Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Square One ITian Firmware recovery

Buba44 22 Sty 2009 20:07 15481 84
  • #1 22 Sty 2009 20:07
    Buba44
    Poziom 12  

    Witam, mam ten "wątpliwy" ;) zaszczyt rozpocząć temat jedyny na elektrodzie :) o routerze SquereOne który sobie zakupiłem jakiś czas temu. - (wątpliwy dlatego że nie ma gdzie zajrzeć i przeczytać co zrobić :) - ale damy radę :) )


    Firmware Recovery na SquereOne SQ201 ITlan


    Square One ITian Firmware recovery

    wstęp
    urządzenie bardzo fajne opis np tu:
    na allegro niech będzie że ma reklamę :) kupiłem od niego wszystko sprawnie załatwił to i ja się odwdzięczę.

    jest to router, swich, serwer lan i wifi, print server, Lan Disk, web server i pierun wie co jeszcze... fajna kostka w założeniu żeby nie trzeba było mieć dysku HDD na USB czy LAN (pierwsza wtyczka w kontakcie) póxniej drukarki przy kompie, routera, swicha, a jeszcze może i serwera... wtyczek robi się za dużo.
    a tak masz wszystko w jednej kostce zamkniętej na strychu jak kto takowy posiada.

    ale do rzeczy.

    jak to bywa z nowościami są niedopracowane... no i ten też się od czasu do czasu wieszał... coś tam nie działało, a to nie chciał się wyłaczyć a to zabootować za pierwszym razem. itd.
    no to co sobie człek myśli ano mysli sobie na www producenta i firmware nowy zdownloadować i wgrać go na kostkę.

    jak pomyslał tak i zrobił.

    i tu zaczynają sie schody.

    okazuje się że jak miałem firmware bodajrze 1.13 i go zupgradowałem do najnowszego - a co od razu do najnowszego a nie coś pośrednio - to "kostka" przestała działać...
    pewnie coś sie w trakcie update powaliło... problem zatem.

    na szczęście na www producenta http://www.myitian.com jest sobie dział Download i tam są co się okazuje instrukcje Firmware Recovery . pdf.
    nie myśląć wiele zassałem ją i programik do wgrywania firmware metodą rcovery i myśląć że to w trakcie updatu firmwareu wystąpił błąd i dlatego urządzenie nie działa jeszcze raz tym sposobem wgrałem znów firmware 1.21 a dokładnie firmware-v1_21_memup-090113-SQ201.tar
    i co?
    i jeśli to możliwe ... jeszcze gorzej!
    [/b]

    teraz "kostka" włącza się miga łądnie ledami i milknie... i nic... nawet wyłączyć się jej nie da...
    metoda myITian.com firmware recovery także nie działa! nawet nie mogę z powrotem wgrać innego firmware!
    dramat!


    oczywiście z firmware to jak z jajkiem! najpierw instrukcje jak to zrobić później krok po kroku jak w instrukcji.
    pierwszy raz uploadowałem firmware przez www,, kostka zassała go pięknie pokazała sie strona please wait 25min, a później Login again.

    Niestety ani po 25 ani po 35 minutach squere się nie zrestartował... wyłączyć też się nie chciał... reset też nie działał. Wyłączyłem z zasilania - serce się kraje... ale jakie wyjście - i włączam ponownie... i nic. Lampka się pali na środku czasami miga zielona z prawej sporadycznie... ale Square nie odpowiada na Lanie. Nie ma DHCP, statyczny IP włącza zieloną diódkę na gnieździe i komputer próbuje się komunikować ale pomarańczowa się nie włącza.
    Z kolei na WANie świeci tylko pomarańczowa a zielonej nie ma.
    Sprawdzam wifi nie ma... też.

    później przyszedł czas na programik tftpd32 i upload firmware "zewnętrznie" ale jak pisałem powyżej przyniosło to tylko pogorszenie sytuacji. i teraz jestem w kropce i nie wiem jak gościa podjeść i co mu zrobić by go zreanimować.

    Help :)

    jestem otwarty na wszelkie mądre sugestie! :)

  • #2 31 Sty 2009 20:40
    Zbych_
    Poziom 24  

    Witam

    Sam chciałem kupić to ustrojstwo, bo ma prawie wszystko to czego można oczekiwać od domowego routera. Jedyne co mi nie pasowało to to, że producent nie udostępnia żadnych źródeł firmware'u (choć ma taki obowiązek! - licencja GPL).

    Jeśli chodzi o twój problem to widzę 3 możliwości:
    1. Oddać na gwarancji - skoro producent dopuszcza upgrade firmware'u przez użytkownika to nie powinien się wykręcać od wymiany.
    2. Rozkręcić obudowę, poszukać gniazda rs-232, podłączyć do komputera przez konwerter, sprawdzić jaki bootloader jest wykorzystywany do odpalenia linuxa i jak można mu podać firmware do uruchomienia.
    3. Skopiować zawartość flasha z działającego SQ201 (albo przez JTAGa, albo po wylutowaniu w programatorze)

    BTW. Sprawdzałeś może jakie transfery da się wycisnąć z wbudowanego dysku?

    PS W merlinie można kupić ten router za 840pln.

  • #3 01 Lut 2009 09:34
    Buba44
    Poziom 12  

    witam,
    tyle roboty mam ostatnimi czasy że nie miałem kiedy napisać czegoś.

    oczywiście udało mi się go już uruchomić na następny dzień. zadziałał system podany przez producenta załączam instrukcję krok po kroku.

    oraz programik tftpd32 który producent też zamieszcza na stronce.
    oba sprawdzone działają.

    czyli podłaczenie lanem do jednego z portów i tftpd32 załapuje i ładuje firmware. działa. problem był innego typu.
    otóż windows nie podniósł wystarczająco szybko interafce u i programik po prostu przegapiał okno by złapać komunikację.
    rozwiązanie było proste acz nie oczywiste od początku.
    żeby winda podniosła lana musi mieć coś z drugiej strony. czyli swich lub inny router i dopiero z niego kabelek to sqwarka. i działa. udało się. załadowałem cały firmware i działa.

    teraz na firmware-v1_21_memup-090113-SQ201.tar niesetty 12MB wiec nie wrzucam pliku ale jak potrzeba to go spakuję na dwa i zamieszczę na elektrodzie.
    firmware sprawdza się lepiej niż poprzednie. nie wiesza się choć ma problemy przy przechodzeniu w stan uśpienia i budzeniu kompa ale wyjęcie kabelka i odświerzenie lanu pomaga.

    jak dla mnie to super rozwiązanie. fakt że drogie 900 zł ale wreszczie pozbyłem się 4 dysków leżących na półce. router dysk na gigabicie o to chodzi. wybrałem go dlatego - zamiast innych - bo ma właśnie gigabitlan. a nie 100. i teraz faktycznie transfery są akceptowalne.

    co do testowania dysku to nie sprawdzałem. jak masz jakiś programik którym to mozna sprawdzić to napisz co i jak to potestuję w międzyczasie.

  • #4 11 Lut 2009 17:09
    lbebenek
    Poziom 11  

    Witam! Też miałem ten sam problem ze użadzenie padło ale zrobiłem na szczęście juz na gotowo.

    Natomiast nie moge uruchomić serwera pocztowego wszystko mam ustawione jak należy i cały czas wyskakuje mi błąd.

    Daj znać czy u ciebie działa.

    Moze wkońcu nasze posty komuś pomogą bo to urządzenie akurat znam dosyć bardzo dobrze nawet od strone schella (telnet).


    Pozdrawiam.

  • #5 11 Lut 2009 18:09
    tom3q
    Poziom 10  

    A ja mam małą prośbę...

    Czy mógłby ktoś zrobić jakiś test kopiowania dużego pliku przez gigabit z komputera na dysk serwera i w drugą stronę? Poważnie zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i jestem ciekawy jakie prędkości to osiąga. (Czy porównywalne do QNAP albo Synology, szybsze, czy wolniejsze?)

    Z góry dzięki i pozdrawiam

  • #6 11 Lut 2009 20:01
    Buba44
    Poziom 12  

    witam,
    mogę zrobić no problem mam gigabita. prześlij mi softa to zrobię.
    ślij na maila. wyniki zamieszczę na forum.
    Jakub_sza(malpa)o2.pl

  • #7 11 Lut 2009 23:41
    lbebenek
    Poziom 11  

    Buba44 ma prosbe czy mozesz mi powiedziec czy u Ciebie działa serwer poczty i czy mozesz sie zalogowac?? Reszta aplikacji działa bez zazutu. Pozdrawiam.

  • #8 12 Lut 2009 11:58
    tom3q
    Poziom 10  

    Spróbuj wgrać jakiś duży plik przez FTP uzywajac FileZilla.

  • #9 12 Lut 2009 14:07
    lbebenek
    Poziom 11  

    Witam ponownie. Kolejny raz sq201 dał ciała przynajmniej u mnie. Kupiłem obudowę esata wsadziłem dysk i nic. Nie działa. Nie da się wejśc do zakładki zaawansowane w programie zarządzajacym. Generalnie urzadzenie sie wiesza , nie działa jak powinno - reasumując JESTEM na NIE. Brak supportu , brak informacji technicznej , denna dokumentacja - nikt nic nie wie. Koszmar.

  • #10 14 Lut 2009 17:29
    zbignowak
    Poziom 9  

    Mam takie urządzonko od wczoraj. Zacząłem się z nim bawić i na starcie mam problem z jego wifi. Lampka wifi nie pali się, komputer nie widzi nadajnika, jednym słowem nie działa wifi. W ustawieniach tego ustrojstwa nie mogę dostrzec opcji włączania jego wifi?
    Może ktoś by mi pomógł?

  • #11 14 Lut 2009 20:41
    lbebenek
    Poziom 11  

    Hejka. Ja w swoim mam opcje włącz wifi w ustawieniach sieci tam gdzie wpisujez ssid i takie tam.


    Square One ITian Firmware recovery

  • #12 14 Lut 2009 22:14
    zbignowak
    Poziom 9  

    Jasne, tylko u mnie nie ma opcji WiFi i wtym cały problem?
    Czy należy zainstalować to oprogramowanie "network Drive"
    Dzięki za zainetresowanie.

  • #13 14 Lut 2009 22:48
    lbebenek
    Poziom 11  

    Jeli chodzi o ten soft to nie trzeba. ( jeli chodzi o lupke i ta druga ikonke). Jedna służy do przeglądania jako ftp - jest to zmodyfikowany klient filezilli. A drugi służy do automatycznego mapowania dysków. Po to jest ten soft. Jeśli masz dostęp przez otoczenie albo innego klienta to nie potrzeba tego instalować.

  • #14 14 Lut 2009 22:59
    zbignowak
    Poziom 9  

    U mnie jest problem Wi Fi
    Nie ma opcji WiFi

  • #15 15 Lut 2009 11:35
    pepe32
    Poziom 9  

    zerknijcie na opakowanie czy macie na końcu -W a może -N bo są z WI-FI(W) i bez (N) bo mi wysłali bez wi-fi musiałem dosyłać

    SquareOne (SQ201N) Wired
    SquareOne (SQ201W)Wireless

  • #16 15 Lut 2009 14:52
    zbignowak
    Poziom 9  

    Faktycznie pod spodem jest: MODEL NUMBER SQ201-N?
    Tylko dlaczego Są antenki?
    To mnie Merlin nabrał?

    Dodano po 14 [minuty]:

    Do pepe32. Gdzie kupił Pan ten sprzęt,i w jaki sposób wymienił.
    Ja jak wcześniej pisałem kupiłem w Merlinie i tam był opis, że posiada WiFi i rzeczywiście posiada antenki, tylko nie posiada w menu opcji WiFi i ma końcówkę N?

  • #17 15 Lut 2009 17:19
    lbebenek
    Poziom 11  

    Spróbujcie wgrac soft z wersji w. Jesli nie jest plombowany to pod plyta główną jest slot mini pci na karte wifi. Sprawdzic czy jest.

  • #18 15 Lut 2009 20:23
    pepe32
    Poziom 9  

    kupiłem na allegro nie było problemu z wymianą bo gość się pomylił ps. w moim były antenki może dodają dla ozdoby:)

  • #19 15 Lut 2009 23:18
    zbignowak
    Poziom 9  

    A tak na koniec czy ktoś dostrzegł w internecie jakieś furum poświęcone tylko temu urządzeniu?
    QNAP i AIRLIVE mają super fora, gdzie użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami z tym sprzętem.

  • #20 15 Lut 2009 23:50
    tom3q
    Poziom 10  

    Kupiłem to "cudo" dzisiaj na Warszawskiej Giełdzie Komputerowej i niestety mam mieszane uczucia...

    Przede wszystkim trafił mi się chyba wadliwy egzemplarz bo strasznie wyje wiatrak (trzeba będzie się telepać z gwarancją). Po drugie prędkość do 12 MB/s (po gigabicie) - QNAP'y i Synology mają nawet 35 MB/s. Obstawiam kiepskie sterowniki, co biorąc pod uwagę że w internecie jest dostępny ich kod źródłowy, powinno być możliwe do poprawienia. Po trzecie szybkość działania Apache'a... Strony otwierają się godzinami - tu akurat na razie nie wiem co jest przyczyną, ale będę się tym bawił.

    Możliwe, że utworzę jakieś forum poświęcone temu urządzeniu, bo może zaowocuje to lepszym wsparciem, przynajmniej w Polsce.

  • #21 17 Lut 2009 07:21
    pepe32
    Poziom 9  

    coś masz nietak na moim "cudzie" dysk 1TB transfery po 40MB/s(total commander), małe pliki słabo spada do 7

  • #22 17 Lut 2009 15:29
    tom3q
    Poziom 10  

    pepe32 napisał:
    coś masz nietak na moim "cudzie" dysk 1TB transfery po 40MB/s(total commander), małe pliki słabo spada do 7


    Cholera, no to jakiś podwójnie wadliwy egzemplarz.
    No to się narobiło... nie ma to jak zaoszczędzić 50 zł (kupiłem za 850 zł), a stracić tydzień albo więcej czasu.

    No chyba, że moja karta sieciowa zintegrowana z płytą główną (Realtek 8169) jest do niczego.

  • #23 17 Lut 2009 23:30
    pepe32
    Poziom 9  

    mam tego samego realteka dysk nowy seagate 7200.12 1Tb system vista 64bit ale mam stary bios w cudzie :)
    firmware-v1_11C-080327-SQ201

  • #24 18 Lut 2009 21:32
    tom3q
    Poziom 10  

    Ja mam fabrycznego samsunga F1 HD501J czy coś takiego, jego osiągi to max. 90 MB/s (z tego co można wyczytać z różnych testów tego dysku w internecie).

    Testowałem na firmware 1.18 i 1.21. 1.11 to rzeczywiście dość stara wersja. Problem w tym że nie ma jej już na stronie Itiana. Masz może ten firmware w postaci obrazu, może warto by było przetestować...

  • #25 19 Lut 2009 02:02
    lbebenek
    Poziom 11  

    Czy ktoś z was odpalił serwer pocztowy na tym CUDZIE?? Apropos u nie też strasznie strony wolno Apache2 mieli.

  • #26 19 Lut 2009 16:54
    tom3q
    Poziom 10  

    lbebenek napisał:
    Czy ktoś z was odpalił serwer pocztowy na tym CUDZIE?? Apropos u nie też strasznie strony wolno Apache2 mieli.


    Ja miałem zamiar odpalić, ale póki co Kwadratowy leży w pudełku, bo strasznie wkurza mnie uszkodzony wentylator, a procedura gwarancyjna się przeciąga i prawdopodobnie będe musiał zawieść go na giełdę komputerową dopiero w sobotę lub niedzielę.

    W każdym razie w planach mam zrobienie ulepszonego DD-WRT (tego od Linksysów) pod to urządzenie, może kogoś to zainteresuje.

  • #27 22 Lut 2009 20:18
    Zbych_
    Poziom 24  

    tom3q napisał:
    co biorąc pod uwagę że w internecie jest dostępny ich kod źródłowy, powinno być możliwe do poprawienia.


    Możesz rzucić linkiem do kodów źródłowych, albo SDK do tego ustrojstwa? Dzwoniłem i mailowałem do dystrybutora w Polsce w tym temacie, ale nie raczyli mi odpowiedzieć.

  • #28 23 Lut 2009 22:54
    tom3q
    Poziom 10  

    Zbych_ napisał:
    Możesz rzucić linkiem do kodów źródłowych, albo SDK do tego ustrojstwa? Dzwoniłem i mailowałem do dystrybutora w Polsce w tym temacie, ale nie raczyli mi odpowiedzieć.


    Tutaj jest Linux 2.6.23 pod dd-wrt:
    http://svn.dd-wrt.com:8000/dd-wrt/browser/src/linux/sl2312/linux-2.6.23?rev=9980

    A tu patche dla open-wrt:
    https://dev.openwrt.org/browser/trunk/target/linux/storm?rev=HEAD

    Tu z kolei jest lista urządzeń bazowanych na tym samym sprzęcie (StorLink SL3516)
    http://mrt.nas-central.org/index.php/StorLink_based_products
    Niektórzy producenci udostępnili kod źródłowy, więc może tam być coś interesującego.

    Ja na razie prowadzę korespondencję z Cortina Systems, czyli dawnym Storlink Semiconductors w celu uzyskania jakiejś dokumentacji. Później spróbuję wyciągnąć wszystko co się da od firmy ITian (nie wykluczone, że będe musiał ich postraszyć treścią licencji GPL ;))

  • #29 26 Lut 2009 09:24
    Buba44
    Poziom 12  

    lbebenek napisał:
    Buba44 ma prosbe czy mozesz mi powiedziec czy u Ciebie działa serwer poczty i czy mozesz sie zalogowac?? Reszta aplikacji działa bez zazutu. Pozdrawiam.


    hejka
    niestety nie używam wiec nie sprawdzałem.

    Dodano po 2 [minuty]:

    lbebenek napisał:
    Witam ponownie. Kolejny raz sq201 dał ciała przynajmniej u mnie. Kupiłem obudowę esata wsadziłem dysk i nic. Nie działa. Nie da się wejśc do zakładki zaawansowane w programie zarządzajacym. Generalnie urzadzenie sie wiesza , nie działa jak powinno - reasumując JESTEM na NIE. Brak supportu , brak informacji technicznej , denna dokumentacja - nikt nic nie wie. Koszmar.


    wgraj to nowsze firmware bodajrze 1.28 to co ja mam teraz. na tym NARESZCIE działa stabilnie. żadnych zwiech odkąd go sflashowałem. i to już chyba z miesiąc. teraz nareszczie nie wk... sie że ciągle sie wiesza... ale fakt była tragedia.

    Dodano po 6 [minuty]:

    screen z WiFi firmware firmware-v1_21-090109-SQ201" moj ma wifi i działa
    Square One ITian Firmware recovery


    ta wentylatorek wk... straszliwie. mój stoi w przedpokoju tak to dziadostwo wyje. gdyby nie kretyńska gwarancja już dawno bym go wybebeszył i poprawił na pasywne.

  • #30 03 Mar 2009 23:53
    lbebenek
    Poziom 11  

    Dzieki za odpowiedzi. Faktycznie wgranie najnowszego firmware trochę ustabilizowalo to urządzonko.
    Udalo mi sie poodpalać wszystkie preinstalowane aplikacje i usługi z wyjatkiem serwera imap. Na tym urządzeniu zainstalowany jest Dovecot oraz z tego co wyczytałem posfix. Przy prubie instalacji posfixadmina występuje dziwny błąd że nie ma php5-imap. I tu zaczynają się schody , wbudowany squirrelmail nie działa do serwera imap nie moge sie zalogowac po zadnym hasle moze ktos sprubuje u siebie sie zalogowac do serwera poczty imap lub pop np przez telnet i powie czy mu to działa.

    Pozdrawiam.

    Mimo iż troche sie ustabilizował dalej uważam że trochę niedopracowany sprzecik od strony SOFT.

    Zainstalowany 1TB WD i chodzi jak talala.

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson