logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HYUNDAI HL-5870A - Czarna plama na ekranie, czy to trafopowielacz? Koszt naprawy?

31 Sty 2002 12:53 3354 6
REKLAMA
  • #1 5003
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 5038
    WojtWol
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Trafa są nie naprawialne. Ceny na trafopowielacze dość wysokie. Ale wcale to nie musi być trafo.Jaka część jest zaciemniona?
  • REKLAMA
  • #3 5068
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Uszkodzony masz elektrolit na zasilaniu trafopowielacza (najprawdopodobniej). Po nagrzaniu ta "czarna dziura" zmienia wymiary?
  • REKLAMA
  • #4 5090
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5115
    RCom
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam.
    Dołączam się do pytania , u mnie objawy są trochę inne :
    = monitor poprawnie pracuje w 640x480 ( w wyższych nie zdążyłem sprawdzić ) ale przy niskim napięciu G2 ,( jest czerwona poświata ), jak podniosę napięcie ,kolory stają się poprawne ale szybko zaczyna zrywać syncho H ( grzeje się nadmiernie tranzystor lini , zresztą grzeje się cały czas tak że praca jest możliwa krótki czas , tak jakby płynął prąd który nadmiernie obciąża przewornik wytwarzający napięcie tranzystora kluczującego i zaczyna on źle pracować ).
    Jeszcze jedno , raster jest przesunięty w lewo , usunąć prawą przerwę można poprzez rościągnięcie ograzu ale po przekroczeniu pewnej granicy też zaczyna zle pracować przetwornik napięcia ( obraz zaczyna falować , źle pracuje trafopowielacz , zaczyna szarpac linię , trzeba szybko wrócić pod grożbą uszkodzenia tranzystora linii.)
    Monitor trafił do mnie po naprawach i nie wiem jaki powinien być tranzystoe linii?
    Będę wdzięczny za sugestie.
    Uzupełniąjąc , trafopowielacze są naprawialne :
    - możliwe jest tylko przewinięcie trafa - koszt około 30 zł.;
    - trzeba dołożyć powielacz i dzielnik napięcia ( G2 i ostrość , z czym może być problem ).
    Całość trzeba rozmieścić, umocować , koszt będzie porównywalny lub większy od orgonalnego trafopowielacza , pomijając nakład pracy , jest to czasami konieczne przy braku dostępu do orginału.
    Jeszcze jedno pytanie , jakie powinno być napięcie na kolektorze tranzystora linii ?

witam.
    Trudno powiedzieć że naprawiłem , bo :
    1. wymieniłem tranzystor linii na szybszy i o większym prądzie kolektora i wszystko mogłem ustawić ;
    2. niepokoiła mnie tylko ciepłota tranzystora , nie było to dużo , ot wyrażnie ciepły radiator , po godzinie pracy , ale to był tranzystor o Ic 12 A , miałem pomierzyć to rano ;
    3. pomiary oscyloskopem były poprawne ;
    4. miałem wyłączoną gałąź korekcji linii ?
    5. w czasie sprawdzania , bez tranzystora lini przy obciążeniu tranzystora wytwarzającego napięcie Uce linii , stwierdziłem następujące napięcią :
    a. przy obciążeniu żarówką 25 W -242 V
    b. " 60 W - 180 V;
    c. " 100 W - 120 V .
    Rano , piewsze włączenie monitora było poprawne , ale drugie skończyło się po chwili uszkodzeniem tranzystora linii ?
    Jakie powinno być napięcie Uce , może ktoś tym się parał ?
    Jeszcze jedno , musiałen wyłączyć przełącznikem gałąż korekcji linii ( rezystory 3x75 om itd.) bo płynął w niej prąd 0.25A ? , dlaczego .
    Nie mam schematu , może mnie ktoś poratuje , będę wdzięczny za sugestie.
    I jeszcze jedno , czy ten monitor ma tryb serwisowy i jak w niego wejść?
    [ Ta wiadomość została zmieniona przez: RCom dnia 2002-01-29 08:48 ]

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: RCom dnia 2002-01-29 16:24 ]

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: RCom dnia 2002-01-30 10:45 ]

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: RCom dnia 2002-01-30 10:49 ]
  • #6 5131
    WojtWol
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Posłuchaj rad Tomek2000 u spróbuj popodstawiać kondensatory w zasilaniu linii.
  • REKLAMA
  • #7 5313
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze HYUNDAI HL-5870A pojawiła się czarna plama zasłaniająca połowę ekranu, co sugerowało uszkodzenie trafopowielacza. Objawy obejmowały brak obrazu przy starcie, pojawianie się obrazu po wyłączeniu i ponownym włączeniu monitora, a także częściowe wyświetlanie obrazu w systemie Windows z czarną połową ekranu. Przy niższej rozdzielczości 640x480 i częstotliwości 60 Hz obraz był wyświetlany w całości, jednak po zmianie na wyższą rozdzielczość problem powracał. Dyskusja wskazała, że trafopowielacze są zazwyczaj nie do naprawy i ich wymiana jest kosztowna. Jednak główną przyczyną problemu okazał się uszkodzony elektrolit w zasilaniu trafopowielacza, którego wymiana przywróciła pełną funkcjonalność monitora. Dodatkowo poruszono kwestie przegrzewania się tranzystora linii oraz problemów z synchronizacją i przesunięciem rastra, które mogą wynikać z uszkodzeń elementów zasilania i sterowania monitora.
REKLAMA