mam pytanie. sypie mi sie dysk i to juz drugi ( WD5000AAKS ). tak na marginesie wiecej juz tych dyskow nie kupie i sam odradzam innym! dobra chodzi mi o cos innego. dysk jeszcze jako tako zipie w przeciwienstwie do drugiego ( juz umiera ). w kazdym badz razie nie moze uruchomic windowsa jezeli ktorykolwiek z tych dyskow jest podlaczony. sciagnalem program diagnostyczny od WD i zrobilem quick test ale nie wykazal bledow. wiec chcialem zrobic extended test ale wyskoczyla mi informacja ze "zalecamy zrobienie kopii zapasowej danych" (ponizej zamieszczam screena jak to wyglada). i teraz moze mi ktos powiedziec czy ten program mi skasuje dane czy przy sprawdzaniu dane moga zniknac? i jakie jest prawdopodobienstwo ze tak sie stanie jezeli sa jakies bad sectory? jak cos to kupie nowy dysk i przekopiuje dane pod dosem. przy starym dysku udalo mi sie odzyskac tylko czesc danych bo albo nie chcialo sie skopiowac albo program nie widzial danych ktore mozna skopiowac. uzywalem do tego programu Dmde32en. zna ktos moze jeszcze jakis inny dobry program ktory wyciagnal by dane z pod dosa i dysku na ntfs?