logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie w chińskim przedwzmacniaczu po włączeniu kontroli barwy – jak wyeliminować?

freeq7322 15 Sty 2009 10:44 2604 18
REKLAMA
  • #1 6001525
    freeq7322
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich

Zakupilem sobie niedawno przedwzmacniacz (zmontowany układ),wystarczyło tylko polutować gniazda wejsciowe i wyjsciowe oraz podłączyć transformator. Tak też zrobiłem ale zaczeły sie problemy. Przedwzmacniacz zaczął buczeć (buczenie w glosnikach) sprawdzilem czy wszystko w porządku z prowadzeniem masy i wygląda na to ze wszystko było ok. Pomyślałem sobie że wymienie kondensatory w zasilaniu i diody na jakieś lepsze ponieważ jest to chiński przedwzmacniacz i wiadomo jak to z tą jakością jest. No nic,wymieniłem kondensatory filtrujące zasilanie na Panasonic FC oraz diody na schotkego (chyba tak sie to pisze). Pomogło,buczenie sie zmniejszyło znacznie,ale kiedy właczam kontrole barwy poprzez przycisk na przedwzmacniaczu buczenie znowu sie nasila,szczegolnie wtedy kiedy wezme soprany i bas na full. Za to kiedy wylaczam kontrole barwy buczenie nie jest tak donośne. Czytałem gdzies że po włozeniu ukladu do obudowy buczenie sie zmniejsza.

Czy znacie może jakieś rozwiązanie mojego problemu?

Pozdrawiam,sebastian
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6001548
    Andreus30
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam
    Szanowny kolego bez schematu i jakiegos zdjecia nie wiemy o czym rozmawiamy. Podaj np.link do producenta i model aparatu.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 6001594
    Andreus30
    Poziom 15  
    Witam Ponownie
    Z tego co widze to w zasilaczu sa 7812,7912 albo LM337,LM317. Na wejsciu sa duze kondensatory elektrolityczne ale za stabilizatorami jakies malutkie ( napisz co to za elementy - stabilizatory, kondensatory i jaki scalak ). Poza tym chyba brakuje jednego tranzystora - z tego co widze. Wyglada na to ze nie jest to zbyt dobrze zaprojektowane ale cos poradzimy.
    Pozdrawiam
  • #5 6001608
    freeq7322
    Poziom 10  
    Dziekuje za odpowiedz. A więc tak,zdjecie płytki powyżej jest jeszcze przed wymianą kondensatorów.

Pierwszy stabilizator ma takie oznaczenia: 214
    MC7812C

Drugi stabilizator ma takie oznaczenia: 510
    KA7912

(stabilizatory na 12V (odpowiednio + i -)

Za stabilizatorami sa kondensatory 47 uF

A wzmacniacz operacyjny to NE5532N

Brakuje jakiegoś tranzystora?!

Czekam z niecierpliwością na jakąś odpowiedz. Dziekuje za zainteresowanie.
  • Pomocny post
    #6 6001635
    Andreus30
    Poziom 15  
    Witam ponownie
    Wylutuj te 47 uF ( dwa ) i wstaw moze 1000uF/16V. Moze troche z duzo ale na pewno 47uF to czysta kpina. Podesle link jak powinien wygladac taki zasilacz ( za 5 min jak znajde )
    Pozdrawiam
    aaaaaaaaa i rownolegle z 1000uF wstaw 100nF, po jednym dla kazdego
  • REKLAMA
  • #7 6001657
    freeq7322
    Poziom 10  
    Tyle za na tych kondach pisze ze sa one na 50 V.

Aż tak pojemne kondensatory mam wstawic? Wydaje mi sie ze sa to kondensatory "filtrujace zasilanie" wzmacniacza operacyjnego.
  • Pomocny post
    #8 6001680
    Andreus30
    Poziom 15  
    Witam ponownie
    W zasilaczu masz kondensatory przed i za kazdym stabilzatorem. Zasilaja calosc, jezeli dobrze widze na zdjeciu. Ja przy 7812 i 7912 uzywalem nawet wiekszych kondensatorow jak Ci proponuje, a co do napiecia to jak jest 12V to nie ma powodu wstawiac wieksze niz 16V.
    Ponizej link ( po angielsku ) do zrodel zasilania.........strony 16.........30 albo cos takiego
    http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/HB206-D.PDF
    Pozdrawiam
    Ps odpisz czy dalo sie naprawic
  • #9 6001713
    freeq7322
    Poziom 10  
    Okej,dziekuje bardzo.

Dam znać zaraz jak przelutuje,niestety mieszkam za granicą i mam dosyć trudny dostęp do częsci elektronicznychm i moze to troszke potrwac zanim zdobęde te kondensatory. Czy musze koniecznie bocznikowac?
  • #10 6016822
    freeq7322
    Poziom 10  
    Witam,niestety to nie pomogło buczenie nadal jest.
  • Pomocny post
    #11 6017171
    Andreus30
    Poziom 15  
    Witam ponownie
    Przykro mi ze nie pomoglo w tej sytacji moga byc jeszcze nastepujace powody:
    1 - zle prowadzenie masy na plytce ( wina poducenta )
    2 - zle ekranowanie kabli doprowadzajacych sygnal wejsciowy
    3 - urzycie jednego mostka gretza do stabilizacji napiecia symetrycznego ( ja w takich rozwiazaniach daje dwa, po jednym na dodatnie i ujemne )
    4 - brak obudowy - przy bardzo czulych urzadzeniach montuje sie ekranowanie z cienkiej blachy polaczonej do masy
    5 - zly opor zrodla sygnalu powodujacy wzbudzanie sie przedwzmacniacza
    Zrob kilka zdjec zmontowanego juz ukladu i zobaczymy co moze nie dzialac.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 6066957
    freeq7322
    Poziom 10  
    Witam ponownie,przepraszam że tak długo sie nie odzywałem.

Po przeczytaniu kilkunastu artykułów jestem pewien na 90 % że zasilacz jest żle skonstruowany.
    Kondensatory "filtrujące" zasilanie to tylko 1000 uF samsungi,a wiem że muszą być przynajmniej 2200 uF. Kondy za stabilizatorami tak jak Andreus30 mi mowią były za małe. Tam także dam 2200 uF.

Kondensatory przyjdą mi na dniach,udało mi sie kupić tanio w hong-kongu przez ebaya nichicony Audio Grade.

Jeżeli nie będą to kondensatory to dam zdjęcie zmontowanego już układu.

P.S
    Jak sie podłacza mase układu do obudowy?
  • #13 6067134
    Andreus30
    Poziom 15  
    Witam
    Chcialbym wyjasnic temat kondensatorow. Kondensatory w zasilaczu sa wazne gdyz dostarczaja potrzebnego pradu w momentach gdy urzadzenia najbardziej go potrzebuje. Ta sytuacja wystepuje wtedy kiedy pojawia sie gleboki bas. W teori nie ma gornej granicy ich wielkosci jednak w przypadku gdy zasilacz posiada stabilizatory takie jak 7812 istnieje mozliwosc ich uszkodzenia poprzez zbyt duzy kondensator po stronie wyjscia. W pdf ktory wczesniej podalem jest szczegolowo wyjasnione w jaki sposob nalezy zabezpieczyc stabilizatory przed spaleniem.
    Ja osobiscie nigdy nie liczylem jak duza pojemnosc nalezy urzyc, zalezy ona od poboru pradu w ukladzie i warunkow dynamicznych w jakich pracuje. Moj zasilacz do prob audio ma kondensatory o lacznej pojemnosci 50000uF/25V i daje 15V symetryczne przy mozliwym poborze pradu do 1A na polowke.
    Pozdrawiam
    https://obrazki.elektroda.pl/45_1233160030.jpg
  • REKLAMA
  • #14 6067162
    freeq7322
    Poziom 10  
    Aahhh,troszke z tego rozumiem choć jak już mówiłem zaczynam przygode z elektroniką.

Czyli nie możesz stwierdzić tak "na oko" jakiej mniej wiecej pojemności kondensatory musiałbym tam wstawic?
  • Pomocny post
    #15 6067212
    Andreus30
    Poziom 15  
    Witam ponownie
    Wstaw te ktore zamowiles i mase urzadzenia podlacz do obudowy kablem. Mase wez np. masy wyjscia ( Twoje zdjecie ). Na plytce masa to najszersze sciezki czesto w ksztalcie pajaka. Zero transformatora tez powinno byc podlaczone pod mase.
    Pozdrawiam
  • #16 6169809
    freeq7322
    Poziom 10  
    Witam ponownie...

Przepraszam że tak długo sie nie odzywałem ale ciągle kombinowałem i nadal nie było rozwiązania.

Teraz wiem napewno że moj wzmacniacz sie wzbudza,kiedy podłaczyłem moj przedwzmacniacz pod "domową tanią wieze JVC" do wejscia LINE IN,buczenia nie bylo wcale,czysto i cicho jak na pustyni.

Jak moge "usunąć" to wzbudzanie sie wzmacniacza? Moj wzmacniacz to Gainclone w wersji Briana GT nie robiony przezemnie tylko na zamowienie przez pewnego pana z włoch. Z tego co widze gain jest zmostkowany zworką.
    No nic ponawiam wyzej zadane pytanie,jak moge usunąć wzbudzanie sie mojego wzmacniacza? Wiem tylko (najprawdopodobniej) że robi sie to przez wymiane jakiegos rezystora,jakiego to nie wiem.

Pozdrawiam i prosze o pomoc.
  • Pomocny post
    #17 6171140
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    freeq7322 napisał:
    ..Teraz wiem napewno że moj wzmacniacz sie wzbudza,kiedy podłaczyłem moj przedwzmacniacz pod "domową tanią wieze JVC" do wejscia LINE IN,buczenia nie bylo wcale,czysto i cicho jak na pustyni.

- a z czego taka pewność? mierzyłeś to jakimś oscyloskopem? nigdy nie pokazałeś fotki z okablowaniem w sytuacjach gdy buczenie znikło i gdy było
  • #18 6210537
    freeq7322
    Poziom 10  
    Okazało sie że buczał mój wzmacniacz ponieważ były zle poprowadzone masy.

Mam teraz inny problem,otóz w moim przedwzmacniaczu,na wyjsciu dokładnie pojawia sie prąd stały. Co może być tego przyczyną? Jest napewno wiele czynników ktore mogą to powodować,ale może wiecie co mógłbym ewentualnie sprawdzic.

Pozdrawiam
  • #19 6232302
    Andreus30
    Poziom 15  
    Witam
    Mozliwych powodow moze byc wiele na przyklad:
    - brak jednej polowki zasilania
    - zwarty jeden z tranzystorow wyjsciowych
    - na wejsciu wzmacniacza operacyjnego brak rezystora ( lub jego uszkodzenie ) wejscie odwracajace lub nie odwracajace
    - zle skompensowane sprzezenie zwrotne
    Przy braku schematu ciezko powiedziec
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu buczenia w chińskim przedwzmacniaczu po włączeniu kontroli barwy, szczególnie przy maksymalnym ustawieniu sopranów i basów. Problem częściowo złagodzono przez wymianę kondensatorów filtrujących zasilanie na Panasonic FC oraz diod na Schottky’ego, jednak buczenie nasila się przy aktywnej korekcji barwy. Analiza schematu i zdjęć płytki wykazała zastosowanie stabilizatorów MC7812C i KA7912 oraz wzmacniacza operacyjnego NE5532N. Zalecano wymianę kondensatorów za stabilizatorami z 47 µF na większe, np. 1000 µF lub 2200 µF, oraz dodanie kondensatorów ceramicznych 100 nF równolegle. Wskazano na możliwe przyczyny buczenia: niewłaściwe prowadzenie masy, brak odpowiedniego ekranowania, użycie jednego mostka prostowniczego do zasilania symetrycznego, brak obudowy ekranowanej, a także niewłaściwy opór źródła sygnału powodujący wzbudzanie. Po wymianie kondensatorów i poprawnym uziemieniu masa układu powinna być podłączona do obudowy. Wzbudzanie wzmacniacza Gainclone (wersja Briana GT) potwierdzono jako przyczynę buczenia, które znika przy podłączeniu do innego wzmacniacza (np. wieży JVC). Wzbudzanie można eliminować przez odpowiednią modyfikację rezystorów w układzie. Na koniec pojawił się problem prądu stałego na wyjściu przedwzmacniacza, którego przyczyny mogą być różne, m.in. brak jednej połówki zasilania, uszkodzenie tranzystorów wyjściowych, brak lub uszkodzenie rezystorów na wejściu wzmacniacza operacyjnego lub nieprawidłowe sprzężenie zwrotne. Brak pełnego schematu utrudnia dokładną diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA