logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DJ640C - Drukarka przestaje drukować, migające kontrolki, co robić?

adl3r 01 Kwi 2004 14:53 2492 22
REKLAMA
  • #1 574930
    adl3r
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    (Opcji szukaj uzylem ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie)

Problem z ta drukarka polega na tym iz zacznie drukowac i w polowie strony lub tez na poczatku (wlasciwie to jak sie jej "uwidzi") przestaje drukowac i kontrolki zaczynaja mrugac na zmiane (pomaranczowa i zielona) :cry: To samo dzieje sie u mojego znajomego co ma identyczna drukarke.
    Jezeli ktos wie czemu sie tak dzieje prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 574948
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    teraz cytuje serwisowke (zaznaczam ze nie dumam co moze byc powodem, tylko w jakich przypadkach drukarka sygnalizuje cos takiego): powody sa 4:

I data communication error

1. Turn printer Off, cancel print request and send request again.

2. If the problem continues, send another file.

3. If second document fails, verify host/printer connection. If the second document prints, first document is corrupt. Re-create first document.

II printer detects a carrige stal condition (With the printer turned Off, slide the carriage across the carriage rod. Remove any obstruction from the carriage path. Disconnecting then reconnecting the power module might be required to recover from a carriage stall.)
    III. Printer detects a paper jam condition.

Clear the paper jam by feeding paper through the paper path. Do not pull the paper out by force.

With the printer on, open the access door and press and hold the Resume button. This will cause the drive rollers to move. Release the Resume button and press again to move the rollers in the opposite direction. Otherwise take mech apart to free paper.

IV The computer-to-printer connection failed.

Turn off the printer, disconnect the printer cable, turn on the printer. Initiate the self-test printout (see Printer Self-Tests and Diagnostics/Utilities under Troubleshooting). If the self-test printout is OK, the printer is OK. Reconnect the printer cable and resend the file. If the printout is still garbled, try another printer cable. Additionally, verify the proper printer driver and parallel port are selected.

rady mam takie: naoliw prowadnice karetki i przeinstaluj sterowniki jak nie pomoze daj znac
  • #3 574983
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    napisałeś że to samo dzieje się u kolegi - tzn. wziąłeś swoje kartridże, poszedłes do kolegi zainstalowałeś i to samo się działo czy może to samo się działo u kolegi bez względu za twoją drukarkę?
    Bo to jest istotne.
    Jezeli na twoich kartridżach to juz wiadomo.
  • #4 575066
    adl3r
    Poziom 12  
    Nie bralem swoich katridży. Tak tesh sie dzieje na jego katridzach z jego drukarka.
  • #5 575092
    kosmita
    poczytaj to co napisalem takie sa mozliwe powody wystopienia bledu moze jakis wirus wlazl i zawiesza port lpt??? a jak drukuja sie testy wewnetrzne drukarki??
  • #6 575237
    adl3r
    Poziom 12  
    @ kosmita nowa Winda, i progros atywirusowy jest. A jezeli chodzi o testy wewnetrzne drukary to sie drukuja. jest oki. Zrobilem to napisales i qpa dalej to samo :(
    poprostu zachowuje sie tak jakby miala himery. Raz drukuje raz nie ale czesciej to drugie :/
  • REKLAMA
  • #7 575252
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Możesz mieć niekontakty na płycie PCA drukarki - obejrzyj punkty lutownicze Centronicsa, wyjmij i włóż jeszcze raz taśmy od głowic, a przede wszystkim zacznij od kombinacji z trybami pracy LPT (pozmieniaj je troszkę w BIOSie).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 575510
    adl3r
    Poziom 12  
    Józef18 napisał:
    Kiedy wykonałeś konserwację drukarki ??

znaczy sie czy wyrownywalem pojemniki z tuszem czy tez czyscilem te pojemniki :?: jezeli o to chodzi to tak.

Hyy i jeszcze jedo spostrzezenie - jak jush sie jej zachce drukowac to pod koniec kiedy koszyczek z pojemnikami wraca na swoje miejsce spoczynku to w polowie drogi sie zatrzymyje i zaczyna sie dyskoteka kontrolek.
  • #10 575805
    AliYO
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    siema

sprawdz czy masz nasmarowana badz brudna prowadnice karetki, wydlub karetke i wytrzyj walek i lozyska slizgowe w karetce ropa albo spirytem, poskladaj i niczym nie smaruj
    sprawdz tez kontowniczek za karetka i kostke silikonowa z tylu karetki czy sa czyste
    sprawdz takze czy karetka nie ma zbyt duzych luzow bo moze sie zacierac na walku
    sprawdz takze pasek kodowy i fotocele, raz mialem przybrudzona fotocele a moj kumpel pasek i tez tak samo sie zachowywala (pasek wyczysc spiytem, ja umylem woda z cif-em i go stracilem)
    na kilkanascie napraw nie zdarzylo mi sie zeby bylo cos innego uszkodzone przy tych objawach

powodzenia
  • #11 576072
    kosmita
    AliYO napisał:
    siema

lozyska slizgowe w karetce ropa albo spirytem, poskladaj i niczym nie smaruj

juz to poradzilem ja do srodkow czyszczacych dodal bym WD40... poza tym jak juz bedziesz czyscil to zrub taki ok 70 cm pasek z szmatki na tyle szeroki ze jak go bedziesz przeciskal przez tulejki to rzeby dosc ciasno csoe przesowal (w taki sposob wyczyscisz tulejki szybko i do wysokiego polysku)

AliYO napisał:

, ja umylem woda z cif-em i go stracilem)

hehehehe dobre naprawde dobre:D, ale fakt faktem pasek to wazna rzecz i czasmi powoduje dziwne zachowanie drukarki... na dobrta sprawe jak nie pomoga nasze rady to pewnie bedzie uszkodzona elektronika... aha podmien kabel sygnalowy centronics moze to to...
  • #12 576274
    adl3r
    Poziom 12  
    w poniedzialek zrobie tak jak radzicie wszyscy. pozyjemy zobaczymy (powiedzial gluchy zanim oslepl) :]
  • #13 576661
    Józef18
    Poziom 32  
    Ocena: 165
    adl3r napisał:
    Józef18 napisał:
    Kiedy wykonałeś konserwację drukarki ??

znaczy się czy wyrownywalem pojemniki z tuszem czy tez czyscilem te pojemniki :?: jezeli o to chodzi to tak.

