logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty głównej: Epox 8RDA+ czy Asus A7N8X-X do podkręcania Athlona 2500?

frostty 01 Kwi 2004 11:02 1944 16
REKLAMA
  • #1 574562
    frostty
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    epox 8rda+ czy moze asusa a7n8x-x? a moze jeszcze cos innego.to bedzie pod tahlona 2500 i chcialbym podkrecic
  • REKLAMA
  • #2 574859
    qra_633
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Już się wypowiedziałem w dziale hardware
    Update: tamten post poleciał do kosza, więc kopiuje tutaj moją odpowiedź.

Jeżeli Asusa to a7n8x (Deluxe) tego xx to wogóle bym nie tykał ze względu na jednokanałowy kontroler pamięci, 8rda+ ma dwukanałowy kontroler i mostek MCP-T z soundstormem i zintegrowanym kodekiem(nie samym dekoderem) AC-3(już w kilku postach tłumaczyłem co on potrafi).
    Uwaga Epox 8rda3 i 8rda3+ mają normalne mostki MCP!

ceny porównywalne:
    Asus a7n8x-x 350zł
    epox 8rda+ 370zł

Jest jeszcze abit NF7-sl ale to już 430zł
  • #3 575111
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    epox.
  • REKLAMA
  • #4 575392
    cavarr
    Poziom 12  
    Jaki EPOX tylko i wyłącznie ABIT NF7 a jak chcesz seriala i soundstorma to ABIT NF7-S ver.2.0( na tej płycie wyciąga sie największe magistrale)
    A jak masz więcej kasiory to łykaj DFI LanParty II Ultra B jet to bajeczna płyta ale nie dostępna w Polsce:(
  • #6 576154
    dinthalion
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jezeli chcesz komputer podkrecac to stanowczo Epox.
  • #7 576706
    krzys-plock
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    w zyciu nie kupie juz epoxa
    skusila mnie cena i wyposarzenie
    kupilem 2 plyty dla ludzi i teraz cuda sie dzieja
    zawsze bralem asusy deluxy i jest bez problemow kupilem 8 takich plyt
    epox wogole nie nadaje sie do podkrecania
  • #8 576823
    marmur
    Poziom 11  
    Mysle ze najlepszym rozwiazaniem bedzie tutaj asus. Rozsadna cena i jakosc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 576974
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    kuba2409 - to nie epox nie nadaje sie do podkrecania tylko raczej brak umiejetnosci uzytkownika . Jedne z lepszych plyty (Abity, Solteki) do krecenia.
  • #11 577403
    cyment
    Poziom 11  
    ja mam EPOXA 8rda+ i wcale nie narzekam, a procesor chodzi stabilnie podkręcony na 3200+.Bardzo dobra płyta!
  • REKLAMA
  • #12 577590
    cavarr
    Poziom 12  
    Ja drugi raz napisze bierz Abita NF7-S ver.2.0 lub zwykłego NF7 ver.2 nie będziesz żałował, a jak chcesz tego EPOXA 8rda+ to tylko ver 2.2.
  • #13 580289
    rodzer
    Poziom 11  
    Ja mam Epoxa a wcześniej miałem asusa epox chodzi lepiej Mam 8RDA3+ mówią że chodzi gożej niż 8RDa+ ale to nie prawda bież epoxa
    :D
  • #14 587149
    rodzer
    Poziom 11  
    epox Sam mam Barton 2500+ Chodzi na 2400 Mhz pzy 45 stopni
    na razie udało mi się wykręcić 2565 Mhz ale będę prubował dalej po zmianie Ramu :wink:
  • #15 594981
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 596449
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Nie sądzę aby Asusy deluxy były takie awaryjne.
    W prawdzie miałem problem z tą płytą
    spowodowany uszkodzeniem biosu (skasowaniem lub nadpisaniem)
    ale powodem była awaraia na sieci energetycznej (komp złapał parę resetów a światło też nieco zaczeło migać poczym zgasło).
    Gdy włączyli prąd płyta poinformowała o uszkodzeniu ramu.
    Oczywiście uszkodzony był bios a informacja
    z spicz reportera była nieprawdziwa.

Po zaprogramowaniu biosu na programatorze płyta działa do dziś.

Także być może płyta jest wrażliwa na tego typu ekstremalne warunki
    ale to tylko przypuszczenia.
  • #17 1263318
    RobakDH
    Poziom 11  
    Ja mam Epoxa 8RDA+ PRO nie narzekam i na podkręcanie i jakość wykonania :) Z malutkim wyjątkiem praca cewek jest zbyt głośna jaby bąki latały hehe :P Ogólnie OK !!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru płyty głównej do podkręcania procesora Athlon 2500+, porównując modele Epox 8RDA+ oraz Asus A7N8X-X. Epox 8RDA+ jest chwalony za dwukanałowy kontroler pamięci, mostek MCP-T z dźwiękiem SoundStorm i zintegrowanym kodekiem AC-3, co przekłada się na stabilność i dobre możliwości podkręcania, z osiągnięciami FSB powyżej 200 MHz i stabilnym OC do około 3200 MHz. Asus A7N8X-X, zwłaszcza wersja Deluxe, ma jednokanałowy kontroler pamięci, co jest postrzegane jako ograniczenie, choć niektórzy użytkownicy potwierdzają jego zdolności do podkręcania i stabilną pracę. Wskazywane są również alternatywy, takie jak Abit NF7-S ver.2.0, ceniona za doskonałą regulację i funkcję uGuru, oraz DFI LanParty II Ultra B, choć trudno dostępna w Polsce. Wątpliwości budzi awaryjność niektórych modeli Asus, zwłaszcza A7N8X-Deluxe, natomiast Epox jest oceniany jako solidny wybór do OC, choć zdarzają się opinie o problemach z jakością wykonania. Podsumowując, Epox 8RDA+ i Abit NF7-S są rekomendowane jako najlepsze płyty do podkręcania Athlona 2500+, z Asus A7N8X-X jako opcją o umiarkowanej jakości i cenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA