logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz mocy 1 W DIY – brak dźwięku, ciągły szum, nie reaguje na potencjometr

darek_16 03 Sty 2009 21:30 1376 13
REKLAMA
  • #1 5945052
    darek_16
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Mam problem z samorobnym wzmacniaczem mocy 1 W . Tak naprawde nigdy nie wydal z siebie zadnego sensownego dzwięku . Gdy go podłączam cały czas warczy i nie reaguje na kręcenie potencjometrem . Sprawdziłem go dwa razy czy nie podłaczyłem czegos zle i stwierdziłem ze jest wszystko dobrze . Sprawdzałem też wszystkie luty testem ciąglości . Myśle ze jedną rzecz zle podłaczyłem , tą kreskę przy kondensatorze 10uF połaczyłem z masą bo pomyślałem ze ta kreske trzeba połaczyc z tą drugą . Jak odlutowałem ten kabel nic się nie zmieniło . Do zasilania całego układu użyłem zasilacza antenowego 12 V 100 mA . Użyłem głośnika z zepsutego budzika 0.5 w 8 Ω .

Wzmacniacz mocy 1 W DIY – brak dźwięku, ciągły szum, nie reaguje na potencjometr

Dodano po 3 [minuty]:

To S1 myśle ze to przełacznik i wcale go nie wsadziłem .

Regulamin p.11, 11.1, 15
    Proszę się zastosować .
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #2 5945100
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 649
    Witam
    Czym zasilasz ten wzmacniacz? Kondensator C4 ma być podłączony do masy czyli do minusa zasilania.
    Pozdrawiam
  • #3 5945132
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    Przeniosłem z Przemysł Elektryka Energoelektronika
  • REKLAMA
  • #4 5945238
    darek_16
    Poziom 15  
    zasilam cały układ zasilaczem antenowym 12 V 100 mA
  • #5 5945547
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 236
    Najpierw polutuj poprawnie potencjometr regulacji głosu . Powinien być odizolowany dla prądu stałego . Czyli kondensator 2uF ( na przykład ) pomiędzy suwak potencjometru a wejście sygnału na scalak i taki sam kondensator pomiędzy górą potencjometru a wejściem sygnału . Na początek .
  • #6 5945780
    darek_16
    Poziom 15  
    A może byc kondensator np. 100uF albo 220 uF (bo akurat takie mam) jak te 2 kondensatory podłacze to powinno byc git ?
  • REKLAMA
  • #7 5947941
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    W żadnym wypadku . Te kondensatory mogą mieć maksymalnie 10 uF. poza tym na nóżce numer 7 powinno być 100uF (tak mi się, wydaje ) Poza tym jest zawsze układ aplikacyjny dla każdego tego typu układu . Poszukaj w katalogach firmowych . Taki katalog można zobaczyć na tzw datashied. Elektroda też ma taką przeglądarkę . Zajrzyj tam i zobacz co i jak powinno być podłączone . Pozdrawiam :))
  • #8 5956468
    darek_16
    Poziom 15  
    a dlaczego wtedy tych kondensatorów nie ma na tym układzie ?
  • Pomocny post
    #9 5960540
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Bo czasem niektórzy rysują układ w uproszczeniu . A to jest wzmacniacz operacyjny , czyli układ do różnych zastosowań . Zobacz w datashieed i będziesz wiedział wszystko. kliknij na aplkacion i masz dokładny schemat co się jak podłącza . Pozdrawiam ! :))
  • #10 5974931
    darek_16
    Poziom 15  
    Moze mi ktos napisze wrescie jak to zrobic , nie mam pojęcia co to ,, datashieed " . Podłaczyłem te 2 kondensatory i nic . Uklad ma wzmacniac dzwiek z komputera lub z mp4 .
  • #11 5975030
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5975117
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Dobry Człowieku ! Datashieed archive to dane techniczne wszystkich możliwych układów w internecie zebrane i opracowane do wykorzystania . Tam znajdziesz schemat układu dane techniczne i schemat aplikacyjny czyli ładnie namalowany schemat co i jak podłączyć . Wystarczy tam wejść odgapić i zrobić . Jest coś takiego i na Elektrodzie . Powodzonka :))
  • REKLAMA
  • #13 5979856
    darek_16
    Poziom 15  
    No chodze do 3 klasy gimnazjum a tam takich rzeczy nie uczą . Wszystko co wiem o elektronice to eksperymenty i książki nie mam nikogo takiego kto się zna mógł by mie pokierowac . A Ojciec sie tylko śmieje ze musi mi hurtowo bezpieczniki kupowac bo zbankrutuje .
  • #14 5984137
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    No to nic się nie bój . Ze mnie też się nabijali a teraz sami sprzęt przynoszą do naprawy . Zajmij się falami krótkimi . Jest taka strona www.pzk.org.pl i tam znajdziesz pomoc i bratnie dusze . Jest co roku organizowany obóz dla nowych adeptów tej sztuki . Jak tam wejdziesz to znajdź w pobliżu swego miejsca zamieszkania jakiś klub krótkofalowców. Teraz w ramach pomocy trochę literatury . Świat Radio - miesięcznik do kupienia w kiosku . Łukasz Komsta "Krótkofalarstwo i Radiokomunikacja "- Poradnik czyli przedszkole dla adeptów , lektura obowiązkowa na kursie PZK . Poza tym Świat Radio ma księgarnię wysyłkową z literaturą i masę układów do samodzielnego montażu. Jest jeszcze księgarnia wysyłkowa Wydawnictw Komunikacji i Łączności http//www.wkl.com.pl Na pewno coś tam znajdziesz dla siebie .Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia ! :))

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy samodzielnie zbudowanego wzmacniacza mocy 1 W, który nie generuje poprawnego dźwięku, a zamiast tego wydaje ciągły szum i nie reaguje na potencjometr. Układ jest zasilany z zasilacza antenowego 12 V 100 mA, a głośnik pochodzi z uszkodzonego budzika 0,5 W 8 Ω. W dyskusji zwrócono uwagę na prawidłowe podłączenie kondensatora elektrolitycznego 10 µF (C4) do masy, co jest kluczowe dla poprawnej pracy wzmacniacza. Zasugerowano również poprawne polutowanie i odizolowanie potencjometru regulacji głośności poprzez zastosowanie kondensatorów sprzęgających o pojemności maksymalnie 10 µF (np. 2 µF), a nie większych, jak 100 µF czy 220 µF, które mogą zakłócać działanie układu. Podkreślono, że schematy często są uproszczone i warto sięgnąć do datasheetów układów scalonych, gdzie znajdują się szczegółowe schematy aplikacyjne. Użytkownikowi polecono naukę podstaw elektroniki oraz korzystanie z zasobów takich jak datasheetcatalog.com i forum elektroda.pl. Zaproponowano także literaturę i kluby krótkofalarskie jako źródła wsparcia i wiedzy praktycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA