logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Medion MD1772T - brak obrazu po uruchomieniu, wyłączanie przy zmianie użytkowników

agencik 02 Kwi 2004 17:20 1373 13
  • #1 576751
    agencik
    Poziom 11  
    po uruchomieniu kompa startuje wysokie ale obrazu brak. obraz pojawia sie po wylaczeniu i wlaczeniu monitora .. a ostatnio wylacze sie tez np. przy przelazaniu uzytkownikow pod windowsem , obraz znika i pojawia sie plamka na srodku ekranu i szybko przygasa az znika ...... prosze o pomoc ..
    z gory dzieki
  • #2 576778
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Najpierw oględziny plyty i lutownica do ręki .Zwroc szczegolna uwage na okolice trafopowielacza i Hota a potem zasilacza.Plamka jesli ostro swieci to wskazuje na wade w ukladzie wygaszania G1. Sprawdz ok -180V w momecie wylaczenia na G1 PK powinno się pojawic.Moze jest wyschniety kondek lub cos z diodą - jest to obwód wychodzacy z pinu od trafopowielacza
  • #3 576796
    agencik
    Poziom 11  
    a jeszcze do tego dzieje mi sie takie cosik ze jakos dziwnie banka powoli schodzi z jasnych kolorow.. np. w dosie jak pojawia sie pusty ekran po ekranie z jakimis napisami to widac jak ekran powoli schodzi d takiego wyblakelgo do czarnego .. tzn. to powli trfa jakies 1,5 sek. ale tego nie powinno byc widac ...
    aa.. i jeszcze mam prosbe .. jakbyscie mogli pisac bardziej dokladnie .. bo ja niebardzo obeznany jestem w monitorach i niebardzo wiem o co chodzi jak mi piszecie ze tak powiem profesjonalnie .. :))
  • #4 576817
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    To jest gdybanie dopoki nie zdejmniesz obudowy i nie dokonasz oklędzin oraz pomiarów.Plytka okryta metalem i przytwierdzona do szyjki kineskopu tam bedą napisy G1 RGB,H masa i G2 tak mysle chyba że ich brak .Odlutuj ten ekran i pod lupa ogladaj i szukaj zimnych lutów .Co to zimny lut to chyba wiesz bo niechce obrazic.
  • #5 577167
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Do wymiany kondensator ok. 4.7uF/250V (dokjładnie nie pamiętam) obok trafopowielacza. Taśma sygnałowa jest opisana na głównej płycie i idąc od opisu G1 trafisz na ten kondensator. Dla ułatwienia + kondesatora jest podłączony do masy! Jak dobrze pamiętam jest tam tylko ten jeden tak podłączony.
  • #6 577420
    agencik
    Poziom 11  
    wiem co to zimne luty ... juz dawno stoi bez obudowy ... zimych lutow nie ma ... kondek wymieniony ...
    i nic ..
    a takie cyrki mi sie zaczely dziac jak wlaczylem monitor bez wpietego kabla w pin na plycie kolo powielacza oznaczony jako tp4 ktory ma 2 koniec przylutowany do zlotej blaszki ktora jest przyklejona na gorze banki ....
    aa
    jak wlaczam monitor jak jest zimny to wysokie startuje tylko na 1 sek ...
  • #7 577638
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    A co z pomiarami zasilania Hota i PK kineskopu :?: Ten przewód o którym piszesz przylutowany do ekranu miedzianego wokół "cycka " zasilającego anode kineskopu czy tez do masy kineskopu :?:
  • #8 577747
    agencik
    Poziom 11  
    no to jest miedziany ekran wokol gumowej fajki od anody.
    a co do pomiarow to szczerze mowiac niedo konca wim gdzie i co mam mierzyc .... :(
  • #9 577776
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Trudno coś poradzić jak nie masz umiejetnosci korzystania z przyrządu uniwersalnego od tego są fachowcy. Radzę abys skorzystał z serwisu :)
  • #10 577804
    agencik
    Poziom 11  
    do servisu oddac jest najprosciej ... a ja poprostu chcialbym sobie go samemu jakos podratowac ....i niechodzi o to ze niechce placic w servisie
    tylko o to chcialbym sie teraz w kfesti monitorow czegos nauczyc ...
  • #11 577845
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Bardzo dobrze ale poczytaj koledzy opisali podstawy działania monitora poz. 3 na tej stronie a później będzie łatwiej :)
  • #12 577927
    agencik
    Poziom 11  
    ale wydaje mi sie ze forum jest po to zeby zadac pytania i na nie odpowiadac ..
    wiec jesli znajdzie sie ktos poza panem boguslawe kto bedzie chetny troszke mi pomoc to zapraszam do wypowiedz .. :)
  • #13 584114
    agencik
    Poziom 11  
    no wiec powie mi ktos co mi sie dzieje z tym monitorem ??????

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora Medion MD1772T, który po uruchomieniu komputera generuje wysokie napięcie, lecz brak jest obrazu aż do wyłączenia i ponownego włączenia monitora. Dodatkowo podczas przełączania użytkowników w systemie Windows monitor wyłącza się, a na ekranie pojawia się plamka, która stopniowo zanika. Podejrzewane są uszkodzenia w obwodzie wygaszania kineskopu, zwłaszcza w okolicy trafopowielacza i układu G1. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana kondensatora elektrolitycznego (około 4.7uF/250V) przy trafopowielaczu oraz kontrola zimnych lutów na płytce pod metalową osłoną przy szyjce kineskopu. Wskazano na konieczność pomiarów napięć zasilania Hota i PK kineskopu, szczególnie napięcia około -180V na G1 w momencie wyłączania. Użytkownik wymienił kondensator i sprawdził lutowania, lecz problem pozostał. Zwrócono uwagę na przewód miedziany ekranowany wokół anody kineskopu, do którego przylutowany jest pin oznaczony jako tp4. Brak umiejętności pomiarowych użytkownika sugeruje skorzystanie z serwisu, jednak podkreślono, że samodzielna nauka i diagnoza są możliwe po zapoznaniu się z podstawami działania monitora. Podano linki do podobnych problemów i dyskusji dotyczących plamki na ekranie i wygaszania kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA