logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić Sharp 37EM-33S z Niemiec i ustawić fonię?

Maxxio 04 Kwi 2004 18:22 2032 11
  • #1 579646
    Maxxio
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam! Dostal sie w moje rece Sharp37em-33S przywieziony z Niemiec!I mam klopot!Jestem amatorem i nie wiem jak sobie poradzic! :cry: oto moje pytania:
    1.Jak przestroic mam tego Sharpa abym mogl ogladac kanaly telewizyjne?
    2.Ten Sharp tez nie posiada fonii?(czy musze zastosowac fonie rownolegla jesli tak to jaka?)
    3.Jaki standard dzwieku ma ten Sharp ?
    Prosze o pomoc bo sam jako amator tego nie potrafie zrobic!
    DZIEKUJE WSZYSTKIM I POZDRAWIAM
  • #2 579694
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Telewizor przywieziony z Niemiec ma identyczne kanały jak nasz krajowy-więc musi dać się zaprogramować.Natomiast fonia ma częstotliwość 5,5 Mhz i wymaga przestrojenia.Najlepij użyć do tego fonii równoległej"kablowej"nawet jak nie masz kablówki gdyż są one najlepiej zrobione.Producentów jest sporo np: MJM,OMEGA itd...
  • #3 579798
    Maxxio
    Poziom 11  
    A jaka fonie zastosowac w tym Sharpie na 12V czy 5V!??? I czy moze ma ktos schemat tego telewizora z rozrysowaniem gdzie trzepa podlaczyc fonie rownolegla!??Wiem, ze to banalne pytania ale jestem amatorem znam sie tylko na radioodbiornikach!;(Jesli moge prosic to moglby mi ktos na schemacie tego odbiornika wyrysowac jak mam podlaczyc dokladnie tor fonii i przeslac ten schemat?!! POMOCY:(
  • #4 579885
    track
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Najlepiej jak będzie na 5V,a już dobrze jak z MJM.Do omegi niemam zaufania po kilku wpadkach z ich produktami.
  • #5 581419
    Maxxio
    Poziom 11  
    Jak podlaczyc fonie rownolegla do tego Sharpa!!???Prosze o dokladny opis bo nie mam pojecia jak to zrobic!???Dzieki
  • #6 581461
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    5v czy 12V to mosisz sam znaleźć w TV miernikiem i taką fonię zastosować, choć są dostępne z zasilaniem 5 lub 12V. Punkt in na fonii podłącz tuż przed falą powierzniową lub za głowicą najczęściej oznaczone IF. out fonii na SFE5,5. Masę na masę. Out najpraktyczniej na dość długim kablu i dotykać okolice p.cz lub r.cz aż TV zacznie gadać. Nic nie uszkodzi się jak się dotknie nie tam gdzie trzeba.
    ----------------------------------
    Pozdrowienia z Podlasia
    (nie mylić z woj.podlaskim)
  • #7 581617
    Maxxio
    Poziom 11  
    Dziekuje za pomoc ale bedzie mi jeszcze potrzebna!Jak to bywa z amatorami mam kolejne pytania i problemy! :cry: (troche zaczyna mnie denerwowac ten SHARP) :
    1.Ten moj Sharp 37em-33S odbiera tylko program TYP2 i nic innego ?co zrobic aby byly odbierane wszystkie inne kanaly!jak go przestroic !dolaczam schemat tego odbiornika CA-1
    2.I gdzie dokladnie mam podlaczyc ten przewod OUT foni rownoleglej!???(jak ostatnio dytykalem przewodem wszystkiego to skonczylo sie zle :)hehe!)
    Załączniki:
    • Jak przestroić Sharp 37EM-33S z Niemiec i ustawić fonię? 37dm23sc-2.jpg (228.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 37dm23sc-1.jpg (303 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 581646
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 82
    Dosc tego, przenosze do poczatkujacy
  • #9 582245
    DiZMar
    Poziom 43  
    Jezeli nie pomoże na CF301 lub CF302 (po prawo na schemacie 2) to fonia robiona jest cyfrowo na IC201 i może być problem. Być może w Menu da się przestawić na fonię DK.
  • #10 582259
    DiZMar
    Poziom 43  
    Jeżeli masz czym i potrafisz to przeprogramuj pamięć IC002. Wsady w załącznikach
    Załączniki:
    • Sharp 54DM12SC SDA5222.zip (470 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sharp 54DM12SC prSDA5222.zip (725 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sharp 37DM23S SDA5223.zip (716 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 582841
    Maxxio
    Poziom 11  
    Kupilem fonie rownolegla firmy OMEGA FR-83 wejscie IN fonii rownoleglej podlaczylem do IF OUT (glowicy)zaraz za nia)Tak samo z zasilaniem 5V foni podlaczylem do zasilania 5v glowic! Czy wyjcie OUT fonii rownoleglej mam podlaczyc do CF301 (czy CF302)??? :?: A jesli chodzi o odbieranie kanalow ten Sharp odbiera tylko TVP2 i nie moge dojsc jak sprawic aby odbieral wszystkie kanaly??Prosze o wskazowki!!! :!: :!:
  • #12 583073
    DiZMar
    Poziom 43  
    Popróbuj, metodą prób i błędów. Nic się nie stanie. Masz do wyboru 4 punkty (przód lub tył) czyli 4 próby. Tym podłaczaniem nic nie uszkodzisz. To szybciej niż czekać na odpowiedź. Co do odbioru programów to trzeba wejść programowanie ale to tylko metodą prób i błędów. Jeżeli masz pilot orginalny to napewno to możliwe przy pomocy niego lub likalnej. Jeżeli nie masz oryginalnego pilota to może okazać się, ze programowanie jest niemożliwe jateż czasami miewam trudności.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Sharp 37EM-33S sprowadzony z Niemiec wymaga przestrojenia, aby odbierać polskie kanały telewizyjne. Kanały są identyczne jak w Polsce, więc możliwe jest ich zaprogramowanie, jednak odbiornik fabrycznie odbiera tylko TVP2. Przestrojenie kanałów wymaga dostępu do menu programowania, najlepiej za pomocą oryginalnego pilota, choć bez niego może to być trudne. Fonia w tym modelu pracuje na częstotliwości 5,5 MHz i wymaga zastosowania fonii równoległej (kablowej), najlepiej zasilanej napięciem 5V. Popularne marki fonii to MJM i OMEGA, przy czym MJM jest polecana ze względu na większą niezawodność. Podłączenie fonii równoległej powinno odbywać się do punktu IF OUT (za głowicą), masa do masy, a wyjście OUT fonii można próbować podłączyć do układów CF301 lub CF302 według schematu odbiornika. W przypadku cyfrowej fonii na układzie IC201 może być konieczne przeprogramowanie pamięci IC002, co wymaga zaawansowanej wiedzy. Metoda prób i błędów jest zalecana przy doborze punktów podłączenia fonii oraz przy programowaniu kanałów. Schemat odbiornika (CA-1) jest pomocny do lokalizacji punktów podłączenia, jednak dokładne instrukcje podłączenia toru fonii równoległej są poszukiwane przez użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA