logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się, wyświetla komunikat Memory - co robić?

ToWdi89 28 Gru 2008 13:17 1026 9
REKLAMA
  • #1 5912692
    ToWdi89
    Poziom 10  
    Witam mam problem z włączeniem komputera mianowicie komputer włącza sie i jest dźwięk i wyskakuje mi napis "Memory" i komputer stoi. niedawno to jakos włączyłem ale nie wiem jak przez przypadek chyba.kości RAM sa sprawne jedna 1GB Kingstona była kupowana niedawno i jak je wsadziłem to działało.problem pojawiał sie tez przed podłączeniem RAMow. z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 5912763
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Napisz jakie napisy konkretnie się pokazują. Może tylko dłużej je testuje i po tym wystartowałby?
  • #3 5912772
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Zresetuj ustawienia BIOS-u wyciagajac bateryjke lub ustawiajac zworke clearCMOS - opisu szukaj w manualu do plyty glownej. Czynnosci te wykonuj przy odlaczonym kablu zasilajacym.
  • REKLAMA
  • #4 5912833
    ToWdi89
    Poziom 10  
    resetowałem BIOS. jeśli wam to pomorze to przed resetem zauważyłem ze wentylatorek z procesora tak jakby nie umiał zaskoczyć tak jakby działał na przerywniku kreci i stoi kreci i stoi zresetowałem BIOS i wentylator odpalił (komputer jest od siostry) chce wejsc do BIOSU naciskam delete i pisze mi preparing to enter setup i stoi dalej klawiatura nie dziala tak jakby sie zawieszał (tak samo jest jak wlanczam to jest dzwiek i nic nie da sie zrobic chodzby myslał ale po dluzszym czasie dalej nic
  • REKLAMA
  • #5 5914224
    mat_ed
    Poziom 43  
    Przedstaw nam dokladna konfiguracje komputera uwzgledniajac zasilacz - marka i moc. Sprawdz stan kondensatorow na plycie glownej. Sprobuj uruchomic w konfiguracji plyta glowna+procesor+grafika+glosniczek systemowy - bez podlaczonych napedow/dyskow/tasm. Czy w tym momencie BIOS wydaje jakies dzwieki?
  • #6 5915309
    marekjaro
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zbyt mało informacji. Nie wiadomo czy przed zamknięciem systemu nie wywaliłeś jakiegoś pliku systemowego. Możesz również mieś uszkodzoną jedną kość pamięci. Spróbuj wcisnąć F1. Możliwości jest wiele.
  • REKLAMA
  • #7 5915649
    ToWdi89
    Poziom 10  
    Nie Da sie nic wcisnac.to wyskakuje odrazu jak sie włacza komputer i monitor.przechodzi do wykrywania i zamiast np firmy HDD i napedow to wyskakuje MEMORY kosci ramu sa nowe bynajmiej jedna bo sam kupywalem KINGSTONA a komputer ma 1 rok jutro podam konfiguracje dokladna.z tego co pamietam sa tam czesci GIGABITE dysk 250GB Karta Geforce 8600 GT procesor dwu rdzeniowy 1,8+.Windows jest swierzo nagrany.bo mialem Vira BLASTERA.
  • #8 5916147
    mat_ed
    Poziom 43  
    Sprawdz stan bateryjki na plycie glownej czy ma swoje 3V.
    Sprobuj uruchomic w takiej konfiguracji jak podalem we wczesniejszym poscie czyli:

Cytat:
    Sprawdz stan kondensatorow na plycie glownej. Sprobuj uruchomic w konfiguracji plyta glowna+procesor+grafika+glosniczek systemowy - bez podlaczonych napedow/dyskow/tasm.

najlepiej na stole , nie w obudowie. Jak jutro bedziesz podawal konfiguracje NIE zapomnij napisac jaki masz zasilacz.
  • #9 5925262
    ToWdi89
    Poziom 10  
    Zauwazylem ze jak podlanczam modem z netem to wyskakuje mi ten napis MEMORY a jak odlaczam to jest ok od czego to moze byc ??
  • #10 5925554
    Makro1993
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Zrób to o co prosi mat_ed, a szczególnie to o kondensatorach i zasilaczu.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer nie uruchamia się poprawnie, wyświetlając komunikat "Memory" zaraz po włączeniu, co wskazuje na problem z pamięcią RAM lub jej wykrywaniem przez BIOS. Kości RAM, w tym nowa 1GB Kingston, są sprawne, jednak problem pojawiał się również przed ich podłączeniem. Próby resetowania BIOS-u (wyjęcie baterii CMOS lub zworka clearCMOS) nie przyniosły trwałej poprawy, choć wentylator procesora zaczął działać po resecie. Po włączeniu komputer zatrzymuje się na etapie "preparing to enter setup", klawiatura nie reaguje, a system nie przechodzi do dalszego ładowania. Sugerowano sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, stanu baterii CMOS (3V), konfiguracji minimalnej (płyta główna, procesor, karta graficzna, głośniczek systemowy) bez dysków i napędów oraz zasilacza (marka i moc). W konfiguracji podano płytę główną Gigabyte, procesor dwurdzeniowy 1,8 GHz+, kartę graficzną GeForce 8600 GT oraz dysk 250GB. Dodatkowo zauważono, że podłączenie modemu z internetem powoduje pojawienie się komunikatu "Memory", co może wskazywać na konflikt sprzętowy lub problem z zasilaniem. Zalecane jest dalsze testowanie sprzętu na stole, bez obudowy, oraz dokładne sprawdzenie zasilacza i kondensatorów na płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA