logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór odtwarzacza DVD: strefy regionalne, standardy PAL/NTSC, polskie czcionki

Wojtek 24 lata 28 Wrz 2005 22:09 1131 1
REKLAMA
  • #1 1857425
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam!
    Chcę kupić zestaw kina domowego, albo sam odtwarzacz dvd. Mam kilka pytań. 1. Czytałem o oznaczeniu: "strefa" w odtwarzaczach: 1 to Ameryka Północna, 2 to Europa itd (jeśli sie oczywiście nie pomyliłem). Czy można kupić model który odtworzy poza płytami ze strefy europejskiej także płyty z innej strefy np. z USA? 2. Co oznacza: "standard pal/ntsc" lub czasami takze "secam" w odtwarzaczach dvd? Czy to tylko wybór systemu na wyjściu video out tego odtwarzacza czy rzeczywiście jak w przypadku tradycyjnych magnetowidów chroma czyli kolory mogą być nadal w innym systemie i np. odtwarzacz dvd który ma "tylko": pal/ntsc, nie odtworzy mi wypalonych dokumentów z planette, które wiadomo, zgrywałem na kompa przez karte w systemie secam? 3. Na co zwrócic szczególna uwagę, aby napisy ekranowe zawierały polskie czcionki typu ą,ę,ó,ś,ć,ż,ź ? 4. Dekoder Dolby Pro Logic jak wiem to analogowy system dzwieku 5.1, pytam tylko z ciekawości, skąd wziąść sygnał który podłącza sie do tego dvd z wbudowanym dekoderem, aby mieć analogowe 5.1? Dzieki serdeczne
  • REKLAMA
  • #2 1862723
    takikolo
    Poziom 12  
    zajrzyj na:
    http://www.polishlibrary.org/Misc/dvdreq.htm

Jak jest napisane, że PAL/NTSC to oznacza że obsługuje oba formaty, a jaki sygnał podaje na wyjściu jest podane w instrukcji obsługi, którą możesz se poczytać przed zakupem, jak kupujesz w sklepie.

Jak masz taki problem to poszukaj wielosystemowego odtwarzacza bez regionów, lub odbezpiecz regiony w zwykłym PAL/NTSC na określone regiony.

Dodano po 3 [minuty]:

A jeszcze co do 5.1. :
    Jest tylko wewnętrzny dekoder w takim dvd, więc z płytki DVD bierze sie sygnał do dekodera ProLogic, Dolby Digital i Dolby Surround!!!

Chcesz podłączyć zewnętrzne źródło (np. z karty dźwiękowej 5.1) to szukasz amplitunera, który jest ciężko dostać oddzielnie bez zestawu.
REKLAMA