logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TERMET 0089 - słabe trzymanie elektromagnesu po wymianie termopary

VCU 19 Sty 2009 03:12 7234 10
REKLAMA
  • #1 6020692
    VCU
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Mam taki problem , kupiłem piecyk używany termet 0089 niby taki sam ale minimalnie inny. Tzn ma tylko samą termopare przy palniku bez czujnika u góry. Założyłem ten piecyk jak własciciel mówił że działał i klapa. Dwa dni walczyłem z nim jaki powód jest iż nie zapala a potem dlaczego nie otwiera poza palnikiem gazu do grzania. Doszedłem iż problem jest w elektromagnesie lub termoparze. ALE po wyjeciu i podgrzaniu chodziło jak się należy a w środku nie chciało. Rozebrałem elektromagnes i zrobiłem blokadę wkładajac spreżynkę do środka. Piecyk działał jak powinien. Ale zabezpieczenie jest konieczne. Wiec złożyłem ten elektromagnes tak jak był i teraz strasznie słabo trzyma,napewno go nie uszkodziłem ale piecyk załapał. Z trudami zapala się go i czasami zeskakuje z elektromagnesu raz za razem aż chwyci. Zostały mi części od starego działającego piecyka w którym stanął zespół wodny i to samo. Ale założyłem termopare z czujnikiem u góry. Na zewnątrz działa wszystko czujnik i elektromagnes a po założeniu kicha cuda czy jak ?
  • REKLAMA
  • #2 6021033
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    Problem tkwi w termoparze,lub w jej umiejscowieniu w palniku.Przeczyśc ją dokładnie,umieśc w płomieniu i wtedy poobserwuj.
  • REKLAMA
  • #3 6021098
    VCU
    Poziom 12  
    Próbowałem na wszystkie strony wreszcie zdjęłem i pod kuchnią gazowa grzałem ale to samo !!!
  • REKLAMA
  • #4 6021539
    jeremik
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Cześć, opisz jak wygląda od strony elektrycznej włączanie gazu. Termopara nagrzewa się od ciągłego płomienia..., czy też dopiero po podaniu gazu i zapaleniu go z iskrownika? Nie czuję tego problemu. To piec c.o i c.w.u. ?
  • #5 6021605
    VCU
    Poziom 12  
    Piecyk łazienkowy termopara nagrzewa sie od płomienia . Płomień jest odrazu a gaz do palników leci przez zabezpieczenie elektromagnesem
    Żadnego sklepu w Warszawie z częsciami do termetu nie mogę znależć
  • REKLAMA
  • #6 6022643
    serwisant73
    Sklepu raczej nie znajdziesz.Dostęp do części mają serwisanci.Musisz więc poszukac jakiegoś,i poprzez niego zamówisz potrzebne elementy.
  • #7 6024508
    VCU
    Poziom 12  
    W sklepie na Żytniej 57 w Warszawie 65 zł a ten sam elektromagnes na Popiełuszki 29 zł który żywcem kradnie ?

termopara kosztuje 35 zł około

W warszawie na żywca sie kradnie jest więc najdrożej niestety
  • #8 6026062
    VCU
    Poziom 12  
    Magnes się chyba namagnesował i trzyma /sam?/ he he he jednak cuda są.
    p/s

Jaki sens jest montowanie zabezpieczenia wyłączenia gazu ? skoro palnik podgrzewający termoparę dostaje gaz na stałe ,a zabezpieczenie jest tylko do palników !! zmniejszenie uszkodzeń w razie awarii? przecież gaz leci przez palnik ...... to chyba polski wynalazek
  • #9 6027818
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 178
    Witam!
    Sens takiego zabezpieczenia jest .Ilość gazu wydobywającego się przez świeczkę jest minimalna ,a z palnika byłoby BUM.
  • #10 6030745
    serwisant73
    Po to wymaga się odpowiedniej wentylacji i ciągu kominowego.Nawet jeśli świeczka z jakiegoś powodu zgaśnie a gaz będzie się dyszkom pilota ulatniał,to ryzyko jes minimalne.
  • #11 6472036
    VCU
    Poziom 12  
    Witam rurka od elektromagnesu nie stykała i jest Ok !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy piecyka Termet 0089, który po wymianie termopary i elektromagnesu wykazuje słabe trzymanie elektromagnesu, co powoduje trudności z zapalaniem i utrzymaniem płomienia. Użytkownik zauważył, że po podgrzaniu elektromagnes działa poprawnie na zewnątrz, jednak w urządzeniu słabo trzyma i czasami zeskakuje. Próby czyszczenia i zmiany położenia termopary nie przyniosły efektu. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z termopary lub jej umiejscowienia w palniku. Elektromagnes pełni funkcję zabezpieczenia przed niekontrolowanym wypływem gazu, a ilość gazu przez świeczkę termopary jest minimalna, co jest istotne dla bezpieczeństwa. Wymiana części jest utrudniona ze względu na ograniczoną dostępność w sklepach, a ceny w Warszawie są wysokie. Ostatecznie stwierdzono, że rurka elektromagnesu nie stykała, co po poprawieniu rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA