logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Elemis - różnica między Dolby Digital a Dolby Prologic 6 ch?

melon 27 Lis 2002 18:31 1969 3
REKLAMA
  • #1 59501
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Hej

Mam DVD Elemis z wbudowanym dekoderem Dolby Digital a co za tym idzie posiada 6 wyjść: L P przód L P tył Central i subbofer.
    Problem w tym ze jak odtwarzam film ze znaczkiem DolbyDigital w opcjach playera wyświetla" Dolby Prologic 6 ch" i nie jestem pewny czy to
    ma tak być.
    Jeśli ktoś jest obeznany w terminach AC3,Prologic itd to proszę o naświetlenie tematu.

dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 59655
    kaldach
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Po pierwsze masz ustawiony tryb Prologic na Auto, co powoduje, że włącza ci się on niezależnie i z Dolby digital są nici.
    Tak więc:
    1.Prologic to analogowy system który dekoduje z dwukanałowego dźwięku:
    a) Sygnał kanałów przednich L i R
    b) Sygnał głośnika centralnego /pasmo zawężone do 7kHz/
    c) Syganł dla głośnika tylnego - łączy się także czasem dwa tylnie z tym, że obraca się fazę sygnału jednego z nich /pasmo też zawężone do 7kHz/

Występuje jescze wersja ENCHANCED Prologic, która dodatkowo ma wbudowany filtr dla subwoofer`a.

2.Dolby digital 5.1 to poprostu pięć niezależnych kanałów, każda ścieżka zapisana jest osobno, co powoduje brak ograniczenia pasma dla głośników centralnego i głośników tylnych (które są niezależne), i dodatkowo jest to full zapis cyfrowy.

Tak więc wyłącz w DVD - Prologic [off] i po sprawie, po uruchomieniu filmu wybierz w opcji płytki, lub przyciskiem pilota system dźwięku (dolby 5 ch, lub 5.1) lub dolby 2.0 (wtedy masz dźwięk w dwóch kanałach).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 59681
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    więc zrobiłem tak:
    W menu AUDIO playera ustawiłem

Subwoofer --> ON
    Pro Logic --> OFF
    Audio OUT --> Analog 6CH (inne opcje to:Stereo PCM,Analog 2CH,Bitstream)

Podczas odtwarzania filmu przyciskiem audio mogę wybrać:
    AUDIO --> 1 ENGLISH 2CH
    AUDIO --> 2 GER 6CH
    AUDIO --> 3 SPA 6CH

wiec się pytam gdzie w Amerykańskim filmie i Angielskiej wersji dialogów dźwięk 6 kanałowy??????????????????
    Niestety nie trawię niemieckiego kaleczenia dubingu!!!!
  • #4 59749
    kaldach
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Masz odpowiedź prostą:
    Nie ma 6 CH w wesji angielskiej, płytka do bani
REKLAMA