logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - Błędy userinit.exe, drwtsn32.exe, taskmgr.exe po aktualizacjach

GloK 30 Mar 2004 16:00 3974 10
REKLAMA
  • #1 571785
    GloK
    Poziom 12  
    Zdechł Windows XP i to w dość dziwny sposób. Wszystko wykonuje nieprawidłową operację :lol: Najpierw userinit.exe, potem drwtsn32.exe, a jak go wywołam to jeszcze taskmgr.exe.

Wszystko zaczęło się dziać gdy po kilku rzeczach (otwarłem jakiś dziwny załącznik, usunąłem Nero, nagrałem sterowniki Via 4in1) i po dłuższej pracy wyskoczyła mi ochrona systemu prosząca o płytę. Chwilowo nie mając jej na składzie - odmówiłem.
    Po ponownym uruchomieniu pokazywał się tylko komunikat, że explorer.exe "wykonał nieprawidłową operację" i że "nastąpi jego zamknięcie" 8)

No cóż... shit happens :!:

Zawsze mogłem pracować bez powłoki :D (w końcu od czego jest Total Commander), ale nie :!: zachciało mi się go naprawiać :evil:

Po ponownej instalacji (naprawie) chodził przez chwilę... i zdechł :( (Jest w stanie takim jak na początku posta)

Jak na razie mam jeszcze 98SE i jakoś żyję, jednak większość programów miałem poinstalowanych w XP, a 98 służył mi tylko do naprawiania XP i grania w niektóre gry.

Z czystego lenistwa nie uśmiecha mi się nagrywać nowego XP. Znowu instalacje programów, sterowniki, grzebanie w ustawieniach itp.

System był już bardzo... "spersonalizowany". Miał już chyba z calusieńki ROCZEK :!: :!: :!: , ale w miare dobrze konserwowany działał szybko i bez zarzutów.

O co może mu chodzić ??
    System teoretycznie mogę na chwilę włączyć (zaraz po naprawie przez chwilę działa :D )

Co to jest i za co odpowiada ten drwtsn32.exe ??
  • REKLAMA
  • #2 571831
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    hmmm tak sobie myśle że mogłeś słapać jakies badziewie typu wirus :) hmm może tu pomoże zwykły program anty... ale jeżeli to nie to no to radze perzeinstalować system wystarczy wepchnąć płytkę instalacyjną do cd-romu i odpalić instalacje później wybierasz ze chcesz chyba naprawić system a jak to nei pomoże to radze Ci zrobić foramt i od nowa XP aha jeszcze jedno jezeli masz 2 systemy to muszą one być na OSOBNYCH PARTYCJACH!!!! w przeciwnym wypadku bedą się pokazywać takie krzaki bo miałem dosć podobny problem ale zrobiłem format i wszystko ok

Pozdrowionka :):)
  • REKLAMA
  • #3 571837
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    ja miałem win2k i win98se na 1 partycji i chodziło :D - zero krzaków
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 572262
    joger.js
    Poziom 23  
    hmm co do win 98 i win XP no to mają w tym samym miejscu chyba program files i tym sposobem mogą występować błędy ....

Pozdrowionka
  • #5 573239
    GloK
    Poziom 12  
    :arrow: joger.js
    Bez obrazy ale nie jestem aż tak zielony żeby o tym nie wiedzieć :?

Mam systemy na osobnych partycjach i nie było z nimi wcześniej żadnych problemów :!: Problemy zaczęły się gdy odmówiłem płyty ochronie systemu.

Miałem ciągle włączonego antywirusa. Nie aktualizowałem go jednak od jakiś 2 tyg. dlatego interesuje mnie czy nie pojawiły się ostatnio jakieś nowe wirusy.
    Na wszelki wypadek zaktualizuję i przeskanuje kompa z Win 98.

System już raz naprawiałem, a jak już wcześniej napisałem nie widzę sensu i... nie mam ochoty :D nagrywać nowego, "czystego" Winblowsa.

No i co to jest ten drwtsn32.exe ???
  • #6 573274
    joger.js
    Poziom 23  
    a wiesz ze już sam się pogubiłem ... ?? ale mówie Ci zrób formata to CI zajmie do godzinki czasu :roll:
  • #7 573632
    GD
    Poziom 22  
    ale ja nie miałem błędó z program files :D:D:D
    Pozdrawiam
  • #8 573961
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    doctor watson coś takiego chyba chodzi o powoc w naprawianiu sysu czy jakoś tam na płytce 98 to gdzieś też jest a- samo formatowanie u mnie czasem nie uzdrawia sytuacji polecam zamarkowanie zerami nortonem utilis,em z innej partycji pozdrawiam totalnie
  • #9 574086
    GloK
    Poziom 12  
    Cytat:
    ale mówie Ci zrób formata to CI zajmie do godzinki czasu

Sam format może tak, ale zanim poinstaluje wszystkie programy i przywrócę system do stanu sprzed "wypadku" miną wieki :?

A chodzi tu przecież o jakąś drobnostkę. Poza tym... należę do ludzi którzy chcą czasem dociec czemu coś się dzieje tak, a nie inaczej i nie instalować Windy 2 razy w tygodniu :D

Dzięki jannaszek, wreszcie ktoś coś mi podpowiedział. Calkiem możliwe, że drwtsn32 służy do naprawy, bo... najpierw zawiesz się jakiś program, później wyskakuje drwtsn32.exe i... też się zawiesza. Skoro popsuł się program do naprawy systemu, to WinXP nic już chyba nie pomoże :( i pozostaje mi tylko format :cry: .

No ale będę jeszcze próbował :!:
  • #10 574147
    GD
    Poziom 22  
    w przyszłości należy robić kopię takich plików - to i ja zapamiętam :D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 582880
    GloK
    Poziom 12  
    Nie, kopii robić nie warto :? Od tego jest dobry program antywirusowy i w XP opcja napraw 8)

Jak zwykle... to był wirus :!:
    W32.bagle@mm, W32.bagle.M i W32.bagle.N, W32.bagle.zip - nie wiem czemu aż tyle gatunków, musiał być chyba polimorficzny

Zainfekowane miałem jedynie 1 000 / 120 000 plików :D

Może ktoś chce zrobić komuś niespodziankę :?:
    Zachowałem sobie 1 egzemplarz :twisted: . Infekuje pliki *.exe i *.zip.
    XP po nim całkiem wysiada, a 98SE ma zajęty cały RAM i bardzo rozrośnięty plik wymiany.

Wystarczy tylko otworzyć załącznik :lol: . Nie wiem jak mogłem się na to nabrać. Wiadomość przyszła z allegro i byłem ciekaw co to za nowy chwyt reklamowy :oops:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z systemem Windows XP po aktualizacjach i wykonaniu kilku czynności, takich jak otwarcie podejrzanego załącznika, usunięcie Nero oraz instalacja sterowników Via 4in1. Po odmowie podania płyty instalacyjnej do ochrony systemu pojawiły się błędy związane z plikami userinit.exe, drwtsn32.exe oraz taskmgr.exe, a explorer.exe wykonuje nieprawidłową operację i zamyka się. Próby naprawy systemu poprzez instalację naprawczą przyniosły tylko chwilową poprawę. W dyskusji pojawiły się sugestie, że przyczyną może być infekcja wirusowa, zwłaszcza polimorficzny wirus z rodziny W32.bagle, który infekuje pliki *.exe i *.zip. Zalecane jest użycie aktualnego programu antywirusowego do skanowania i usunięcia infekcji. Formatowanie i czysta instalacja systemu są ostatecznością, jednak mogą być konieczne, gdy narzędzia naprawcze systemu zawiodą. Wspomniano także o narzędziu drwtsn32.exe (Doctor Watson) jako komponencie diagnostycznym systemu Windows służącym do wykrywania błędów. Problemy z partycjami i współistnieniem systemów Windows 98SE i XP na jednej lub osobnych partycjach były dyskutowane, jednak użytkownik potwierdził, że systemy są na osobnych partycjach i wcześniej nie było problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA