logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opóźnienie w wycenie szkody z OC sprawcy przez PTU - co robić?

Xyrovaqs 02 Sty 2009 13:34 5170 4
REKLAMA
  • #1 5936784
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    25 listopada uczestniczylem w kolizji. Na wspanialej "autostradzie" A4 najechala na mnie cysterna. Na miejscu byla policja, oczywiscie wina w 100% kierowcy cysterny. Kolizja miala miejsce zaraz za wyjazdem z Katowic. Moje auto zostalo odholowane do warsztatu w katowicach, gdzie zdecydowalem sie naprawic je bezgotowkowo. Myslalem ze dzieki temu unikne problemow i dodatkowych formalnosci.
    Poniewaz mam tylko OC, zglosilem szkode do ubezpieczyciela sprawcy (PTU). Zglosilem szkode dzien pozniej, bo w tym samym dniu juz bylo za pozno. Ogledziny mialy miejsce 2 grudnia, zrobiono kilka zdjec. I teraz moj problem/pytanie:
    Ile czasu ma ubezpieczyciel na wycene szkody? Z tego co wiem jest to 2 tygodnie. W moim przypadku trwa to juz miesiac! Czy to nie lekka przesada?
    Jakimi paragrafami postraszyc ubezpieczyciela i co wiecej moge zrobic zeby w koncu uprzejmie zrobili wycene, i zeby warsztat w koncu mogl naprawic mi auto?

Bede wdzieczny za wszelkie porady dotyczace "uzerania sie" z ubezpieczycielem.

PS. Wiem ze temat ma niewiele wspolnego z elektronika ale pisze juz wszedzie gdzie sie da. Nigdy wczesniej nie mialem kolizji wiec srednio wiem jak to wszystko wyglada.
  • REKLAMA
  • #2 5938978
    cunioo
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Witam kolegę proponował bym w tej sprawie udać się do rzecznika praw konsumenta - na pewno pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 5939069
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 5939201
    niikii
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Kolego, wg przepisów ustawy ubezpieczyciel ma miesiąc czasu na likwidację szkody. Zakładam, że do tej pory nie otrzymałeś od ubezpieczyciela sprawcy żadnej informacji. Jeżeli masz potwierdzenie zgłoszenia szkody (np numer szkody) a mija okraślony w ustawie termin likwidacji szkody możesz napisać skargę do rzecznika ubezpieczonych opisując swą sytuację. Kopię tego pisma wyślij do ubezpieczyciela sprawcy.
    Druga sprawa, jeśli użytkowałeś samochód zarobkowo możesz wynająć auto w wypożyczalni a fakturę przedłożyć ubezpieczycielowi sprawcy - pokrywa koszty.
    Pozdrawiam
  • #5 5939817
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi. Jutro wybieram sie do PTU osobiscie, bo dodzwonic sie tam nie da, a na moje maile pan likwidator nie raczy odpowiedziec. Zobaczymy co powiedza. Oczywiscie rzecznik praw konsumenta zostanie powiadomiony.

Co do samochodu zastepczego to owszem - dostalem go, ale zeby bylo jeszcze smieszniej to po dojechaniu pod dom i zostawieniu na parkingu (na niespelna godzine!) pewna pani wjechala mi w jego przod :| W tym przypadku spisalismy oswiadczenie, reszte formalnosci wzial na siebie warsztat, choc musialem naprawic go we wlasnym zakresie na tyle zeby do tego warsztatu dojechac (z Krakowa do Katowic). Tak czy siak przy moim szczesciu niechce kolejnego samochodu zastepczego.
REKLAMA