logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Joypad USB nie wykrywany - brak sterowników w kontrolerach gier Windows

aarrttuurr1 07 Sty 2009 12:11 3610 13
REKLAMA
  • #1 5963098
    aarrttuurr1
    Poziom 10  
    Witam. Mam pewien problem. Mam pada na USB który chodził bez zarzutów (mam do niego oryginalne sterowniki-kupiony nowy) jeszcze jakiś tydzień temu. Grałem na nim w PESa w sobotę o 19:00 i wyłączyłem kompa. Kompa włączyłem w ten sam dzień o 22:00, wchodzę w pesa a tu mi żadnych kontrolerów nie widzi, pozmieniałem sloty USB i to samo, wchodzę w Panelu sterowania w Kontrolery Gier i pada na liście nie ma. Nie wiem jak to się stało samo :O ? Gdy chce dodać pada obojętnie jakiego nawet jako "niestandardowy" nie mogę tego zrobić gdyż wyskakuje komunikat - "PORT GIER LUB STEROWNIKU PORTU GIER NIE SA POPRAWNIE SKONFIGUROWANE. SPRAWDŹ W MENADŻERZE URZĄDZEŃ"
    Sprawdzam a tam żadnego konfliktu ze sterami nie ma ale w zakładce kontrolery dźwięku video i gier nie mam nagle żadnego steru odnośnie portu gier.
    Wymuszając dodanie "standardowy port gier" mam konflikt. A gdy teraz podłączam pada pod kompa wyskakuje mi komunikat koło zegara że wykryło urządzenie nieznane.
    Po naciśnięciu na ten dymek pojawia mi się okienko:
    Przeinstalowywałem stery oryginalne z płytki ale nic, aktualizowałem steru odnośnie tego"nieznanego urządzenia" i nic. A najciekawsze jest to że sloty USB działają, sprawdzałem pod Pendriva, Pad działa pod innym kompem. Zrobiłem formata C, nowy windows, wszystkie stery pod windowsa świeże i to samo. Może coś w biosie się poprzestawiało? Dawałem w Biosie "load default setting" i to samo" . Dodam że nie mam tego starego (szerokiego) portu gier na płycie a dźwięk mam zintegrowany. Nie mam karty dźwiękowej osobnej. Pomocy bo stało się to z godziny na godzine i nie mam więcej pojęcia co zrobić :((:cry:

Dodano po 33 [minuty]:

Kto ma jakiś pomysł niech pisze bo mi się skończyły pomysły... Czekam na wasze wskazówki...

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

... a chciałbym sobie zagrać... :P
  • REKLAMA
  • #2 5966309
    aarrttuurr1
    Poziom 10  
    No nikt mi nic nie podpowie, strasznie niecierpliwy jestem :(
  • #3 5966425
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 5967723
    aarrttuurr1
    Poziom 10  
    Nie , nie korzystam. Od razu podłączam pada do slotu USB w kompie, obcykałem wszystkie sloty i na każdym ten sam problem, a sloty pod drukarkę, myszkę i inne urządzenia działają, pad też działa na innym kompie :(
  • REKLAMA
  • #5 5969125
    aarrttuurr1
    Poziom 10  
    co nikt nie wie?
  • #6 5969174
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Odłącz joya, ściągnij TEN programik, uruchom go i usuń z rejestru wpisy dotyczące joya, zrestartuj komputer i podłącz joya.
  • #7 5969542
    aarrttuurr1
    Poziom 10  
    no mam programik, ale on pokazuje co jest w danej chwili podłączone przez USB, sterownik pada odinstalowałem a patrząc na listę tych moich podłączonych urządzeń nawet nie wiem który to ten mój pad

Dodano po 51 [minuty]:

stwierdziłem ze nie wykrywa pada. Jedna z zakładek pokazuje co jest aktualnie podłączone. Mam trzy pola "yes" czyli trzy urządzenia podłączone pod USB, Jak podłączam czwartego pada nigdzie nie zmienia mi się że go podłączyłem a jak podłącze w ten slot co jest podłączone co inne to po prostu pisze tam "NO" . Wniosek taki, sloty dobre, wszystko widzi prócz pada.
  • #8 6002665
    aarrttuurr1
    Poziom 10  
    Nadal mam problem. Już zrobiłem nawet drugi raz "format all", baterie z płyty głównej wyjąłem żeby zresetować ustawienia biosu, zainstalowany xp sp2 i to samo,
  • REKLAMA
  • #9 6002680
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6003136
    aarrttuurr1
    Poziom 10  
    SPEEDLINK Strike2 black SL 6535

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

Dodam od siebie że myślę że w tym jest "pies pogrzebany" --->

Cytat:
    PORT GIER LUB STEROWNIKU PORTU GIER NIE SA POPRAWNIE SKONFIGUROWANE. SPRAWDŹ W MENADŻERZE URZĄDZEŃ"

Bo nie mogę dodać żadnego kontrolera gier. Jak to rozwiążę myślę że problem będzie rozwiązany.... ;/ A więc pomóżcie
  • #11 6006918
    aarrttuurr1
    Poziom 10  
    POMOCY! POMÓŻCIE, JUŻ PRZEJRZAŁEM TYLE WĄTKÓW O PODOBNEJ TEMATYCE. LUDZIE MAJĄ TAKIE SAME PROBLEMY A NIGDZIE ROZWIĄZANIA.

Dodano po 21 [minuty]:

aarrttuurr1 napisał:
    POMOCY! POMÓŻCIE, JUŻ PRZEJRZAŁEM TYLE WĄTKÓW O PODOBNEJ TEMATYCE. LUDZIE MAJĄ TAKIE SAME PROBLEMY A NIGDZIE ROZWIĄZANIA.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t...iew=next&sid=6ec080bc17c639a1868f0592ba81d2cd

http://forum.idg.pl/oprogramowanie_ekspert_op...wiada-f179-problem_z_portem_gier-t128309.html

Oto przykłady.
    A dodam że zainstalowałem nowego windowsa XP sp2 z innej płyty by wykluczyć ze nie dokopiowała jakiś steroników czy co innego podczas instalacji. A pad na innym kompie działa...
  • #12 6007290
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6546440
    kuba_pwr
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Ja niestety tez mam ten sam problem :cry:
    Wszystko sie zepsulo od momentu kiedy dalem komputer do naprawy, gdzie wymieniona zostala tylko plyta glowna. Daltego tez wydaje mi sie ze problem jest w biosie...
    Dolaczam sie do prosby o pomoc!
  • #14 6547360
    aarrttuurr1
    Poziom 10  
    a więc pomagam bo rozwiazałem problem. Jednak joy... Kabelek mi padł w padzie. Sprawdziłem miernikiem przepływ prądu i był zerwany jeden kabelek. Zrobiłem dodatkowy obieg i wszytsko hula jak należy... :P

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pada USB marki SPEEDLINK Strike2 black SL 6535, który przestał być wykrywany przez system Windows XP SP2 po wcześniejszym prawidłowym działaniu. W systemie brak jest sterowników portu gier, a próby ręcznego dodania kontrolera kończą się konfliktem. Podłączanie pada do różnych portów USB nie przynosi efektu, natomiast inne urządzenia USB działają poprawnie, a pad działa na innym komputerze. Próby reinstalacji sterowników, formatowania systemu oraz resetu BIOS-u nie rozwiązały problemu. Sugerowano sprawdzenie ustawień magistrali USB w BIOS-ie oraz usunięcie wpisów rejestru dotyczących pada za pomocą dedykowanego programu. Ostatecznie problem okazał się uszkodzonym kablem w padzie, który po naprawie przywrócił pełną funkcjonalność urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA