logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i - problemy z zasięgiem w sieci Era, brak połączeń

belmondo80 23 Lut 2008 21:28 1097 8
REKLAMA
  • #1 4838625
    belmondo80
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    witam
    dostałem 6310i która podobno w pomieszczeniach gubiła zasięg a na zewnątrz było oki.
    I faktycznie po włożeniu karty orange telefon ma zasięg na fula i śmiga jak.
    Natomiast na erze czasem ma problemy z zasięgiem (z początku jest słaby potem wskakuje full) oraz połączeniem ponieważ nie zawsze się deje połączyć z numerem mimo pełnego zasięgu jest napis połączenia a w słuchawce cisza (raz słychać jak końcówka pracuje a raz nie)
    wymieniłem diplexer - dalej to samo
    końcówka - dalej to samo
    oczywiście sprawdzony PM oraz soft - dalej to samo
    wymieniłem antenę - dalej to samo
    wlutowałem drucik pod antenę - dalej to samo

wie ktoś z was może co to za usterka????
  • REKLAMA
  • #2 4838729
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    powiem tak, znajoma ma telefon w erze i często ma problemy z tym że jak wysyła sms'a do kogoś to sms dochodzi po jakiejś godzinie albo dłużej różnie, w sumie ostatnio co raz więcej słysze skarg na ere, no cóż.. taka sieć.. Pozdrawiam
  • #3 4838796
    belmondo80
    Poziom 16  
    no raczej wątpie bo na innych telefonach wszystko jest oki

Dodano po 18 [minuty]:

wymieniłem jeszcze filtry ale dalej to samo
    na orange niby jest oki ale na erze lipa zasięg jest a czasem tylko udaje sie połączyć

Dodano po 39 [minuty]:

teraz zauważyłem że jak włożę do tego wejść od anteny z tłu telefonu rozłożony spinacz i dotknę min do jakiegoś metalowego elementu to mogę zadzwonić.

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

wymieniłem już 3 konektory antenowe i antenę wewnętrzną ale dalej to samo na podłączonej antenie zewnętrznej i spinaczu z długim przewodem telefon łączy sie bezproblemowo. Natomiast na wewnetrznej lipa ;-(
  • REKLAMA
  • #4 4839764
    belmondo80
    Poziom 16  
    tak samo jak zasłonie ręką górną część telefonu to zasięg spada do zera jak odsłonię wraca na full
  • #5 4839790
    nieWiemjaka
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    a może to wina anteny ? dobrze antena jest przykręcona i korpus tez jest dobry ? bo ja miałem takie samo i to była wina korpusu ? Soft ?
  • REKLAMA
  • #6 4839853
    belmondo80
    Poziom 16  
    korpus i obudowa były wymieniane antena jak pisałem wyżej też, soft tak samo
  • #7 4839866
    nieWiemjaka
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    własnie wymieniana na podróbkę ?
  • REKLAMA
  • #8 4839871
    belmondo80
    Poziom 16  
    temat uważam za zamknięty
    winą był pad pod końcówka mocy płyta była chyba trochę wygięta i końcówka nie stykała większa ilość cyna załatwiła problem - może komuś sie taka informacja przyda
  • #9 4841543
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    ewentualnie MJOLNER posadzony, bardzo czesta usterka przy podobnych objawach ;)

pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6310i wykazywała problemy z zasięgiem i łącznością w sieci Era, mimo pełnego wskazania zasięgu. Telefon działał poprawnie z kartą Orange, co wykluczało problem sieciowy. Wymieniono diplexer, antenę wewnętrzną, konektory antenowe, korpus, obudowę oraz soft, jednak problem pozostał. Zauważono, że zasłonięcie górnej części telefonu powodowało spadek zasięgu do zera. Po podłączeniu zewnętrznej anteny i zastosowaniu metalowego przewodu (spinacza) telefon łączył się bez problemu. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się uszkodzony pad pod końcówką mocy oraz lekko wygięta płyta, co powodowało brak styku. Naprawa polegała na zastosowaniu większej ilości cyny, co przywróciło prawidłowe działanie. W dyskusji wspomniano także o możliwej usterce MJOLNER, często występującej przy podobnych objawach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA