logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między Dolby Digital a Surround w odtwarzaczach DVD

ViktorMC 21 Lis 2005 19:56 4946 4
REKLAMA
  • #1 2012675
    ViktorMC
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich.
    Od pewnego czasu szykuję sie do zakupu odtwarzacza filmów dvd głównie po to by móc się cieszyć przestrzennym dźwiękiem. Większość tanich odtwarzaczy ma wyjścia do systemu Dolby Digital. Przeszukałem większość postów na ten temat i z tego co rozumiem to różnica między Dolby digital a Surround jest taka,że pierwszy system daj dźwięk przez tą sama liczbę głośników co Surround, ale właśnie drugi system daje tzw dźwięk przestrzenny.
    Czy to jest jedyna różnica miedzy tymi systemami i czy aby na pewno dobrze rozumuje.
  • REKLAMA
  • #2 2012859
    pawelpwp
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Różnica pomiędzy Dolby Surround a Dolby Digital jest duża.
    1. Dolby Surround jest systemem analogowym gdzie dzwięk kanałów otaczających tylny kanał składajacy się z dwóch głośników uzyskiwany jest z różnic zakodowanych w kanałach L-P przez odpowiednie układy elektroniczne jest nazywany system 4.1 - kanały przednie L+P i Centralny + 1 Surround (2-głośniki tylne otaczające) jedynka po kropce - kanał niskotonowy.
    2 Dolby Digital pojawił się dopiero w roku 1990 i jest systemem cyfrowym 5.1 - umożliwia zapis cyfrowy 6-ciu odddzialnych kanałów i póżniejsze ich odtwarzanie. Składa się z sterefonicznych kanałów przednich LF i RF + kanał Centralny + oddzielne kanały tylnie LR i RR - otaczające + kanał LFE - najniższe częstotliwości.
  • REKLAMA
  • #3 2013631
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    tanie odtwarzacze DVD jak MANTA maja wbudowane dekodery dolby digital i podpinajac szesciokanalowy wzmacniacz i szesc glosnikow do odpowiednich wyjsc masz juz prawdziwy dolby digital. Oczywiscie tylko z plyt DVD. Dolby surround (pro logic I czy II) mozna dekodowac z dowolnego sygnalu stereofonicznego czyli magnetowid VHS, TV czy radio itp.
  • REKLAMA
  • #4 2016814
    ViktorMC
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    hmmm...chodzi mi o kupno takiego odtwarzacza by móc cieszyć się jak najlepszym dźwiękiem przestrzennym...chodzi mi głównie o efekt przelatywania czegość nad głową lub słyszenie świszczących kul... wydaje mi się,że daje to właśnie system surround. Z tego co rozumiem gdy kupię jakiś tani odtwarzacz to będę mógł z jego wyjścia puścić sygnał na koder surround i cieszyć się dźwiękiem przestrzennym?
  • #5 2017174
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    nic nie rozumiesz!
    Nie wiem tylko dlaczego bo wszystko krok po kroku ci napisalem.
    Dolby surround to wlasnie dzwiek przesterzenny a ty z uporem maniaka twierdzisz do surround to prawdziwy dzwiek przestrzenny.
    Poczytaj moje www to sie dowiesz cos na temat historii dzwieku wielokanalowego albo po twojemu przestrzennego. Surround po angielsku znaczy otaczajacy i tak sie nazywaly pierwsze badziewne systemy wielokanalowe. Potem jest prologic w kilku odmianach i dolby digital jako najlepsza forma w wielu niezliczonych wariantach.

Tak czy inaczej musisz miec odpowiednia ilosc kolumn i odpowiednia ilosc wzmacniaczy a to czy dekoder dolby digital bedziesz mial w amplitunerze czy w DVD to juz twoja sprawa. Wszystko zalezy ile chcesz wydac na system.
REKLAMA