Hyy i jeszcze jedo spostrzezenie - jak jush się jej zachce drukowac to pod koniec kiedy koszyczek z pojemnikami wraca na swoje miejsce spoczynku to w polowie drogi się zatrzymyje i zaczyna się dyskoteka kontrolek.

Chodziło mi o konserwację i czyszczenie całej drukarki tz. od A do Z. Całe wnętrze itp.
  • #14 579323
    adl3r
    Poziom 12  
    A jednak znalazlem wczoraj czas na przeczyszczenie drukarki :)
    Syfu i jakiejs mazi w lozyskach i na walku nie brakowalo 8O Wyczyscilem lozyska jak i walek po ktory jezdzi karetka. Rowniez pasek kodowy i fotocele.
    Po przeprowadzonych testach wydaje mi sie ze himery mojej 640C przeszly :)

Podziekowana dla: AliYO, kosmita
  • #15 581155
    Kazik
    Spec od drukarek
    AliYO napisał:

... poskladaj i niczym nie smaruj ...

W oryginalnej serwisówce w dziale Maintenance samo HP zaleca umycie prowadnicy a następnie "kapnięcie" po kropelce oleju z obydwu stron karetki i kilkukrotne "rozprowadzenie" go karetką po prowadnicy. Oczywiście ma to być olej zalecany przez HP.
  • #16 582159
    adl3r
    Poziom 12  
    jezeli producent w serisowce zaleca to trzeba zrobic. A w sumie to taka serwisowka do tej plujki by sie mi przydala hmm :? tylko gdzie za nia grzebac :?:
    Pomoze ktos :?:
  • #17 582337
    kosmita
    nienada.. to sa serwisowki to komplet kilkunastu serwisowek.. niestety wszystko skompilowane w delphi.. wyodrebnienie jednej serwisowki jest nie mozliwe.. a "dac" wszystko ... coz sam ocen czy dokumentacja na ktorej mozna zarobic udostepnia sie w poblicznych miejscach?? i z ktorych moze ja pobrac twoj potencjaln klient.. no moze jak bym w totka wygral, ale i tu mial bym na uwadze wsztkich innych ktorzy ja maja i strzega jak...
  • #18 582553
    adl3r
    Poziom 12  
    szkoda ze nie mozna tylko jednej :( A jezeli chodzi o zarabianie to ja nie mam takich zamiarow, poprostu chcialbym miec do tej mojej plujki no ale trudno. W takim wypadku pozostaje mi forum w razie jakichkolwiek problemow.
    Pozdrawiam
  • #19 582559
    Kazik
    Spec od drukarek
    Szczerze mówiąc na forum jest tyle wiedzy na temat serii DJ 6xx że serwisówka praktycznie jest zbędna :)
  • #20 582654
    adl3r
    Poziom 12  
    aha a co do tego nasmarowania mozna uzyc oleju wazelinowego :?: :?: :?: Bo jezeli nie to czym mam nasmarowac :?: Co preferuje producent :?
  • #21 582664
    kosmita
    tym olejem jak najbardziej mozna oleic.. ja takiego uzywam w serwisie
  • #22 582730
    adl3r
    Poziom 12  
    to fajnie :) bo mamuska ma taki do maszyny do szycia :D to 2 kropelki sobie wezme :lol:
  • #23 1109148
    maxx2
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam, tez mam takowy problem, czy te naprzemienne mruganie diod i zaciecia tez moga byc spowodowane pustym kolorem (i pewnie zaschnietym)? , bo przed drukowaniem ciagle mi czysci kardriga...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka HP DeskJet 640C przestaje drukować w trakcie pracy, a kontrolki pomarańczowa i zielona migają naprzemiennie. Przyczyną mogą być błędy komunikacji danych, zacięcie karetki, zacięcie papieru lub uszkodzenia mechaniczne. Zalecane jest sprawdzenie połączenia host-printer, usunięcie ewentualnych zacięć papieru, a także przesunięcie karetki ręcznie w celu wykrycia zacięcia. Wskazano na możliwość problemów z taśmami głowicy, punktami lutowniczymi na płycie PCA, a także zanieczyszczeniem lub brakiem smarowania prowadnicy karetki. Czyszczenie wałka, łożysk, paska kodowego i fotooceli oraz usunięcie brudu i smaru poprawia działanie urządzenia. Zaleca się stosowanie oleju wazelinowego lub oleju zalecanego przez HP do smarowania prowadnicy karetki. W przypadku braku efektów problem może leżeć w uszkodzeniu elektroniki lub kablu sygnałowym Centronics. Testy wewnętrzne drukarki działają poprawnie, co wyklucza uszkodzenie głowicy. Wskazano również na możliwość problemów z portem LPT lub wirusami zakłócającymi komunikację. Użytkownicy podkreślają, że serwisówka jest trudna do pozyskania, ale wiedza na forum jest wystarczająca do diagnozy i naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA