logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie są metody zabezpieczeń kart zbliżeniowych i ich skuteczność?

ozman 04 Kwi 2004 22:41 3905 4
REKLAMA
  • #1 580169
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej ozabezpieczani takich karet i jak można je zczytać.Ten rodzaj kart się rozwija i chciałbym wiedzieć na ile są bezpieczne
    Dziękuję (
  • REKLAMA
  • #2 580175
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    tylko po co piszesz dwa posty ?
  • REKLAMA
  • #3 580514
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Z tego co mi wiadomo to karty tego typu maja po prostu swój unikalny nr. Nie programuje się ich (tyle wiem) - tylko wprowadza ich numery a później sa identyfikowane tylko i porównywany jest numer. W ostatnim numerze EP jest opis układu do czytania takich kart, łącznie z czujnikiem indukcyjnym. Szkoda tylko że znowu :( na zaprogramowanej kostce Atmela.

:sm19:
  • REKLAMA
  • #4 581758
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Przepraszam za dwa posty ale tak mo sie wcisnęło!
    Ja czytałem że np. w Karcie Miejskiej siedzi EEPROM i 25% jest wykożystywane na zapisanie danych bilety.Interesuje mnie jak technicznie przebiega komunikacjia.
    Mam prośbę.czy mógłbuś zeskanoweać ten artyuł i wrzucić na forum
    Dziękuję
  • #5 1756943
    nony01
    Poziom 11  
    Karty są programowane za pomocą programatora można go sobie kupić ale jak są zabezpieczone przed zapisem i modyfikacją to interesująca sprawa.
    Cytat
    Standardowa karta MIFARE® ma pojemność 1024 bajtów i jest podzielona na 16 sektorów. Sektor składa się z 4 bloków, z których każdy ma wielkość 16 bajtów. Każdy sektor posiada dwa klucze dostępu. W pierwszym bloku pierwszego sektora pamiętany jest unikalny numer seryjny (nadany na etapie produkcji danego chipa) oraz inne informacje systemowe. Pozostały obszar pamięci dostępny jest dla aplikacji. Karty MIFARE® są kartami pasywnymi. Oznacza to, że nie posiadają własnego źródła energii a czerpią ją z pola elektromagnetycznego wytwarzanego przez czytnik.
REKLAMA