kilka zdjęć z "przygarażowej" wymiany kompletu paska rozrządu
napinacz paska klinowego wymaga zblokowania przed demontażem, można użyc wiertła do metalu o średnicy 3mm, w tym przypadku użyłem jednego z kluczy torx
na pasku i na kołach zębatych naniosłem po 2 znaczki
do zblokowania kół rozrządu można użyć pręcików metalowych o średnicy 6mm, np wiertła lub specjalne trzpienie do blokowania, na koło zębate korbowodu naniosłem 2 znaki i założyłem blokade
potem już tylko ściągnięcie napinacza i demontaż paska oraz rolek, pompy i napinacza
przy montażu wystarczyło poluzować jedno z kół zębatych rozrządu, po założeniu paska i naciągnięciu napinacza koło wraca do tej samej pozycji jak przed demontażem, należy dokręcić śruby mocujące koło zębate i zwrócić uwagę na poprawne założenie napinacza. Zrobić kilka obrotów silnikiem (zakładając klucz na koło zębate wału korbowego), sprawdzić czy wszystkie blokady pasują idealnie.
Zamiast belki do podwieszenia silnika skorzystałem z fabrycznego podnośnika umiejscawiając go pod blokiem silnika poprzecznie do kierunku jazdy.
Autko pali idealnie, spalanie jak wcześniej (średnio 6,8 l/100km przy tutejszym paliwie), wymiana przy 240tyś km.