logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - Błędy CRC, zawieszanie się i problemy z instalacją programów

Latino 11 Lip 2004 20:23 1844 13
REKLAMA
  • #1 737463
    Latino
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Miałem sporo kłopotów z kompem: wolno chodził, czasem sie zawieszal, nie chodzily niektore gry etc. Zainstalowalem nowego winXP i nic nie pomoglo a nawet jest gorzej: pomijam juz problemy z zainstalowaniem karty dzwiekowej i TV. najwazniejsze jest to ze przy probie instalacji czegokolwiek z płyty (gry, programy) bardzo czesto komp sam sie resetuje lub wywala błąd CRC (na innym komputerze z tych samych plyt instalacja przebiega bez problemu). Ostatnio gdy sie zawiesil zrobilem reset i klapa - XP przy starcie wywala blad ze uszkodzony jest plik rejestru i komp sie nie wlaczy :( Nie dziala ani tryb awaryjny ani 'ostatnia dobra konfiguracja'. Kiedys tez juz cos takiego sie zdarzylo (konieczna byla reinstalacja win). Co ja mam z tym począć? Ponowna instalacja XP zapewne znowu skonczy sie tym samym. Myslalem ze to jakis wirus - skanowalem ,formatowalem i nic. Moze to jakis konflikt sprzetowy. moze cos innego? Najgorsze jest to CRC i zwisy :(

Prosze o pomoc!

Moja konfiguracja to Duron800+KOB133A+quantum 30GB(NTFS)+256RAM+CreativeLive+AverTVGO
  • REKLAMA
  • #2 737484
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Powinieneś zacząć od sprawdzenia dysku twardego pod kątem bad sektorów (gruntowny scandisk), a także na obecność wirusów i innych tego typu programów (czasem lokują się w MBR).
    Nie zaszkodzi sprawdzenie temperatury procesora (podejrzewam, że chodzi podrasowany, jeżeli tak, to przywróć nominalne ustawienia) lub pamięci, która przy niewłaściwych ustawieniach parametrów pracy powoduje kłopoty. Mam nadzieję, że sprawdziłeś kontakt taśmy HDD z płyta główną.
  • #3 737491
    Latino
    Poziom 12  
    Norton Disk Doctor ktorym probowalem skanowac HD byl zainstalowany na dysku z win98 i nie widzial NTFSa wiec skanowalem mksem i nic nie wykryl. Pamieci od razu na poczaktu przestawilem na wolniejsza prace a taśma 3ma sie dobrze (sprobuje ja jeszcze na probe wymienic)
  • REKLAMA
  • #4 737519
    nexus6
    Poziom 11  
    Witam,
    Myślę że PC nie jest kręcony. Jeżeli tak to ustaw stare nastawy dla CPU i pamięci.
    MKS to nie scandisk zrób tak jak radzi kolega. Jeżeli ci się zainstalował XP
    to zrób scandisk właśnie z niego. Głowa do góry komputery są dla ludzi a nie odwrotnie. :D
  • #5 737531
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Latino napisał:
    Norton Disk Doctor ktorym probowalem skanowac HD byl zainstalowany na dysku z win98 i nie widzial NTFSa wiec skanowalem mksem i nic nie wykryl. Pamieci od razu na poczaktu przestawilem na wolniejsza prace a taśma 3ma się dobrze (sprobuje ja jeszcze na probe wymienic)

Nie chodzi o "przestawienie pamięci na wolniejszą pracę" tylko o przeprowadzenie testu pamięci przy pomocy np. programu Memtest. Pamięć może być sprawna, ale przy określonych ustawieniach w biosie, może sprawiać problemy. Właśnie dlatego polecam uzycie testera pamięci.
  • #6 744305
    punisher999
    Poziom 16  
    Zainstaluj tez aide tam sa czesto wyswietlane problemy ze sprzetem i sugestie. Disk doktor w Norton System Works jest zwykle najskuteczniejszy zainstsaluj go na win xp.
  • #7 744400
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Sprobuj zamienic sie z kins na RAM kiedys mialem podobny problem i pomogło.(Przez tydzien meczylem sie z instalka winXP).Moze masz problemy z biosem, sprobuj na czyjejs podobnej plycie glownej i procku.Moze konieczny bedzie FlashBios.
  • REKLAMA
  • #8 744811
    gregoryi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Mam bardzo podobny sprzęt do Twojego. Nie ma tylko takiej muzy i TV ale wszystko się zgadza. U mnie XP śmiga bez problemu. Przede wszystkim wyjmij wszystkie peryferia zostawiając jedynie grafikę. I po zainstalowaniu zobacz jak będzie zachowywał się XP. Polecam jeszcze próbę instalacji service packa.

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #9 745074
    Jimmy
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Ja mialem kiedys podobny problem.. obojetnie jaki win zawsze bledy i zawiechy... problemem byla niestety płyta główna.. po jej wymianie wszystko ladnie fruwało ;)
  • #10 750448
    fragille
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    zainstaluj sterowniki od plyty glownej i karty graficznej
  • #11 751686
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    A ja stawiam na dysk twardy (nie zaczął czasem głośno chodzić?)
    gruntowny skandisk z badaniem powierzchni i patrzeć co będzie.
    A sama instalację poprzedził bym zlikwidowaniem i ponownym założeniem partycji oraz sformatowaniem dysku (byle nie formatowaniem szybkim)
  • #12 751799
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Podsumujmy:
    -sprawdź pamięć programem MemTest 86+ - jeśli będą błędy spróbuj w BIOSie wyłączyć Cache procesora i ponów test - jeśli nadal będą to winna jest pamięć, jeśli znikną - masz uszkodzony prcesor
    -Przeskanuj dysk ScanDiskiem z opcją sprawdzania powierzchni, jeśli będą błędy - reklamuj dysk lub jeśli jest po gwarancji - wyzeruj WDClearem.
    -Sprawdź temperaturę na CPU i karcie graficznej (jeśli jest wiatrak na VGA, prawdź czy się kręci) - jeśli wiatrak na CPU się kręci, radiator nie jest zabity kurzem a temperatura przekracza 60*C to prawdopodobnie masz uszkodzony procesor.
    Jeśli nic nie pomoże to sprawdź wszystkie komponenty na innej płycie głównej, niestety płyty Kobian Group/Mercury słyną z kiepskiej jakości i awaryjności.
  • #13 768289
    djcrash
    Poziom 14  
    Zrób czyszczenie sektora startowego MBR
    najprosciej go z robic z lini polecen pod dosem
    c:\>fdisk /mbr
    a potem kliknij enter i to wszytsko

Moze to tez cos pomoze a niektore programy nie zawsze moga wyszyscic MBR bo chroni go windows

Pozdrawiam djcrash
    http://zaklin.djcrash.cal.pl[/url]
  • #14 768671
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Co do tego ma MBR... zresztą w xp jest fixmbr a nie fdisk /mbr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem po reinstalacji Windows XP, w tym błędy CRC podczas instalacji programów z płyt, częste zawieszanie się systemu oraz uszkodzenie plików rejestru uniemożliwiające uruchomienie systemu. Dyskusja sugeruje, że przyczyną mogą być uszkodzenia sprzętowe, zwłaszcza dysk twardy z bad sektorami, pamięć RAM z błędami lub niewłaściwymi ustawieniami BIOS, a także płyta główna o niskiej jakości. Zalecane jest wykonanie gruntownego scandisku z opcją sprawdzania powierzchni dysku, test pamięci RAM programem Memtest86+, sprawdzenie temperatury procesora i karty graficznej, a także ewentualna wymiana taśmy HDD. Wskazane jest także odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników płyty głównej i karty graficznej oraz próba instalacji Service Packa. W przypadku podejrzenia uszkodzenia płyty głównej lub BIOS-u, sugerowana jest ich wymiana lub aktualizacja BIOS-u. Dodatkowo, można spróbować naprawy MBR za pomocą narzędzi systemowych Windows XP (fixmbr). Wskazano, że problemy z CRC i zawieszaniem się mogą wynikać z uszkodzonego dysku, pamięci, procesora lub płyty głównej, a także z konfliktów sprzętowych lub niewłaściwych ustawień BIOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA