logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 3420, problem z platformą podtrzymującą tusze.

keychi 30 Mar 2004 11:47 1590 10
REKLAMA
  • #1 571419
    keychi
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    W ostatnim czasie moja drukarka zaczeła się zachowywać bardzo niewłaściwie. Najpierw zerwał pasek kawałek plastiku od tej platformy, a potem gdy to podkleiłem zauważyłem że ta platforma która się porusza bardzo gwałtownie. Czy jest to możliwe, że padło zabezpiecznie (czujnik) przed stabilniejszym przesuwem tej platformy? Jest to męczące gdyż wcześniej nie chodziła mi ta drukarka tak głośno.[/i]
  • REKLAMA
  • #2 571487
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    raczej skłaniałbym się że drukarka jest jakoś źle złozona, albo coś jest niedokręcone, rozbiez ją jeszcze raz i sprawdź czy wszystko jest dobrze poskładane
  • REKLAMA
  • #3 572195
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Ta drukarka jest b.licha , tak jak wyżej sprawdź montaż , mocowanie paska z pseczkami , przesmaruj ew. pręt prowadnicy
  • #4 818372
    ernest
    Poziom 11  
    Zobacz co napisałem na ten temat w trochę innym poście:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic73818.html

Nie ma co się tym babrać, wyrzuć ten złom i kup coś lepszego, bo co najwyżej się pokaleczysz (Ja rozciąłem sobie 2 palce róbując to naprawić, a kumpel w swojej próbował kleić kropelką, ale tylko ręce sobie pokleił :-)
  • #5 818716
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    A ja naprawiłem już takich kilkanaście i wszystkie działają ok. Te modele oraz modele niższe 3325 itp. maja taką wade że urywają się wózki z głowicami można to banalnie naprawić potrzebne jest tylko trochę wyobraźni kawałek gumy i kołeczek metalowy taki na jakim przykręca się płyty główne w obudowie komputera. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 821717
    ernest
    Poziom 11  
    Do: mcciuciek

Nie wiem jakim cudem udało się to naprawić, bo ja miałem kupę pomysłów i za każdym razem kończyło się jak w tej czeskiej kreskówce o sąsiadach. Kleiłem, próbowałem zgrzewać, nawet coś tam ze spinaczem kombinowałem, ale za każdym razem taśma urywała wszystko, ostatecznie dzięki że powiedziałeś że to da się naprawić szkoda że ja i kumpel swoje wyrzuciliśmy :? [/quote]
  • #7 822167
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    A założyłeś wogóle przezroczysty pasek stroboskopowy? Skoro wózek szaleje, to tak jakby nie było tego paska, lub jest naodwrót założony.
  • #8 822275
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    -> ernest poczytaj FAQ jest tam sposób jest tam link do sposobu, ja robie tak: najpierw kleję pasek do elementu kropelką, jak złapie wierce dwie dziurki i wkładam w nie zszywke odpowiednio zaginająć, wszystko zalewam szarym poxipolem.. W ten sposó jak mcciuciek naprawiłem już około 20 drukarek żadna do tej pory nie wróciła ponownie (a pierwsza napraw odbyła sie jakieś pół roku temu), a co do problemu to co znaczybardzo gwałtownie, drukuje w ogóle?? w tej drukarce jak pawelzet zauważył powodem może być pasek bądź czujnik od siebie dodam że w tej drukarce ma znaczenie jak zakładasz owy pasek (nie jest symetryczny)
  • REKLAMA
  • #9 901950
    boydrome
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja podkleilem swoja Poxipolem.
    Przykleilem ten kawaleczek ktory odpada.
    Nakleilem na niego 3 warstwy POXIPOLU
    (jedna pod drugiej po wyschnieciu).
    Oczywiscie trzeba odczekac ok 10 godzin a nie 10 min
    bo klej jest jeszcze elastyczny a musi byc jak skała.
    Pozniej pasek mi spadal wiec...
    Przykleilem tasma przeztoczysta pasek do
    elementu na ktory jest mocowany (uprzenio odkrecajac od wuzka)
    Teraz wszystko jest ok po za...
    PAMIETAJCIE JEZELI DRUKARKA SZALEJE I SILNIKI OSIAGAJA
    MAXYMALNE I NIEWIARYGODNE OBROTY UPEWNIJCIE SIE
    CZY MACIE ZALOZONE PRZEZROCZYSTE RASMY (jak to juz ktos
    napisal stroboskopowe)

!! MAM INNY PROBLEM !! <=====
    Po wlaczeniu drukarki nastepuje mozna powiedziec inicjalizacja
    Silniczki sie zaczynaja krecic karetka z tuszami jezdzi ale...
    Jedzie do prawej strony tam nastepuje przeczyszczenie glowic
    i kiedy ma wracac na miejsce zatrzymuje sie :(
    Doslowie moze 1 cm od prawej strony po czyszczeniu glowic.
    CO MAM ZROBIC ???
  • #10 901965
    rafal_pal
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wszystko moze sie zgadza z tym co piszecie ale nikt nie napisal nic o przeczyszczeniu czujnika karetki ktory odczytuje polozenie karetki z tasmy jesli bedzie brudny to drukarka moze wlasnie takie kawalki robic . Sprobuj moze pomoc;)
  • #11 902026
    boydrome
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Wiec odpowiem sobie sam :)
    Bedzie to moze pomocna wskazowka dla innych.
    DRUKARKA DZIALA BO
    Wyjalem sprezyne ktora jest do naciagania paska.
    Element trzymajacy karetke sklejilem zbyt duza iloscia kleju
    Przez co klej ktory w nadmiarze chaczyl o sprezyne
    Uniemozliwial powrot karetki na jej poczatkowe miejsce czyli w lewo

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP 3420 ma problem z platformą podtrzymującą tusze, która porusza się gwałtownie i hałaśliwie. Przyczyną może być uszkodzony lub źle zamontowany pasek stroboskopowy, który stabilizuje ruch wózka z głowicami. Uszkodzenia mechaniczne, takie jak zerwanie paska lub odłamanie elementów plastikowych platformy, są częste w tym modelu i podobnych (np. HP 3325). Naprawa wymaga precyzyjnego montażu, smarowania prowadnic oraz odpowiedniego klejenia paska, np. za pomocą Poxipolu i zszywek, aby zapewnić trwałość i stabilność. Brudny lub uszkodzony czujnik położenia karetki może powodować zatrzymanie wózka w trakcie pracy. W niektórych przypadkach konieczne jest usunięcie sprężyny naciągającej pasek, jeśli klej blokuje jej ruch. Zaleca się dokładne sprawdzenie montażu, czyszczenie czujników oraz prawidłowe założenie przezroczystego paska stroboskopowego, który jest asymetryczny. Niektórzy użytkownicy sugerują wymianę drukarki na nowszy model ze względu na częste awarie i trudności z naprawą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA