logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego płyta CD-RW UDF nagrana Nero nie działa w nagrywarce Plextor?

marekwas 01 Kwi 2004 23:18 4439 2
REKLAMA
  • #1 575776
    marekwas
    Poziom 12  
    Problem:
    Płyta cd-rw 10x 24x nagrana poprzez Nero ver5xxx lub ver6 w formacie UDF-CD nie jest widziana w nagrywarce, w której została nagrana, czyli Plextor, natomiast lite-on DVD-rw w tym samym komputerze widzi płytę, ale po chwili powoduje zawieszenie odczytu płyty.
    Sprzęt:
    Dwa różne komputery z przełożonymi urządzeniami cd-rw Plextor i DVD-RW Lite-on,
    Wprowadzone zmiany:
    wypróbowałem na różnych wersjach Nero z aktywnym i nie programem InCD, przeprowadziłem upgrade biosów płyt głównych i sterowników pod WIN XP, wykonałem nową instalację WIN XP SP1,wymiana cd-rw na nowy nic nie zmieniła, zmiana połączeń master-slive urządzeń, podłączenie ich na różne kanały IDE też nic nie poprawiło.
    Wnioski:
    Czyżby problem tkwił w płycie cd-rw, a może winny software, skoro dwa różne komputery zachowują się tak samo?
  • REKLAMA
  • #2 575861
    AndyK
    Poziom 12  
    Osobiście stawiam na płytę CDRW. Ostatnio dochodzą do mnie słuchy od kolegów o bublach płytowych np. kupiłem płytę Lead Data CDRW i po drugim nagraniu jej było coś nie tak więc zeskanowałem programem djagnozującym i okazało się że ma dużo błednych klastrów (nadaje się do kosza), drugi przypadek to LG CDRW które było można zapisać tylko raz. Płyty były sprawdzane na innych nagrywarkach dając taki sam efekt.
    Więc zeskanuj płytę jak się da, pewnie ma błędy. Skanowanie można przeprowadzić narzędziami zawartymi w NERO jak CDSpeed.
  • #3 577240
    marekwas
    Poziom 12  
    Sprawa rozwiązana:

Przy nagrywaniu płyt cd-rw w formacie UDF-CD programem NERO ver6 można ustawić ręcznie wersję UDF od 1.0X do 2.X.
    W przypadku wykorzystania nośników cd-rw oznaczonych jako x2 x4 wystarcza fabryczne ustawienie (UDF ver 1,XX), natomiast mając do dyspozycji nośnik cd-rw 10x 24x trzeba wybrać przynajmniej format UDF ver 2,X.
    Wówczas nagrana płyta w formacie UDF jest widziana poprawnie w każdym urządzeniu(DVD-R, CD-RW, CD-ROM).

Ciekawostka:

Posiadane urządzenie DVD-RW Lite-On odtwarza filmy DVD poprawnie współpracując tylko z aplikacją WinDVD Platinium. Zainstalowanie WINDVD 2000 lub WINDVD ver4 lub ver5 wywołują błąd aplikacji po uruchomieniu odtwarzania filmu.
REKLAMA