typ sterowania zasilaniem to APM
  • REKLAMA
  • #2 5897218
    Yansen
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Panel sterowania > opcje zasilania >zakładka schematy zasilania > wstrzymywanie systemu.
  • REKLAMA
  • #3 5899330
    mkpl
    Poziom 37  
    Właśnie brak w zakładce wstrzymania systemu :| jest tylko hibernacja i po jakim czasie ma wyłaczyć dyski
  • REKLAMA
  • #4 5899493
    Yansen
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    System nie może z jakiegoś powodu włączyć uśpienia, wg mnie najprawdopodobniej ze względu na brak sterowników do grafiki. Sprawdź na stronie producenta układu graficznego czy są nowe sterowniki, pobierz, zainstaluj i sprawdź jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #5 5902076
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    W opcjach zasilania zmień schemat na maksimum baterii - powinien stan wstrzymania zmienić się na 20 minut.
  • #6 5903032
    mkpl
    Poziom 37  
    Yansen może masz racje. Jako że jest to server i kożystam z niego poprzez pulpit zdalny to sterowników nie instalowałem. Zainstaluje i zobacze

Dodano po 6 [minuty]:

11111olo zrobiłem jak pisałes i brak zmian

Dodano po 19 [minuty]:

Przed chwilką zassałem sterowniki od producenta i okazało się że w systemie są jeszcze nowsze.

Podsumowanie tematu

✨ Na serwerze z systemem Windows XP użytkownik chce ustawić automatyczne przechodzenie w stan wstrzymania po określonym czasie bezczynności oraz możliwość wybudzenia komputera przez sieć LAN (Wake on LAN). W BIOS-ie funkcja Wake on LAN została już aktywowana, jednak w systemowych opcjach zasilania dostępna jest tylko hibernacja, brak opcji wstrzymania (standby). Problem najprawdopodobniej wynika z braku odpowiednich sterowników do karty graficznej, co uniemożliwia aktywację trybu wstrzymania. Zalecane jest pobranie i instalacja najnowszych sterowników graficznych ze strony producenta. Zmiana schematu zasilania na „maksimum baterii” może przywrócić opcję wstrzymania z domyślnym czasem 20 minut. Dodatkowo wskazano artykuł Microsoft KB810903, który opisuje konfigurację i rozwiązywanie problemów z trybami zasilania w Windows XP.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA