logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z odtworzeniem CD-R na Lite-On DVD-RW SHW-1635S

zonkil 07 Gru 2006 11:13 2599 9
REKLAMA
  • #1 3304204
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Chciałem zainstalować sobie program Euro+ z płyty CD-R po włożeniu otwiera się puste okno. Nero pokazuje że płyta jest pusta! Nie wiem co jest grane! Jakiś czas temu z tej samej płyty zainstalowałem ten program bez problemu! Nawet patrząc na płyte CD-R widać że jest nagrana!

Jak inaczej to odtworzyć? Jakiś program? Pomocy!
  • REKLAMA
  • #2 3305419
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    a jak płyta wykrywana jest w innych napędach :?:
  • REKLAMA
  • #3 3306411
    bogdan008
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Odinstaluj Nero,kontrolery IDE ATA/ATAPI i spróbuj jeszcze raz zainstalować sterowniki systemowe.Daj znać czy poszło.
    Pozdrawiam.
  • #4 3329375
    zonkil
    Poziom 31  
    Nic nie chodzi. Okazało się że wszystkie 7 płyt czyta jako puste. Próbowałem odzyskiwać dane z tych płyt programem BadCopy Pro i odzyskał tylko pozmieniał nazwy plików.

Który program jest dobry do odzyskiwania danych?

Z tego co pamiętam to wszystko poprawnie chodziło na Windows 98 SE. Nagle 7 płyt nie działa! To trochę dziwne!
  • #5 3333454
    BRAVO11
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Taki problem istniał jezeli wersja Nero7 niebył do końca ok....
    Wiesz co mam namysli. Moim zdaniem pozbycie sie tego softu (nero7) i zainstalowanie normalnego nero rozwiaze problem. Jesli nie to czeka Cie format. Nie jest to na 98 procent wina Liteon
  • #6 3333930
    Ski Man
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam

Mam taki sam problem z LiteOn SOHW 1653 S.
    I niestety jest to wina nagrywarki. Nie czyta CD
    nie nagrywa CD, za to czyta DVD (jeszcze nie
    sprawdzałem czy nagrywa DVD). Sprawdź te
    płytki na innym napędzie. Ewentualnie możesz
    spróbować wgrać nowszy firmware (do pobrania
    ze strony producenta).

Ski Man

PS. Sprawdziłem - nagrywa DVD
  • REKLAMA
  • #7 3335333
    zonkil
    Poziom 31  
    Nie mam Nero 7 tylko Nero 6.6 pozatym próbowałem na różnych firmwarach uruchamiać i dalej to samo.
  • #8 3335668
    piotrek_plc
    Poziom 12  
    Witam!
    Ja mam podobny problem. Na nagrywarce Lite On SOHW 1653S nagrałem dwustronną płytę DVD (Esperanzy). Z tego co pamiętam była ona nagrywana na Windowsie 98SE. Teraz mam Windowsa XP Pro i za nic nie mogę się dostać do jednej strony ten płytki. Jedną odczytuje normalnie, natomiast druga widziana jest jako czysta płyta (mimo iż na 100% była poprawnie nagrana). Nero nie mam aktualnie zainstalowanego bo miałem ostatnio format, ale jak był zainstalowany, to też nie można było jednej strony odczytać. Wie ktoś o co może chodzić?

Edit:
    Jeszcze jedno pytanie - czy ten model nagrywarki Lite On SOHW 1653S jest w stanie nagrywać Mini DVD (bo że Mini CD nagrywa to wiem)?

Pozdrawiam!
  • #9 3366400
    matt_pol
    Poziom 1  
    Mam dokładnie ten sam problem, z tym ze mam lite-on'a 1633S. Rece mi juz opadaja ... mam ustawione dma, najnowszy dostepny firmware producenta a on dalej swoje ... dvd pali i czyta, cd nie pali i czyta wybiorczo, generalnie łyka tylko orginalne cd, np ze sterownikami :cry:
  • REKLAMA
  • #10 3366479
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Ocena: 210
    Ja miałem straszne problemu z Lite ON Ltr-52246S;

Różnie z nia bywało, ale najcześciej nie chciała nagrywać, ale puste płyty też pokazywała. Pod 98 chodziło wszytko świetnie, a po instalacji nowego systemu wszytko sie zepsuło...
    w Internecie wyczytałem że ta nagrywarka ma błąd biosu, wiec poszukaj informacji pod tym kątem. U mnie rozwiązanie znalazło się samo przypadkiem, gdy nagrałem Alkohol, Fuerio, Nero razem i wtedy ożyła ale już wypala wolniej i gozrej czyta niż przedtem... Na samym Nero nic nie chciało ruszyć a sprawdzałem pare wersji nero..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy odczytu nagranych płyt CD-R na napędzie Lite-On DVD-RW SHW-1635S, gdzie system i program Nero wykazują płyty jako puste mimo widocznego nagrania. Próby odczytu na innych napędach oraz użycie programów do odzyskiwania danych, takich jak BadCopy Pro, przyniosły ograniczone rezultaty. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z oprogramowania Nero (zwłaszcza wersji 7), sterowników IDE ATA/ATAPI lub firmware napędu. Wskazano na konieczność reinstalacji sterowników systemowych i ewentualnej aktualizacji firmware. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy z modelami Lite-On SOHW 1653S i 1633S, gdzie napędy czytają DVD poprawnie, ale mają problemy z odczytem i nagrywaniem CD, szczególnie płyt nagranych na starszych systemach Windows 98 SE. Wskazano również na możliwe błędy BIOS-u napędu oraz kompatybilność oprogramowania nagrywającego (Alkohol, Fuerio, Nero). Problem nie jest jednoznacznie przypisany do napędu, lecz może wynikać z kombinacji sterowników, firmware i oprogramowania nagrywającego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA