logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty głównej do podkręcania Athlona XP 2500 Barton - stabilność

Msmolen 21 Sie 2006 13:53 1899 7
REKLAMA
  • #1 2937304
    Msmolen
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Pytanie jak w temacie... co kupić żeby podkręcić ?? jedynym wyznacznikiem jest stabilna praca.

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2937922
    Staszi
    Poziom 11  
    ja na tym procku miałem Epox 8 krai socket i dało na niej sie spoko
  • #4 2938443
    potop
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    ja leciałem na Abit AN7 i było git ;) polecam
  • REKLAMA
  • #5 2953577
    foraq
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Jeżeli chcesz podkręcać przez FSB to EPOX będzie najlepszym wyborem. Jeżeli przez mnożnik to bierz coś na chipsecie VIA (np. ASUS A7V8X-X KT400 - mam taką, kręcę mnożnikiem i efekty super). Wszystko od tego zależy...

Ogólnie płyty na VIA są raczej bardziej stabilne niż na nForce. Takie moje zdanie;)
  • #6 2953786
    deboo
    Poziom 18  
    foraq mam dokładnie takie samo zdanie na Ahtlonie 2200+ na Epokie 8Krai KT600 wszystko chodziło stabilnie ale z powodu iz kupiłem nowy dysk 250g pod sata a tamta mimo iz miala porty nie chciala go obsluzyc byłem smuszony kupić coś innego i kupiłem ASUS A7N8X-E Deluxe na nForce 2 Ultra i bez podkrecenia pojawiają mi sie dziwne resety kompa podczas ładowania sie windowsa albo podczas operacj iw windzie wyskakuje mi bluescreen mowiący o jakiś problemach z pamięciami ale pamięci to 2x512 w dualu Geil-e.....to samo było na płycie przejściowej z nForce 2 ASRock K7NF2 RAID tyle ze tam nawet sie nie dało pracowac komp zmulony jak cholera...... i trza było resetowac bios żeby bluescreenów nie było bo po kilku uruchomieniach ponownych kompa znowu wyskakiwały.....
  • REKLAMA
  • #7 2962171
    hazy77
    Poziom 12  
    ja polecam starego poczciwego epoxa 8rda+ lub abita an7
  • #8 3009753
    Msmolen
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam

Wybrałem abita an7 i myślę że to dobra decyzja...

Temat zamykam !! dzięki wszystkim !!

Podsumowanie tematu

✨ Do podkręcania procesora Athlon XP 2500 Barton rekomendowane są płyty główne zapewniające stabilną pracę przy zwiększonych częstotliwościach. Najczęściej polecane modele to Abit NF7 v2.0 oraz Abit NF7-S, które umożliwiają stabilne podkręcenie z 2500+ do około 3700 MHz. Alternatywnie wskazywane są płyty Epox 8KRAI oraz Epox 8RDA+, które dobrze sprawdzają się przy podkręcaniu przez FSB. Dla podkręcania przez mnożnik zalecane są płyty oparte na chipsecie VIA, np. ASUS A7V8X-X KT400, które cechują się większą stabilnością niż modele na nForce. Problemy ze stabilnością i bluescreenami zgłaszano na płytach ASUS A7N8X-E Deluxe (nForce2 Ultra) oraz ASRock K7NF2 RAID, szczególnie przy pracy z pamięciami w dual channel. Ostatecznie wybrano płytę Abit AN7 jako optymalną pod względem stabilności i możliwości podkręcania Athlona XP 2500 Barton.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA