logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.6 - przegrzewanie silnika przy niskich prędkościach, co sprawdzić?

pitrek8 09 Sty 2009 19:14 1179 2
REKLAMA
  • #1 5974294
    pitrek8
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam grzeje mi sie silnik gdy przejadę 6-7km z prędkością 70-80 km woda dochodzi do temp 94-95 stopni a gdy jadę 100 albo więcej to tak do 90stopni i to sie tak dzieje nawet zimą i nie wiem co by mogło być przyczyną czy chłodnica czy termostat proszę o pomoc i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 5974385
    Blicek
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    Temperatury jakie podales są jak najbardziej prawidłowe. Nie wiem o co Ci chodzi.
  • #3 5974404
    zmianowy
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    No to masz w sam raz.
    Jak się w lecie zbytnio nie wychyla za 100C to tak bym zostawił.
    Jeśli chcesz sprawdzać to właśnie sam sobie odpowiedziałeś: termostat lub chłodnica albo jedno i drugie.
    Albo teromostat się ciut za późno otwiera(lub za mało) albo nawet jak się otworzy to chłodnica jest przytkana i przy większych prędkościach pęd powietrza(przeciwny) jej pomaga.
    90-95 sam bym tak chciał po 6-7km. W moim na trasie jest w połowie między "0" a "90" i muszę pokrążyć po mieście żeby dobiło i przekroczyło "90". Termostat sprawdzałem.
    Jak odpalisz zimny silnik to sprawdzaj ręką ciepłotę węża lewego chłodnicy(ten wyżej) i prawego(ten niżej). Lewy powinien robić się gorący w okolicy gdy wskazówka dochodzi do 90 i prawy wtedy też powinien nabierać temperatury(płyn przechodzi od lewego do prawego).
    Jeśli lewy i jego okolice stają się gorące a prawy nie nabiera temp. to może świadczyć o przytkanej chłodnicy.
    I znów jak termostat słabo puszcza to sytuacja może być podobna bo obieg będzie słabiutki i zanim dojdzie od lewego do prawego to się tak schłodzi, że prawy dalej będzie chłodny.
    Dlatego napisałem, że sam sobie odpowiedziałeś. Jeśli chce się być pewnym to warto sprawdzić oba elementy.
    Lewy-prawy dla astry f 1.6 8V MPI ale myślę, że w wielu nowszych jest podobnie.
REKLAMA