Witam.
Dołączam się do pytania , u mnie objawy są trochę inne :
= monitor poprawnie pracuje w 640x480 ( w wyższych nie zdążyłem sprawdzić ) ale przy niskim napięciu G2 ,( jest czerwona poświata ), jak podniosę napięcie ,kolory stają się poprawne ale szybko zaczyna zrywać syncho H ( grzeje się nadmiernie tranzystor lini , zresztą grzeje się cały czas tak że praca jest możliwa krótki czas , tak jakby płynął prąd który nadmiernie obciąża przewornik wytwarzający napięcie tranzystora kluczującego i zaczyna on źle pracować ).
Jeszcze jedno , raster jest przesunięty w lewo , usunąć prawą przerwę można poprzez rościągnięcie ograzu ale po przekroczeniu pewnej granicy też zaczyna zle pracować przetwornik napięcia ( obraz zaczyna falować , źle pracuje trafopowielacz , zaczyna szarpac linię , trzeba szybko wrócić pod grożbą uszkodzenia tranzystora linii.)
Monitor trafił do mnie po naprawach i nie wiem jaki powinien być tranzystoe linii?
Będę wdzięczny za sugestie.
Uzupełniąjąc , trafopowielacze są naprawialne :
- możliwe jest tylko przewinięcie trafa - koszt około 30 zł.;
- trzeba dołożyć powielacz i dzielnik napięcia ( G2 i ostrość , z czym może być problem ).
Całość trzeba rozmieścić, umocować , koszt będzie porównywalny lub większy od orgonalnego trafopowielacza , pomijając nakład pracy , jest to czasami konieczne przy braku dostępu do orginału.
Jeszcze jedno pytanie , jakie powinno być napięcie na kolektorze tranzystora linii ?
witam.
Trudno powiedzieć że naprawiłem , bo :
1. wymieniłem tranzystor linii na szybszy i o większym prądzie kolektora i wszystko mogłem ustawić ;
2. niepokoiła mnie tylko ciepłota tranzystora , nie było to dużo , ot wyrażnie ciepły radiator , po godzinie pracy , ale to był tranzystor o Ic 12 A , miałem pomierzyć to rano ;
3. pomiary oscyloskopem były poprawne ;
4. miałem wyłączoną gałąź korekcji linii ?
5. w czasie sprawdzania , bez tranzystora lini przy obciążeniu tranzystora wytwarzającego napięcie Uce linii , stwierdziłem następujące napięcią :
a. przy obciążeniu żarówką 25 W -242 V
b. " 60 W - 180 V;
c. " 100 W - 120 V .
Rano , piewsze włączenie monitora było poprawne , ale drugie skończyło się po chwili uszkodzeniem tranzystora linii ?
Jakie powinno być napięcie Uce , może ktoś tym się parał ?
Jeszcze jedno , musiałen wyłączyć przełącznikem gałąż korekcji linii ( rezystory 3x75 om itd.) bo płynął w niej prąd 0.25A ? , dlaczego .
Nie mam schematu , może mnie ktoś poratuje , będę wdzięczny za sugestie.
I jeszcze jedno , czy ten monitor ma tryb serwisowy i jak w niego wejść?
[ Ta wiadomość została zmieniona przez: RCom dnia 2002-01-29 08:48 ]
[ Ta wiadomość została zmieniona przez: RCom dnia 2002-01-29 16:24 ]
[ Ta wiadomość została zmieniona przez: RCom dnia 2002-01-30 10:45 ]
[ Ta wiadomość została zmieniona przez: RCom dnia 2002-01-30 10:49 ]