logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VECTRA B 2,0 DTI - Wysokie zużycie paliwa i brak mocy przy niskich obrotach

rbeben 05 Kwi 2004 09:39 19959 7
REKLAMA
  • #1 580588
    rbeben
    Poziom 1  
    Przy ruszaniu z miejsca silnik przcuje cociężale, zużycie paliwa skacze do 38 l/100km, następnie najprawdopodobniej komputer ogranicza paliwo i silnik nie zbiera się. Normalnie zaczyna pracować dopiero przy 2800 obr/ min tzn gdy uruchomi się turbo sprężarka. Schodząc ponowmie z obrotami do 2000 włącza się znaczek silniczka i silnik znowu nie uzyskuje mocy.
  • REKLAMA
  • #2 598196
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 668609
    ono
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ludzie nie chipujcie samochodów bo wam sie wszystko porozwala ja mam golfa tdi ze 110 zrobiłem 136 wymieniałem już : 2 razy koło zamachowe po 4,7 tyś zł turbine 3,5 tyś zł głowice 8 tyś zł i niedługo bedzie wymiana tłoków chyba więc przestrzegam przed tym naprawde 100 tyś kilometrów tylko zrobiłem :( wszystko jest cacy do czasu a potem bummmmm . No ale fakt 8 do 100 miał :P i pali 6,5 L to max a w sumie to moze i sie opłacało heheh
    Krótsze zdania z interpunkcją[h]
  • #4 682803
    dr.Psuja
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Hallo
    Po twoim opisie jest ciężko cokolwiek wysądować ale miałem już do czynienia z Oplem Zafirą 2.0 DTL i podobne objawy doprowadziły do diagnosy że pompa wtryskowa jest uszkodzona precyzyjniej sterownik ale te żeczy są powiązane .Wymieniliśmy pompę na regenerowaną i samochód do dzisiej jezdzi .Jeżeli bedziesz potrzebował pomocy daj znać.
    auto60(_at_)o2.pl
    Ortografia i interpunkcja![h]
  • REKLAMA
  • #5 719278
    HZ10
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    JEDZ NA KOMPUTER BO MOŻE BYĆ USZKODZONY PRZEPŁYWOMIERZ O ILE JEST LUB CZUJNIK CIŚNIENIA DOŁADOWANIA LUB REGULATOR CIŚNIENIA DOŁADOWANIA DLATEGO SILNIK CHODZI W TRYBIE AWARI I NIE MA PEŁNEJ MOCY
  • #6 727161
    dr.Psuja
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    dr.Psuja napisał:
    Hallo
    Po twoim opisie jest ciężko cokolwiek wysądować ale miałem już do czynienia z Oplem Zafirą 2.0 DTL i podobne objawy doprowadziły do diagnosy że pompa wtryskowa jest uszkodzona precyzyjniej sterownik ale te żeczy są powiązane .Wymieniliśmy pompę na regenerowaną i samochód do dzisiej jezdzi .Jeżeli bedziesz potrzebował pomocy daj znać.
    auto60(_at_)o2.pl

mondrala zaroz zaczna pisać po śląsku i zoboczymy kto mi to zbroni
  • #7 6023567
    Petergo
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Cytat:
    dr.Psuja napisał:
    Hallo
    auto60(małpa)o2.pl

mondrala zaroz zaczna pisać po śląsku i zoboczymy kto mi to zbroni

Moderator kolego, moderator zgodnie z pkt.1 podpunktem 8 jak dobrze kojarzę :D AKCEPTOWAŁEŚ TO PRZESTRZEGAJ !!! :D
  • REKLAMA
  • #8 7772311
    nicraM83
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam. Mam podobny problem tylko że u mnie żle działa czujnik doładowania do turbiny a wygląda to także podczas jazdy włacza się albo wyłącza i powoduje to spadki mocy . Jedziesz sobie tak koło 100 km/h wciskasz gaz do dechy a tu nic , mięki pedał gazu silnik sie kreci obroty delikatnie idą do góry ale nie ma mocy , mija kilka sekund czujnik zaskakuje i nagle moc wraca i samochód jedzie jak wcześniej. Problem jest przy mijaniu bo w trakcie mijania tira nagle brak mocy i stajesz obok tira i nie dasz rady go wyprzedzic.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej problemów z wysokim zużyciem paliwa i brakiem mocy przy niskich obrotach w Oplu Vectra B 2.0 DTI wskazano kilka potencjalnych przyczyn i rozwiązań. Objawy to ciężka praca silnika przy ruszaniu, skokowe zużycie paliwa do 38 l/100 km oraz brak mocy do momentu uruchomienia turbiny powyżej 2800 obr./min, a także zapalenie się kontrolki silnika przy spadku obrotów do 2000. Możliwe przyczyny to uszkodzenie pompy wtryskowej lub jej sterownika, uszkodzony przepływomierz powietrza, czujnik ciśnienia doładowania lub regulator ciśnienia doładowania, co powoduje przejście silnika w tryb awaryjny. Jeden z użytkowników zasugerował wymianę pompy wtryskowej na regenerowaną, co rozwiązało podobny problem w Oplu Zafirze 2.0 DTL. Inny opisuje problemy z czujnikiem doładowania turbiny, który powoduje chwilowe spadki mocy podczas jazdy. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące chip tuningu, który poprawia osiągi, ale może prowadzić do poważnych awarii mechanicznych. Zalecane jest wykonanie diagnostyki komputerowej w celu identyfikacji uszkodzonych czujników i elementów sterujących doładowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA