logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] - Problem ze wzmacniaczem. Brak dźwięku na wyjściu

Michal_Lach123 13 Sty 2023 17:33 2406 74
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić wzmacniacz, który po podaniu sygnału nie daje dźwięku na wyjściu i pokazuje około 0,6 V DC?

Przy takim objawie trzeba najpierw poprawić sam układ i połączenia: w wątku wskazano błędny schemat, brak pojemności filtrujących, dziwne wartości w sprzężeniu zwrotnym oraz zły dobór tranzystora końcowego, bo BD643 jest Darlingtonem i nie pasuje do tej aplikacji [#20383670] Przy sprawnym układzie na wyjściu powinno być blisko 0 V DC, a nie około 0,6 V [#20383931] W diagnostyce warto zwarć wejście do masy; jeśli brum znika, problem leży w wejściu, ekranowaniu przewodów albo prowadzeniu masy [#20400819] Ostatecznie autor znalazł uszkodzenie: tranzystor od stabilizacji prądu spoczynkowego był zwarty, po jego wylutowaniu i wymianie na BD139 wzmacniacz zaczął działać [#20392228] Po wytrawieniu nowej płytki i ustawieniu prądu spoczynkowego zgłosił, że wzmacniacz gra poprawnie [#20416609]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20383496
    Michal_Lach123
    Poziom 7  
    Ocena: 57
    Witam, Mam problem ze wzmacniaczem z takiego schematu - Problem ze wzmacniaczem. Brak dźwięku na wyjściu . Prosiłbym o sprawdzenie poprawności schematu. Problem polega na tym że po podłączeniu wejścia na wyjściu cisza jakiego źródła bym nie dawał.

Dodano po 40 [minuty]:

Zauważyłem że gdy odepne głośnik i podepne voltomierz to jest około 0.6V DC. Czy danie na wyjście kondensatora coś da?
  • REKLAMA
  • #2 20383670
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1188
    Bardzo okrojony schemat. Brak pojemności filtrujących. Dziwne wartości rezystorów w sprzężeniu zwrotnym.

Michal_Lach123 napisał:
    gdy odepne głośnik i podepne voltomierz to jest około 0.6V DC.
    Trochę za dużo , coś jest nie tak. Kondesator nic nie pomoże skoro wzmacniacz nie pracuje i nie wzmacnia.
    Mierzyłeś prąd spoczynkowy?

Dodano po 5 [minuty]:

Zaraz zaraz coś jest nie tak z połączeniem kolektorów wzmacniacza różnicowego oraz z oznaczeniem zasilania:- czy ty to zasilasz napięciem symetrycznym?

Dodano po 34 [minuty]:

- Problem ze wzmacniaczem. Brak dźwięku na wyjściu

Dodano po 5 [minuty]:

BD643 to Darlington, tu musi być pojedynczy tranzystor typu BD243C (przykładowo).
  • #3 20383827
    Michal_Lach123
    Poziom 7  
    Używam zwykłego zasilacza ale to nie problem przejść na symetrynczy

Dodano po 7 [minuty]:

aaanteka napisał:
    BD643 to Darlington, tu musi być pojedynczy tranzystor typu BD243C (przykładowo).
    Mam jego odpowiedniki czyli BDP281 z CEMI.

Dodano po 3 [minuty]:

aaanteka napisał:
    Mierzyłeś prąd spoczynkowy?
    Mierzyłem ale nie zależnie od pozycji potencjometru dostrójniczego jest 0
  • #4 20383919
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 305
    Przede wszystkim tu powinien być zasilacz symetryczny przy zasilaniu +/- musi być ok 0,5 Ucc na wyjściu i masz prawidłowo. Wzmacniacz różnicowy również do prawidłowej pracy wymaga zasilania symetrycznego. Zmień schemat choćby z #2 lub w necie znajdziesz podobne.
  • Pomocny post
    #6 20383931
    zdzichra
    Poziom 32  
    Przy sprawnych elementach i prawidłowym schemacie powinieneś mieć ok 0V na wyjściu. Schemat z twojego postu jest błędny i trzeba układ przerobić. Jakie masz napięcia tego zasilacza
  • #8 20383984
    aaanteka
    Poziom 42  
    zdzichra napisał:
    przy zasilaniu +/- musi być ok 0,5 Ucc na wyjściu i masz prawidłowo.
    Co ma prawidłowo? Nic nie jest prawidłowo od błędnego schematu, zasilania po zastosowane tranzystory typu Darlington.
    Czy też może:
    Michal_Lach123 napisał:
    gdy odepne głośnik i podepne voltomierz to jest około 0.6V DC
    jest prawidłowe?

zdzichra napisał:
    Wzmacniacz różnicowy również do prawidłowej pracy wymaga zasilania symetrycznego.

Nie koniecznie wystarczy na wejściu stworzyć tak zwaną masę pozorną i wzmacniacz pracuje przy zasilaniu napięciem pojedynczym.
    Sposób powszechnie stosowany przy wzmacniaczach operacyjnych zasilanych z jednego napięcia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20383991
    zdzichra
    Poziom 32  
    Przy prawidłowym wykonaniu sprawnych elementach musi grać😁
  • #10 20384006
    aaanteka
    Poziom 42  
    zdzichra napisał:
    Schemat z twojego postu jest błędny i trzeba układ przerobić.
    Kolego czytasz cały wątek-temat, czy tylko pierwszy post i to fragmentarycznie? Zajrzyj do mojego postu#2. Wszystko jest, eureka:D.

Michal_Lach123 napisał:
    Przez weekend wytrawie nowe PCB i napisze czy gra
    Nie śpiesz się skoro masz już taką z błędami, to z powodzeniem możesz za pomocą kliku przewodów 0,3mm2 i może cięć ścieżek wykonać prawidłową apliację.
    Tym bardziej że jest to niewielki zakres poprawek, a obwód tylko m.cz. , a nie w.cz..
    Nie pamiętam ile mają napięcia roboczego wspomniane przez ciebie BD281-sprawdź.

Co więcej ten wzmacniacz możesz sprawdzić tylko na samych tranzystorach sterujących i słuchawkach dla minimalnego wysterowania. Zwykle tak się robi przy naprawach oszczędzając sobie dodatkowych strat i "efektów cieplnych".

Dodano po 4 [minuty]:

Niestety BD281 ma napięcie pracy maksymalnie 30V.
  • #11 20384014
    Michal_Lach123
    Poziom 7  
    aaanteka napisał:
    Nie pamiętam ile mają napięcia roboczego wspomniane przez ciebie BD281-sprawdź.
    Ten mój to BDP281 nie BD281, ale ma on napięcie kolektor baza 40V, a kolektor emiter tylko 30V. Nie spalą sie przy napięciu miedzy + a - 40V (napięcie mierzone bez obciążenia).

Dodano po 8 [minuty]:

A czy moge zastosować takie troszke większe tranzystory mocy BDP 491 ? Tutaj przesyłam jego parametry Napięcie: 50V
    Prąd: 15A
    Moc: 125W
  • #12 20384041
    aaanteka
    Poziom 42  
    Michal_Lach123 napisał:
    kolektor emiter tylko 30V.
    To jest maksymalnym wyznacznikiem dla nas. Możesz się pobawić i sprawdzić jakie jest faktycznie napięcie przebicia, ale to tranzystory z lamusa w latach świetności "psujące" nerwy każdemu elektronikowi.

Praktycznie możesz wykonać na nich wzmacniacz zasilany napięciem symetrycznym +12V/-12V. Mocy z tego nie osiągniesz zbyt specjalnej. Edukacyjnie jak najbardziej wzmacniacz przydatny.

Dodano po 3 [minuty]:

Michal_Lach123 napisał:
    czy moge zastosować takie troszke większe tranzystory mocy BDP 491 ?
    Oczywiście nikt ci nie zabroni, ale one również nie należały do zbyt specjalnie udanych produktów CEMI. Te dane to iście teoretyczne , a praktycznie tranzystory te uszkadzały się przy pracy jak DB354.

Dodano po 2 [minuty]:

Takie zabytki to już po mału mają wartość kolekcjonerską-szkoda je poświęcać, warto zachować sprawne.
    Proponuje zakupić coś bardziej współczesnego i dostępnego.
  • #14 20384092
    aaanteka
    Poziom 42  
    Tak, masa to masa jedna i taka sama w całym obwodzie. Aby zbytnio nie komplikować schematów umownie każdy punkt podpięty do masy tak się właśnie oznacza.

Mam wrażenie, że kolega nie za bardzo sobie jeszcze radzi z napięciem symetrycznym, czym ono jest i czym w nim jest masa.

Dodano po 3 [minuty]:

Uruchom na początek wzmacniacz na słuchawkach z wlutowanymi wyłącznie tranzystorami sterującymi- to taki mini wzmacniacz mający w porywach może 0,25W.
  • #15 20384108
    Michal_Lach123
    Poziom 7  
    aaanteka napisał:
    Mam wrażenie, że kolega nie za bardzo sobie jeszcze radzi z napięciem symetrycznym, czym ono jest i czym w nim jest masa.
    Wydawało mi się że ta masa, którą kolega narysował jest przekrzywiona i że to jakas inna masa
  • #17 20387226
    Michal_Lach123
    Poziom 7  
    aaanteka napisał:
    Uruchom na początek wzmacniacz na słuchawkach z wlutowanymi wyłącznie tranzystorami sterującymi- to taki mini wzmacniacz mający w porywach może 0,25W.
    Mam już zlutowane, ale w którym miejscu podpiąć słuchawki? - Problem ze wzmacniaczem. Brak dźwięku na wyjściu

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Słuchawki połączyłem w ten sposób - Problem ze wzmacniaczem. Brak dźwięku na wyjściu

Dodano po 3 [minuty]:

Odlutowałem słuchawki i sprawdziłem ich polaryzację sposobem na baterie i gdy przylutowałem to mi się zwarły te dwa miejsca - Problem ze wzmacniaczem. Brak dźwięku na wyjściu I wzmacniacz przestał grać. Co się mogło uszkodzić?
  • #18 20387889
    aaanteka
    Poziom 42  
    Kolego zastanów się najpierw co robisz.
    Miałeś dane kilka dobrych rad , ale z nich nie skorzystałeś.
    Podstawa to zapoznanie się z minimum teorii, zasadą funkcjonowania wzmacniacza, zapoznanie się z taką samą jak twoja, typową aplikacją - wzmacniacza z bootstrapem, przejrzenie konstrukcji prawidłowych w tym wzmacniaczy produkowanych seryjnie.

Przyjrzałeś się samodzielnie swojemu schematowi jeszcze raz? Niestety nie. Za to przystąpiłeś do praktycznego działania: uruchamiania ,tylko czego? Schemat zawiera kolejny błąd przeze mnie zostawiony poprzednio, a przez ciebie nie zweryfikowany:

Słuchawki podłącza się co jest oczywiste do wyjścia wzmacniacza jako obciążenie zamiast głośnika,co jest logiczne i było zasygnalizowane:

Jeżeli czegoś nie wiesz i zadajesz pytanie, to musisz okazać trochę cierpliwości aż ktoś ci odpowie, a nie działać na oślep i pospiesznie.

Dodano po 4 [minuty]:

Widzisz różnicę w schemacie i w tym co i jak się prawidłowo sprawdzane, a co ty sprawdzałeś? Najpierw odpowiedz zanim zaczniesz ponownie działać.
  • REKLAMA
  • #19 20388351
    Michal_Lach123
    Poziom 7  
    podłączyłem z poprawkami i spalił sie tranzystor sterujący

Dodano po 3 [minuty]:

Popatrzyłem i dowiedziałem sie że ten tranzystor 2SC3807 ma napięcie maksymalne 30V a tam jest 40V. Czy to mogło spowodować jego spalenie? A jeśli tak to czy tranzystor od prądu spoczynkowego też trzeba wymienić?
  • #20 20388485
    aaanteka
    Poziom 42  
    Kolego, zacznij od edukacji zanim coś wykonasz jeszcze w ramach realizacji projektu. Jakie są realne napięcie w obwodzie stopnia końcowego ? -Tu przydatna będzie analiza podobnych rozwiązań produkcyjnych, schematów serwisowych, gdzie masz zwykle podane napięcia w danych punktach.
    Nie można się zabierać do konstruowania wzmacniaczy bez odpowiedniego przygotowania.
    Spaliłeś, właściwie nie układ, a zlepek nieracjonalnie połączonych-rozłączonych elementów elektronicznych jak w poście #17.
    Miałeś zaznaczoną uwagę o maksymalnym napięciu dopuszczalnym tranzystorów, ale zbagatelizowałeś ją w stosunku do wszystkich użytych w realizacji.
    Praktycznie nie robisz nic odkrywczego jak tylko powielenie schematu sprawdzonego chociażby w krajowych konstrukcjach Unitry. Warto przejrzeć ich schematy i samodzielnie porównać z własnym.

Dodano po 29 [minuty]:

Przykladowo Radmor 5102

Amator2 wersja tranzystorowa GML

WS418

WS301 TRAWIATA

DSS201 ZODIAKopcje

Zodiak schemat podstawowy

Dodano po 9 [minuty]:

• REKLAMA
  • #22 20389187
    aaanteka
    Poziom 42  
    Najkorzyśtniej jest na początek się osłuchać wybranego sygnału zakresu 800-1200Hz, a potem takim testować wzmacniacz w tej konfiguracji na słuchawkach.

Przy większym wysterowaniu wyrażnie powinien zniekształcać się w związku z obcinaniem wierzchołków sinusoidy, a przy zmniejszeniu powinien natychmiast wracać do czystego brzmienia. powinna być możliwość regulacji prądu spoczynkowego oczywiście tylko tranzystorów sterujących - spadek na tych rezystorach 68 om.
    Jak wszystko dobrze montujesz tranzystory końcowe.
    Warto zasilanie podawać na wszelki wypadek przy pierwszym uruchomieniu przez rezystory drutowe na Vcc+ i Vcc- 10-47om/5-10W. jak coś będzie nie tak, to one odbiorą moc, a nie tranzystory końcowe uszkadzając się.
  • #23 20389478
    Michal_Lach123
    Poziom 7  
    aaanteka napisał:
    Najkorzyśtniej jest na początek się osłuchać wybranego sygnału zakresu 800-1200Hz, a potem takim testować wzmacniacz w tej konfiguracji na słuchawkach.
    A to jakbym chciał zrobić pomiar na słuchawkach to jaki prąd spoczynkowy ustawić?
  • #24 20389745
    aaanteka
    Poziom 42  
    Nic nie ustawiasz , a jedynie sprawdzasz , czy prąd płynie i daje się regulować. Bo wstępnego uruchomienia zawsze ustawiamy potencjometr tak, aby prąd popłynął najmniejszy. Nadal brak teorii potrzebnej do samodzielnej budowy wzmacniacza.
  • #25 20390172
    Michal_Lach123
    Poziom 7  
    Spróbowałem zmierzyć prąd spoczynkowy, ale jest taki problem że prąd spoczynkowy po wpięciu do sieci jest praktycznie zerowy, a dopiero przy wyciąganiu wtyczki ten prąd wzrasta do ustawionej wartości
  • #26 20390290
    aaanteka
    Poziom 42  
    Jak wykonujesz ten pomiar i czym? Opisz czczegółowo.

Dodano po 38 [sekundy]:

I dla jakiej obecnie opcji zaawansowania wzmacniacza w montażu elementów.
  • #30 20392228
    Michal_Lach123
    Poziom 7  
    Znalazłem źródło problemu. Tranzystor od stabilizacji prądu spoczynkowego był zwarty. Dla pewności go wylutowałem i sie potwierdziło. Wszystkie nóżki 0 ohm

Dodano po 13 [minuty]:

Wymienie go na BD139

Dodano po 6 [minuty]:

Wszystko działa :)

Dodano po 38 [sekundy]:

Jutro zamontuje tranzystory końcowe

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem dźwięku na wyjściu wzmacniacza, który oparty jest na schemacie z nieprawidłowymi wartościami komponentów. Po podłączeniu głośnika na wyjściu nie było sygnału, a pomiar napięcia wykazał 0,6V DC. Użytkownik zauważył, że zastosowanie kondensatora na wyjściu nie przyniosło efektu, ponieważ wzmacniacz nie działał poprawnie. W trakcie dyskusji zasugerowano konieczność użycia zasilania symetrycznego oraz poprawki w schemacie. Po wymianie uszkodzonego tranzystora i zastosowaniu odpowiednich komponentów, wzmacniacz zaczął działać poprawnie, a użytkownik uzyskał dźwięk. Wskazano również na znaczenie krótkich połączeń i odpowiedniego montażu elementów na płytce drukowanej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA