logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6300 po upadku - zasięg w Orange i Plus słaby, Era działa poprawnie

lo_bo 16 Sty 2009 16:21 6790 7
REKLAMA
  • #1 6007736
    lo_bo
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam, dostałem do naprawy nokie 6300 która gubi zasięg, telefon jest po upadku. W erze zasięg jest można normalnie zadzwonić, natomiast w Orange i plus zasięg wskakuje dopiero po 5 minutach, czasem można zadzwonić czasem nie, jednak jest on na jedną kreskę, w erze full.
    Po wejściu w ręczne wyszukiwanie sieci wykrywa jedna , dwie sieci, zawsze ere.
    standardowo wziąłem się za prze lutowanie płyty, nie pomogło, następnie wymieniłem końcówkę i diplekser ze sprawnej nokii 5300, końcówka ma te same oznaczenia.
    natomiast sytuacja się nie zmieniła, jedynie na ręcznym wyszukiwaniu sieci znajduje zawsze trzy sieci.soft również wgrałem najnowszy.
    Jakieś pomysły??
    Popraw temat, przeczytaj regulamin.Następnym razem ostrzeżenie i post powędruje do kosza.

W temacie wiadomości należy dokładnie zawrzeć całą istotę wysyłanych informacji. W działach serwisowo - naprawczych w tytule należy obowiązkowo podać dane sprzętu w sposób niezbędny do jego identyfikacji, np.: rodzaj sprzętu, markę i model naprawianego urządzenia jak również, w formie skrótowej lub symbolicznej, charakter uszkodzenia (problemu). Nie zezwala się na:

11.1 umieszczanie w tytule tematu terminów zastępczych jak: "pomoc", "problem", "pilne"itp.,
    11.2 stosowania w temacie "ozdobników"z wykorzystaniem znaków alfanumerycznych lub emotikonów np. "!!!!!!!!!!!!!!!!" "????????" "******"

mod.fischer8
  • REKLAMA
  • #2 6008024
    luxxxus
    Poziom 20  
    Wymieniałeś moze C7511 ??
  • REKLAMA
  • #3 6008561
    Patol
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany masz solucje dot. zasięgu.
    Pozdrawiam
  • #4 6011139
    lo_bo
    Poziom 17  
    zastosowałem się do podanych solucji głównie kolegi Patol, wymieniłem wszystkie elementy razem z n7505, jednak zbyt dużo się nie zmieniło
    czyli na erze loguje się po około 30 sekundach można dzwonić , na orange jest już problem ale raz mi się zalogował, jednak przy próbie połączenia komunikat błąd w połączeniu. Na plusie nie loguje się przy ręcznym wyszukiwaniu wykrywa wszystkie sieci jednak przy próbie połączenia z plus komunikat brak dostępu.
    Już mi ręce opadają przy tym telefonie
  • #5 6011190
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    A czy imei nie jest przypadkiem zablokowany w plusie i orange? Wklep imei do dct3 i sprawdź czy się będzie logować.
  • REKLAMA
  • #6 6011295
    lo_bo
    Poziom 17  
    nie, bo udało mi się raz wykonać połączenie w Orange, zresztą na erze tez nie łapie odrazy zasięgu tylko loguje się koło 30 s- 60 s, wiec musi byc coś na płycie, może jakieś pęknięcie wewnątrz płyty
  • REKLAMA
  • #7 6011598
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Ahne, kwarca przy nim i filterki tez podmieniles?
  • #8 6021230
    lo_bo
    Poziom 17  
    tak to również wymieniłem, daje sobie już spokój z tym telefonem, musi mieć jakieś pęknięcie na płycie bo wymieniłem wszystko co się dało
    temat zamykam i dziękuje za zainteresowanie i pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6300 po upadku ma problemy z zasięgiem w sieciach Orange i Plus, podczas gdy w Erze działa poprawnie, choć z opóźnieniem logowania (30-60 sekund). Telefon po upadku wykazuje słaby zasięg, na Orange i Plus zasięg pojawia się z opóźnieniem i jest niestabilny, a próby połączeń często kończą się błędem lub brakiem dostępu. Wykonano lutowanie płyty, wymianę końcówki i dipleksera z Nokii 5300 (końcówka o tych samych oznaczeniach), a także wymianę kwarca i filtrów, jednak problem pozostał. Soft został zaktualizowany do najnowszej wersji. Ręczne wyszukiwanie sieci wykrywa kilka sieci, ale logowanie i połączenia są problematyczne. Sprawdzono również możliwość blokady IMEI w Plus i Orange, co zostało wykluczone. Podejrzewa się uszkodzenie mechaniczne płyty głównej, np. pęknięcie wewnętrzne, które powoduje niestabilność zasięgu i logowania w niektórych sieciach. Po wyczerpaniu wszystkich możliwości naprawy temat został zamknięty bez rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA