logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie Pentium 4 2.4GHz w Dell GX260 i wybór karty AGP

daniejek20 28 Gru 2008 14:44 3334 10
REKLAMA
  • #1 5913229
    daniejek20
    Poziom 10  
    czy i jak podkręcić procesor w dell gx260 mam procka 2.4GHz
    Pentium(r) 4 i jeszcze jedno pytanie jaką karte grafivczną moge do tego włożyć wejście jeszcze na agp
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5916153
    rosolini
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    dejfit napisał:
    Podkręcasz przez FSB, mnożnik jest zablokowany. FSB zmienisz w BIOS'ie.

W DELL-u?! Chyba, że sam sobie ten BIOS napiszesz, bo w oryg. nie ma takiej opcji!

Można spróbować podkręcić programem SoftFSB z pod windowsa - ale i tutaj raczej marne szanse?
    Każda karta na AGP x4/x8 powinna polecieć. Pod warunkiem, że ten DELL-owski zasilacz ją uciągnie.

Edit:
    To jest mały desktop, wiec karty jedynie niskoprofilowe.
  • REKLAMA
  • #4 5916454
    dejfit
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Nie chce się spierać, skoro mówisz, że nie ma ..

Bios można spróbować zmodyfikować - odblokować ukryte opcje ! Do tego wcale nie trzeba znać assemblera.Wszystko zależy od płyty. Miałeś ten komputer ? Napisz jaki tam jest bios i płyta..
  • #5 5916656
    rosolini
    Poziom 21  
    Miałem ich kiedyś ok. 40szt. w sieci - identycznych jak ten i trochę nowszych.
    Płyta jest na i845g. O biosie za wiele nie powiem - Taki dellowski wynalazek - okrojony do granic możliwości.
    Jeżeli potrafisz go zmodyfikować i odblokować, to życzę powodzenia. Osobiście nie słyszałem aby komuś się to udało?
  • #6 5916671
    dejfit
    Poziom 22  
    rosolini napisał:

Jeżeli potrafisz go zmodyfikować i odblokować, to życzę powodzenia. Osobiście nie słyszałem aby komuś się to udało?

Zależy kto jest dostawcą płyt dla nich. Plik z biosem i modbin prawdę nam powie. Pozdro.
  • #7 5916701
    danon566
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Karty wszystkie na AGP x4/x8 i zależy ile chcesz na nią wydać
  • #8 5916710
    dejfit
    Poziom 22  
    rosolini napisał:

Każda która na AGP x4/x8 powinna polecieć. Pod warunkiem, że ten DELL-owski zasilacz ją uciągnie.

To jest b.ważne stwierdzenie :)
  • REKLAMA
  • #9 5916716
    danon566
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    No to też prawda
  • #10 5917236
    rosolini
    Poziom 21  
    Płyty były wyprodukowane przez Flextronics.
    Co do zasilaczy - nie wiem, czy tylko mi się taka seria trafiła? - to były bardzo marnej jakości. Posypało mi się ok 5-6 szt. w pierwszych miesiącach pracy komputerów.
    Ale za to serwis producenta naprawdę bardzo szybki :)
  • #11 5921354
    daniejek20
    Poziom 10  
    Acha i jeszcze jedno pytanie czy mogę przełożyć tą płytę do obudowy stojązej

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podkręcanie procesora Pentium 4 2.4 GHz w komputerze Dell GX260 jest ograniczone ze względu na zablokowany mnożnik i brak opcji zmiany FSB w oryginalnym BIOS-ie Della. Możliwe jest podkręcanie przez zmianę FSB, jednak w standardowym BIOS-ie Dell GX260 ta funkcja jest niedostępna. Próby modyfikacji BIOS-u w celu odblokowania ukrytych opcji są teoretycznie możliwe, ale w praktyce rzadko skuteczne ze względu na ograniczenia płyty głównej opartej na chipsecie i845G oraz specyficzny, okrojony BIOS Dell. Alternatywnie można spróbować podkręcania programem SoftFSB pod systemem Windows, jednak szanse powodzenia są niewielkie.

Jeśli chodzi o kartę graficzną, Dell GX260 posiada złącze AGP (x4/x8), a do obudowy typu small form factor można zamontować jedynie karty niskoprofilowe. Wybór karty zależy od dostępności zasilania, gdyż oryginalne zasilacze Dell tej serii są niskiej jakości i mogą nie sprostać wymaganiom mocniejszych kart. Płyta główna była produkowana przez Flextronics. Dodatkowo pojawiło się pytanie o możliwość przeniesienia płyty do obudowy stojącej, co jest możliwe, ale wymaga odpowiedniego dopasowania montażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA