logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 1.9 TDI sterowanie świec do grzania płynu

intertom 12 Sty 2009 08:11 20776 3
REKLAMA
  • #1 5986404
    intertom
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich serdecznie.
    Spędziłem troszkę czasu na szukaniu po różnych forach informacji na temat słabego grzania w Audi A3 1,9 TDI z 99 roku. Odpadają pomysły w stylu niesprawny termostat, czy zapowietrzona nagrzewnica. Wszystko sprawdzone i działa. Chodzi o sterowanie trzema świecami żarowymi, które mają podgrzewać płyn chłodniczy, gdy temp. otoczenia spadnie poniżej +5 st.C. Niestety na świece nie jest podawane napięcie. A po odpaleniu samochodu, gdy jest zimny pojawia się pulsujący znaczek:
    Audi A3 1.9 TDI sterowanie świec do grzania płynu
    i następuje kilka krótkich pisków. Po zagrzaniu samochodu objawy znikają. Nie mam co prawda żadnych problemów z odpalaniem w największe mrozy (tej zimy to ok. -18st. C) ale ciepło w samochodzie robi się dopiero po przejechaniu ok. 20 km. Może ktoś miał podobny objaw i zna rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #2 5986445
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Ocena: 1424
    może podłącz do kompa i coś pokaże w vag-u jest funkcja sprawdzenia np przekażnika małych mocy grzania ,dużych mocy grzania
    myślę że coś wyjdzie
  • REKLAMA
  • #3 5997925
    damcio151
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    przy jakiej temp. sprawdzałeś, czy na świece podawany jest prąd ? sprawdź na vagu jaka jest temp. powietrza ... jeżeli będzie mniejsza od 5 st. to wtedy sprawdź napięcie na świecach
    voss napisał:
    jest to bezpiecznik od systemu 3 świec żarowych i podgrzewania płynu chłodniczego na króćcu wody i przekaźnik j359 i j325 ...
    Warunki zalaczenia tych swiec :
    - silnik pracuje od min. 10 s
    - temp. plynu chlodzacego <70°
    - temp. powietrza <5°
    - obr. silnika > 800
    - obciazenie Alternatora > 50% ( z tego co pamietam )
    jedna -" male grzanie " dwie lub trzy zalezne jest to od obciazenia alternatora ( te mozes sprawdzic w blocku 016 pole 01)

poza tym , jak szybko nagrzewa się silnik ? skąd pewność , że termostat jest dobry ?
  • #4 17298618
    bolkovic
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    1. lampka ostrzegawcza dotyczy temperatury płynu chłodzącego lub poziomu płynu chłodzącego. Jeżeli po rozruchu silnika lampka nie zgaśnie lub zacznie migać w czasie jazdy to: - temperatura płynu chłodzącego jest za wysoka lub - poziom płynu chłodzącego jest za niski. (opis z instrukcji). Więc włączenie się lampki na zimnym silniku raczej nie ma nic wspólnego z systemem podgrzewania płynu chłodzącego.
    2. Ja wymieniłem trzy razy termostat i w zimie zawsze był problem z osiągnięciem prawidłowej temperatury silnika. Rozwiązaniem była wymiana czujnika temperatury. Czujnik jest 4 pinowy (8L 1,9 ASZ po liwcie) jeden sygnał idzie na licznik a drugi do kompa. Licznik pokazywał temp niższą od rzeczywistej o -10 C a na kompa podawał temp 0 C przy 25C w dzień. Tak że termostaty były ok. Żeby to wykryć trzeba podpiąć vaga i odczytać bloki pomiarowe w silniku i na liczniku, mała różnica jest dopuszczalna.
    3. Moja A3 też się nie grzała w zimie. Rozwiązanie wymiana świec do podgrzewania i spalonego przekaźnika nr 53. Podgrzewaniem sterują 2 przekaźniki umieszczone pod maską za filtrem powietrza nr 53 i 100. 53 steruje 1 świecą, 100 steruje 2 pozostałymi. Jeżeli świece i przekaźniki są ok to być może czujnik temp podaje niewłaściwą temperaturę na kompa i system się nie załącza.
REKLAMA