logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego strony się nie ładują, a GG działa po dłuższym czasie pracy?

ktosiek 01 Kwi 2004 22:50 5150 19
REKLAMA
  • #1 575716
    ktosiek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,
    od pewnego czasu zaczał mi sie pojawiać mały problem z internetem, a mianowiciepo dluzszej pracy komputera nie chce mi sie zadna stronka otworzyć, ani nie moge odebac poczty poprzez program pocztowy, natomiast co mnie dziwi dzialają mi komunikatory... Tak jakby cały internet byl odcinany a tylko pozostawalo połączenie z komunikatorami. Jest to troszke dziwne. Niby moge wtedy restartować kompa i po odpalweniiu znow wsyzstko jest ok ale to przeciez nei o to chodzi... Spotkaliście sie kiedyś z czymś takim??? Nie chcialbym robić reinstalki windy, ale jesli okaze sie konieczna...
  • REKLAMA
  • #3 575741
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    prawdopodobnie to zwykłe ustawienie sieciowe, czasami automat windy jesli chodzi o przydzielanie IP bramy routerów nie działa, czasami tez chrzeni sie DNS (źle wpisany adres) i to może powodowac takie problemy. Ja bym poradził na to wpisac ręcznie adresy konfiguracyjne
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 576750
    ktosiek
    Poziom 12  
    Zrobilem tak jak poradziles i wpisalem recznie adres IP brame i serwery DNS (informacje co wpisac wzialem z winipcfg) i niestety pomimo recznego wpisania tych danych w dalszym ciągu po jakims czasie wywala mi net... :(

Może jesczez jakies pomysły??
  • #5 576769
    akmes
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Sprawdź czy jak już ci ten net "nie działa" to czy odpowiada ping po nazwie np. ping www.wp.pl a jeśli nie to sprawdź po adresie IP np ping 194.204.152.34 - (DNS TPSA)

Jeśli odpowie to jest jakiś problem z rozwiązywaniem nazw i na początku zmienił bym DNS'a na jakiś inny
  • #6 576804
    galazka
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    napewnio problem tkwi w DNS na 100000000%
  • #7 576909
    ktosiek
    Poziom 12  
    ok, spróbiuje w ten sposób... tylko musze poczekac aż znów net przestanie funkcjonować...
  • #8 577466
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 248
    jeszcze jak ci przestanie dzialac to sprubuj sie laczyc do stron poprzez ip np dla wp.pl
    http://212.77.100.101 bo wtedy nie jest wykorzystywany dns inne adresy sobie musisz sam pingiem zobaczyc
  • #9 580229
    ktosiek
    Poziom 12  
    hmmm no więc jak narazie sprawdziłem że strony ładnie się pingują w momencie kiedy tego neta nei ma... zapomniałem sprawdzić czy wchodzą po adresie IP ale to zrobie przy najbliższej okazji:)
  • REKLAMA
  • #10 580453
    ktosiek
    Poziom 12  
    No więc mam kolejne informacje... Wpisywanie http://212.77.100.101 równiez nie wczytuje mi strony internetowej... a komunikatory działają dopóki są włączone, bo jak wyłącze i próbuje włączyć to juz nie działają...
  • #12 583293
    ktosiek
    Poziom 12  

Wysłałem maila z tym problemem do dostawcy Netu (AsterCity):

"(...) podczas gdzy Internet jest
    właczony dłuższy czas to następuje odcięcie dostępu... Strony internetowe
    się nie wczytują po wpisaniu adresu (np. www.wp.pl) ani po wpisaniu IP (np.
    http://212.77.100.101) natomiast polecenie PING działa bez problemu. Bardzo
    bym prosił o pomoc i w miarę szybką odpowiedź co mam w tej sytuacji zrobić i
    jak pozbyć się tych problemow..."

Oto odpowiedź którą dostałem:

"Witam
    Z tego co widzę ma Pan nieaktywne IP - proszę sprawdzić ( i jeśli jest
    wyłączone to włączyć ) czy ma Pan ustawione w protokole TCP/IP korzystanie z DHCP ( automatyczne pobieranie adresu IP )
    (...) Co zawieszania się połączenia ( działa tylko PING ) to po pierwsze
    odświeżenie IP powinno pomóc ale nie koniecznie
    Trzeba ustawić prędkość karty sieciowej ( w panelu sterowania w otoczeniu sieciowym ) na 10 half-duplex - wtedy połączenie nie powinno się urywać."

Co o tym myślicie??
  • REKLAMA
  • #13 583407
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    masz takie ustawienia?? Jeżeli tak - szybkie pozbycie się problemu :(...
    Pozdrawiam
  • #14 586381
    ktosiek
    Poziom 12  
    Wiem ze mam ustawioną karte na 10 half ale nie wiem jak zmienic bądź sprawdzić pozostałe ustawienia... i w jaki sposob odswiezac IP...
    Pomóżcie...
  • #15 586441
    tomastepa
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    A moze sprawa jest bardziej blacha. Spotkalem sie z takim czys u znajomego.
    Moze masz powlanczane ful opcji w programie antywirusowym. Proponuje powylanczaj wszystko albo wywal antywira na troche i sprawdz czy wtety bedzie OK
    Mialem idetyczny przypadek wiec moze u ciebie tez tak jest

pozdrawiam
  • #16 586880
    (LIDER)
    Poziom 17  
    Sprawa jest taka: jak internet działa tylko w komuniakatorach to znaczy że tracisz dzierżawe na IP w serwerze DHCP. Nie znam niestety na to rady i przyczyny. Jeśli serwer jest linuxowy to znaczy że trzeba zmienic serwer. W szkole jak robiłem siec to się z tym spotkałem.
  • #17 586940
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    mialem podobny problem gdy mialem na linuchu sdi.
    Efekt jak u kolegi tak jakby dns'y ( protokul udp ) calkowicie lezaly.
    Po przeprowadzonych obserwacjach doszedlem do wniosku ze gubi pakiety udp, i czesciowo nie odieral tcp, zaczolem eksperymentowac z parametrami do sdi, az sie udalo, i problem zginol, czyli kwestia konfiguracji lacza sdi.

bynajmniej tak to wygladalo w moim przypadku

Pomimo zerwania calkowicie polaczenia server ma jakis mechanizm ze gg pokazuje nadal ze dziala polaczenie, jest to zwiazane chyba z nat'em ale niepamietam juz
  • #18 587245
    (LIDER)
    Poziom 17  
    Sieć jest trudna do opanowana. :)
  • #19 587261
    gadzet21
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja równiez miałem taki problem, a rozwiązałem go w dość prosty sposób - zrobiłem lepsze chłodzenie dla swicha. Po nagrzaniu się tracił jakieś połączenia (albo jak poprzednik napisał gubił pakiety). Działało również włączenie i ponowne włączenie swicha, ale na jakiś czas.

Pozdrawiam Gadzet21
  • #20 587599
    (LIDER)
    Poziom 17  
    Ciekawa opcja :) A ja miałem taką sytuację z internetem jak na kompie klient z W98 zaistalowałem 2 kartę sieciową.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z internetem polegający na tym, że po dłuższym czasie pracy komputera strony internetowe oraz program pocztowy przestają działać, natomiast komunikatory (np. GG) funkcjonują nadal. Po restarcie komputera problem znika na jakiś czas. Wskazano, że problem może dotyczyć ustawień sieciowych, w szczególności błędnej konfiguracji DHCP, DNS lub serwera proxy. Próby ręcznego wpisania adresów IP, bramy i serwerów DNS nie rozwiązały problemu. Sugerowano testowanie połączenia przez pingowanie adresów IP i nazw domen, co wskazywało na możliwe problemy z rozwiązywaniem nazw DNS. Dostawca internetu zasugerował sprawdzenie aktywności IP, ustawienie automatycznego pobierania adresu IP (DHCP) oraz zmianę prędkości karty sieciowej na 10 half-duplex, co może zapobiec zrywaniu połączenia. Inne propozycje to wyłączenie programów antywirusowych, które mogą blokować połączenia, oraz sprawdzenie ustawień serwera proxy. W dyskusji pojawiła się także hipoteza o problemach sprzętowych, takich jak przegrzewanie się switcha powodujące utratę pakietów i zrywanie połączenia. Wskazano również, że w niektórych konfiguracjach sieciowych (np. z serwerem Linux) może dochodzić do utraty dzierżawy IP, co skutkuje ograniczonym dostępem do internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA