logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy program diagnostyczny WD może usunąć dane z dysku WD5000AAKS?

bulla666 28 Gru 2008 14:09 2634 7
REKLAMA
  • #1 5913014
    bulla666
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    mam pytanie. sypie mi sie dysk i to juz drugi ( WD5000AAKS ). tak na marginesie wiecej juz tych dyskow nie kupie i sam odradzam innym! dobra chodzi mi o cos innego. dysk jeszcze jako tako zipie w przeciwienstwie do drugiego ( juz umiera ). w kazdym badz razie nie moze uruchomic windowsa jezeli ktorykolwiek z tych dyskow jest podlaczony. sciagnalem program diagnostyczny od WD i zrobilem quick test ale nie wykazal bledow. wiec chcialem zrobic extended test ale wyskoczyla mi informacja ze "zalecamy zrobienie kopii zapasowej danych" (ponizej zamieszczam screena jak to wyglada). i teraz moze mi ktos powiedziec czy ten program mi skasuje dane czy przy sprawdzaniu dane moga zniknac? i jakie jest prawdopodobienstwo ze tak sie stanie jezeli sa jakies bad sectory? jak cos to kupie nowy dysk i przekopiuje dane pod dosem. przy starym dysku udalo mi sie odzyskac tylko czesc danych bo albo nie chcialo sie skopiowac albo program nie widzial danych ktore mozna skopiowac. uzywalem do tego programu Dmde32en. zna ktos moze jeszcze jakis inny dobry program ktory wyciagnal by dane z pod dosa i dysku na ntfs?

• REKLAMA
  • #2 5913082
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5913124
    bulla666
    Poziom 13  
    po pierwsze: co jest nie tak z fotkami? dalem tylko po to zeby mozna bylo zobaczyc jaki wyskoczyl komunikat i jak wyglada ten program.
    po drugie: smart to nie wiem jakim programem pod dosa bo ten nie ma takiej opcji. sciagnalem jeszcze inny program od WD to zaraz sprawdze czy on nie ma takiej opcji. a tak w ogole to chcialem sie narazie dowiedziec czy ten program mi usunie dane czy tylko jest mozliwosc ich utracenia. jak to bede wiedzial i zrobie wszystkie testy to potem bedziemy myslec co dalej;)
  • REKLAMA
  • #4 5913212
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5913407
    bulla666
    Poziom 13  
    mam nadzieje ze o to chodzilo. niby jest ok ale system z tym dyskiem nie startuje i zachowuje sie jak ten poprzedni dysk. nie chce probowac uruchomic windowsa z tym dyskiem zeby nie pogorszyc sprawy jak z tym ostatnim dyskiem. aha wczoraj mi juz ten dysk sie cos wieszal bo kopiowalem duze ilosci danych na niego i w sumie kiedy juz konczylem to zaczal wydawac jakis dziwny dzwiek. nawet przy resetowaniu kompa ale dzisiaj juz nie wydaje zadnych dziwnych dzwiekow. w sumie to dwa razy robilem reseta bo system sie zawieszal i win sie jeszcze uruchamiac ale juz za 3 razem sie nie chcial uruchomic. jeszcze jakies pomysly masz to dawaj sprawdze wszystko co powiesz.

• REKLAMA
  • #6 5913974
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Jeżeli w TYM SAMYM komputerze sypie Ci się kolejny nowy dysk, to dlaczego przyjmujesz że to dyski są złe a nie że na przykład zabija to, do czego je podłączasz, czyli najprawdopodobniej zasilacz?
  • #7 5914870
    bulla666
    Poziom 13  
    zasilacz to antec neo he500; AMD Athlon 64 X2,6000+; Asus M2N32 WS Pro; ATI Radeon HD 4870 512MB GDDR5; 4gb ramu. jeszcze jeden dysk WD pracuje w obudowie i mam na nim windowsa i wszystkie najwazniejsze pliki. musze jak najszybciej wymienic ten dysk. mam jeszcze dwa dyski Seagate ST3500630NS i ST3320620AS i trzy maxtory 6L300S0 i 6L300S0 i 6L300R0 z czego jeden z maxtorow chodzi juz 3 lata. no i dwa zepsute nieszczesne WD:/ teraz bylo podlaczone 7 dyskow. 6 na sata i 1 ata. nie wiem co jest grane. mocy powinno starczyc spokojnie na wszystko. po za tym to jeden a lepszych zasilaczy. wymienie jeszcze kabel zasilajacy moze kolejny nie padnie. piszcie jeszcze co moge zrobic zeby nie stracic wiekszosci danych. dzieki za cala pomoc.

Dodano po 4 [godziny] 40 [minuty]:

teraz podlaczylem ten dysk i dziala normalnie. wymienilem tylko przejsciowke 12pin>sata bo mozliwe ze tamta byla jakas nie tego. zobaczymy jak dlugo pochodzi. zrobie jeszcze test hd tune ale to jutro. mam nadzieje ze nie przechwalilem go teraz;)
  • #8 5919251
    bulla666
    Poziom 13  
    hd tune nie wykazal zadnych bledow. widocznie przejsciowka byla walnieta. cale szczescie bo sie tylko strachu najadlem:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa uszkodzone dyski WD5000AAKS i pyta, czy program diagnostyczny WD może usunąć dane podczas testów, zwłaszcza extended testu, który zaleca wykonanie kopii zapasowej. Quick test nie wykazał błędów, jednak system nie uruchamia się z podłączonym dyskiem. W dysku pojawiły się zawieszki i nietypowe dźwięki. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie SMART dysku za pomocą programów DOS-owych takich jak MHDD czy Vivard. Pojawiła się też sugestia, że problem może leżeć po stronie zasilacza, jednak użytkownik potwierdził, że używa mocnego zasilacza Antec Neo HE500 oraz wymienił podejrzaną przejściówkę zasilania 12-pin na SATA, co poprawiło działanie dysku. Test HD Tune nie wykazał błędów, co wskazuje, że problem mógł być związany z kablem zasilającym, a nie samym dyskiem. Użytkownik planuje zakup nowego dysku i kopiowanie danych pod DOS-em, korzystając z narzędzia DMDE do odzyskiwania danych z uszkodzonego dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA