logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Twin USB Joystick - Pad PS2 + przejściówka, windows nie czyta

nawyd 10 Gru 2013 18:38 3942 13
REKLAMA
  • #1 13046359
    nawyd
    Poziom 9  
    Witajcie.

Przed zmianą systemu z Windowsa XP na Windowsa 7 wszystko działało poprawnie, pad chodził doskonale, jednak po zmianie systemu postanowiłem kupić nową przejściówkę, ponieważ używam pada od ps2 no i niby wszystko dobrze... działało przez kilka dni, następnie podczas sprzątania pokoju wyciągnąłem przejściówkę razem z padem i odłożyłem ją na miejsce. Na następny dzień pragnąc zagrać niestety, ale pada nie wczytywało mi, przeleciałem wszystkie porty USB i nic, w ogóle nie czyta (Inne urządzenia takie jak drukarka i mysz czy klawiatura działają na tych portach więc uszkodzony port odpada) Po kilku dniach od zrezygnowania ściągnąłem krótko mówiąc - jakiś syf, zainstalowałem i o dziwo pad zadziałał, jednak potem był ten sam problem - uradowany że pad już będzie działał przez przypadek wyjąłem wtyczkę z usb i ponownie - nic nie działało... Zainstalowałem ponownie ten sterownik i nic, jako iż miałem strasznie zasyfiony system postanowiłem zrobić formata dysku C, jednak teraz przejściówki nie czyta w ogóle. Włożę do portu i nic, jak by tego tam nie było. Dodam, że mam system Windows 7 Home Premium 64x. Przejściówka nazywa się chyba Twin USB Joystick i jeżeli włączę analog świeci się czerwony kwadracik.

Pozdrawiam i liczę na pomoc. :wink:
  • REKLAMA
  • #3 13046707
    nawyd
    Poziom 9  
    Na innym komputerze działa. Sprawdziłem na dwóch. Jeden system Windows 7 x64, drugi Vista
  • REKLAMA
  • #5 13046721
    nawyd
    Poziom 9  
    Tak, "Urządzenie zgodne z HID"
  • #7 13046744
    nawyd
    Poziom 9  
    Urządzenie znikło na drugim komputerze. Chyba będę musiał rozebrać je ;)

Dodano po 11 [minuty]:

Chociaż jeszcze się powstrzymam - jeżeli świeci się analog na padzie, oznacza to że przejściówka jest sprawna?

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

Dodam, ze patrząc na drugiego laptopa dzieje się to samo - przejściówka pojawia się w systemie i znika, zaś na PC w ogóle się nie pojawia
  • #8 13049613
    CamerDisco
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Nie ma co się dziwić, takie przejściówki to zwykle chińskie produkcje, raczej coś już się psuje, naprawa nie ma najmniejszego sensu, bo pewnie wydałeś z 3 dychy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 13053341
    nawyd
    Poziom 9  
    CamerDisco napisał:
    Nie ma co się dziwić, takie przejściówki to zwykle chińskie produkcje, raczej coś już się psuje, naprawa nie ma najmniejszego sensu, bo pewnie wydałeś z 3 dychy

Nie, absolutnie. Taka przejściówka to koszt rzędu +\- 10zł + przesyłka

DriverMSG napisał:
    jeżeli świeci się analog na padzie, oznacza to że przejściówka jest sprawna?
    Oznacza tyle, że pad jest zasilany.

A da się coś zrobić, aby przejściówka działała poprawnie? Jestem pewien, że jest ona sprawna. Przed chwilą podłączyłem o znajomego który ma XP i działa, tak jak powinna. Jakieś sugestie?
  • #12 13053368
    nawyd
    Poziom 9  
    Szukałem już sterowników kontrolera USB do płyty głównej Gigabyte Ultra Durable 3 ale za nic nie mogę ich znaleźć...

Dodano po 3 [minuty]:

Dołączam link: http://allegro.pl

Jest to ta przejściówka

Dodano po 56 [sekundy]:

Jak widać w opisie aukcji przejściówka zawiera wszystkie sterowniki dla systemów Windows 95/98/Me/2000/XP.

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
  • #13 13053562
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4872
    Przejściówka nie zawiera sterowników - to nie jest nośnik danych, a allegro nie jest wyznacznikiem jakości.

nawyd napisał:
    Szukałem już sterowników kontrolera USB do płyty głównej Gigabyte Ultra Durable 3
    Może znajdziesz, jak będziesz szukać do konkretnego modelu.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Ultra_Durable_3
  • #14 13053860
    nawyd
    Poziom 9  
    Jest to chyba "Classic"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z działaniem pada USB do PS2 po aktualizacji systemu z Windows XP na Windows 7. Po zakupie nowej przejściówki, pad działał przez krótki czas, ale przestał być rozpoznawany przez system. Użytkownik sprawdził działanie przejściówki na innych komputerach, gdzie działała poprawnie, a w menedżerze urządzeń była widoczna jako "Urządzenie zgodne z HID". Problemy znikania urządzenia w systemie oraz zasilanie pada przez świecący analog sugerują, że przejściówka może być uszkodzona. Użytkownik poszukuje sterowników do kontrolera USB, ale ma trudności w ich znalezieniu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie wtyczki przejściówki oraz aktualizację sterowników systemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA